שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

ליברמן-כפרי: משפחה שכזאת בנהלל

רחל לבית ליברמן, ילידת נהלל, שכלה את בעלה במלחמת העצמאות. מרדכי וולסדורף נולד בפולין והגיע לארץ ישראל כנער בתום מסע פתלתל בצרפת. כאן שינה את שמו לכפרי, והשניים נישאו. בשבועות הקרובים נגולל את קורות משפחתם

רבקה וצבי ליברמן (ליבנה) נמנים עם מייסדי מושב נהלל. צבי, מראשוני המגשימים בהתיישבות המושבית, עזר בהקמתם של מושבים נוספים ברחבי הארץ, והיה פעיל גם בתחום התרבות והכתיבה.

 

למשפחת ליברמן נולדו 5 ילדים. חפציבה נולדה ב-1918 בחפציבה (שליד חדרה). בגיל שנתיים חלתה, ונפטרה בדרך למרפאתו של ד"ר יפה בזכרון יעקב. לאחר מכן נולדה הבת שרה, בט"ו בשבט תר"פ, 1920. הבת רחל נולדה ערב יום הכיפורים תרפ"ב, 1921; הבן עודד (דדיק) נולד בחנוכה תרפ"ו, 1925; ובת הזקונים דינה (דינקה) בא' שבט תר"ץ, 1930.

 

קשה להביא בכתבה - ואף בסדרת כתבות - את כל סיפורה של משפחת ליברמן לדורותיה, ולכן בשלב זה אביא בכמה פרקים את סיפור משפחתה של רחל. בשלב מאוחר יותר אביא בפניכם את סיפור משפחתם של דינקה ומוסה פלד.

 

רחל נישאה ב-1944 ליצחק בלינקי (ליבנה) מכפר יחזקאל. הוריו של יצחק נמנו עם מקימי הקואופרציה במרחביה. ילדיהם, אביטל ועופר, הם אנשי אקדמיה כיום.

 

ארבע שנים מאוחר יותר, במאי 1948 - בעיצומה של מלחמת העצמאות - הושלמו ליד בית המשפחה בנהלל ההכנות האחרונות לחתונתם של דינקה ומוסה. באותו יום הגיע אל רחל חבר וסיפר שראה מודעת אבל על נפילתו של יצחק בקרב על לטרון. כך נודע לרחל על האסון שפקד אותה. רחל נישאה בשנית לאחר 3 שנים למרדכי (מוטקה) וולסדורף (כפרי), יליד פולין.

 

פגשתי את רחל בביתה הגדוש פרטי פיסול יפהפיים שיצר מרדכי ז"ל. במשך כל תקופת חייו עם רחל היה מרדכי אמן. רבים מפסליו מצויים ברחבי הארץ, והחוט המקשר בין כולם הוא אהבתו לארץ ישראל ולבוניה.


1. מימין: רבקה (פינסקי) ליברמן-ליבנה. משמאל: צבי ליברמן-ליבנה. ציורים: שמעון קפלן


2. צבי ליברמן בעבודת המשק


3. 1937, הבת שרה מערמת חציר בחלקת השדה


4. מימין: 1938, הבנות רחל ודינקה ליד הרפת במשקן. משמאל: 1938, הבן עודד (דדיק) רכוב על סוס. נעוריו של דדיק עברו עליו בנהלל. לא רחוק משם, ברמת דוד, היה בשנות ה-30 מחנה בריטי לשמירה על שדה התעופה. שומרי המחנה היו בריטים וגם עיראקים אשורים.

 

באחד הימים התפתח ריב בין נערי נהלל לחיילים העיראקים על כבודן של בנות נהלל. דדיק קיבל מכת רובה בראשו, אשר גרמה לו סיבוכים שמהם נפטר לאחר שנות סבל. חרף סבלו הוא התנדב לשרות בבריגדה היהודית במלחמת העולם השנייה.

 

דדיק נפטר ב-1949, וגבעת עין בדא שליד נהלל נקראת גבעת עודד על שמו. בראשית שנות ה-20 הגיעו למקום מייסדי נהלל וגם ראשוני הקיבוצים גבת, רמת דוד ויפעת.


5. נהלל 1925, ליד בית ליברמן. הדוד אברהם פינסקי, הבנות רחל ושרה, והדודה מכפר יהושע, שרה


6. נהלל 1929, גן מרים (שטרנברג). הצילום התפרסם בעיתון האידי "פארווערטס" באמריקה. נראים בתצלום: פנינה ביקובסקי; רוביק לוין; רחל ליברמן; דרורה ובמן; ברוריה בן ישי; צביה פלביץ' והגננת מרים


7. רבקה וולסדורף, אמו של מרדכי, והבת (אחותו של מרדכי) ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה שבה נספו שתיהן


8. מרדכי היה עקשן מילדותו. ב-1934 החליט לעזוב את הבית ולהגיע אל אביו שעבד בצרפת. אבל גם עם האב לא הסתדר, ויצא לרחוב. זמן מה חי עם מתאגרף שחור. יום אחד סבל מכאב שיניים ומחסור, ובמקרה פגשה אותו אישה שעבדה במסגרת עליית הנוער בצרפת.

 

ראתה האישה ילד בוכה, ושאלה "מה קרה?" ומרדכי סיפר לה את כל קורותיו. האישה, חנה שטרן שמה, הביאה את מרדכי למבנה-מעון 'שאטו מוביסו', שמסר הברון רוטשילד לעליית הנוער (נראה בתצלום, מרדכי בשורה השלישית - שלישי משמאל). במעון הנערים עבדו ולמדו, וב-1936 הגיעו כקבוצה למושב נהלל.

 

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הצליחה חנה שטרן לברוח לארצות הברית, נישאה בשנית ונקראה חנה ארנדט. ברבות השנים נהפכה פילוסופית מפורסמת. ארנדט באה לישראל בזמן משפט אייכמן כדי לתעדו, ופירסמה בעקבות המשפט את הספר "הבנאליות של הרוע". הספר ודעותיה על הציונות עשו אותה דמות שנויה במחלוקת


9. קבוצת הנוער שחבריה באו לנהלל, התפזרו בין משפחות החברים במושב, עזרו בעבודת המשק ובכל יום הקדישו כמה שעות ללימודים


10. מימין: הנוער מצרפת בנהלל, 1937. על האקורדיאון קולומבוס, לידו ויקטור בקר ומקס. משמאל: נוער נהלל שבגר. ברק נוטקין (מימין) ומוטקה במדי הנוטרים, ורחל ליברמן ובידה זר פרחים


11. מרדכי-מוטקה התקבל בתחילה למשק פלביץ'


12. משמאל: האימוץ במשק פלביץ' לא צלח, ומוטקה עבר למשק של מונסטירסקי ורחל כפרית אשתו (בתצלום). אצלם מצא מוטקה את עולמו. לרחל לא היו ילדים, ולאחר מותה החליט מוטקה לשנות את שם משפחתו מוולסדורף לכפרי, שיש בו גם מפירוש שמו המקורי בגרמנית. מימין: מוטקה לבוש רובשקה מעשה ידיה של רחל כפרית.


13. ב-1936 פרץ בארץ ישראל המרד הערבי. חברי נהלל וקבוצת הנוער התגייסו לנוטרות, ובמסגרת זו התקיימו בקיבוץ רמת דוד השכן אימוני נשק. מפקדם היה סרג'ט פרסמן, חבר רמת דוד.

 

למעשה, הנוטרים "חבשו שני כובעים" ב-1939-1936. הפעילות החוקית הייתה במשטרת היישובים, ואולם הפיקוד המעשי היה של ההגנה, בהסתר. כאן החלה לפעול יחידת "הנודדת" של ההגנה, שאנשיה היו הנוטרים. יחידה זו החלה ליישם בראשונה את התפיסה שיש לעבור ממגננה נגד הפורעים לפעולות התקפיות "מחוץ לגדר"


14. נהלל 1938, רחל ליברמן בכרם. את התבליט הראשון שלו עשה מוטקה על פי תצלום זה


15. לוחמי "הנודדת" ליוו את המבצעים שבהן הוקמו יישובי חומה ומגדל. בתצלום: הנודדת ליד תל חי ביום העלייה לקיבוץ דן, 4 במאי 1939. במרכז ("יש לו משקפיים…") המפקד פרסמן. מוטקה ליד פסל הארי לזכר נופלי תל חי, יצירתו של הפסל מלינקוב. אולי כאן קיבל מוטקה את ההשראה לפיסול, שבו עסק כל חייו


16. "הנודדת" ליד חאן דוור ביום העלייה לקיבוץ דפנה, 3 במאי 1939. מוטקה שני מימין, פרסמן משמאל

 

* הסבר לתמונה א': משפחת ליברמן ב-1921: יושבים צבי (משמאל) וגיסו אברהם פינסקי (אחיה של רבקה), ובינהם הבת שרה. מאחור אמא רבקה והבת רחל על זרועתיה. לידם הדוד יהושע, אחיו של צבי, חבר כפר יהושע.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. *הסבר בסיום הכתבה
ב. פולין 1934, מרדכי וולסדורף בלבוש תנועת הנוער 'השומר הלאומי'
ג. מוטקה במשק פלביץ' עם הבת ימלה
ד. יוסף התימני, בן שכונת התקווה, מהנודדת. היה בחור שמח ותמיד שר
ה. ניסלה רילוב מנהלל
ו. נהלל 1938, פרופ' חיים ויצמן בא לביקור
מומלצים