שפל חדש בריבית המשכנתאות - ירדה ל-2.71%
הריבית צנחה לשפל בעקבות היקפי גיוסי ההון הקטנים יחסית של הממשלה ורכישות איגרות החוב הממשלתיות שביצע בנק ישראל. מתחילת השנה ירדה הריבית הממוצעת ב-1.43%
ריבית המשכנתאות
ממשיכה לרדת זה החודש השמיני ברציפות. הריבית הממוצעת על המשכנתאות שמחשב בנק ישראל ירדה בחודש שעבר ב־0.1% נוספים, לנקודת שפל של 2.71%. מתחילת השנה ירדה הריבית הממוצעת בשיעור מצטבר של 1.43%.
ריבית המשכנתאות נגזרת מהריבית לטווח ארוך ובינוני במשק. ריבית זו נמצאת בחודשים האחרונים במגמת ירידה בגלל שתי סיבות עיקריות: היקפי גיוסי ההון הקטנים יחסית של הממשלה ורכישות האג"ח הממשלתיות שביצע בנק ישראל.
ביום ראשון:
"העלאת מס הרכישה תפגע בשוכרי הדירות"
ynet
התאחדות הקבלנים יוצאת נגד ההצעה להעלות את מס הרכישה על דירות להשקעה בנימוק שהמהלך יפגע קשות בשוכרים. מנכ"ל ההתאחדות: "הפתרון - שחרור קרקעות לבנייה ויצירת מלאי גדול של דירות באזורי הביקוש"
את הריבית הממוצעת על המשכנתאות מחשבת מחלקת הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל לפי נתוני הבנקים למשכנתאות ובהתאם למשך הזמן של ההלוואות השונות. לנתון זה יש חשיבות מעשית רבה, ובין היתר הוא משמש לצורך חישוב עמלת פירעון מוקדם של משכנתאות קיימות. בכמה מהבנקים משמשת הריבית הממוצעת של בנק ישראל גם לקביעת הריבית המשתנה.
מנתוני בנק ישראל מתברר כי ריבית המשכנתאות הממוצעת הגבוהה ביותר (4.3%) נרשמה בספטמבר בהלוואות ארוכות ליותר מ־20 שנה. הריבית הממוצעת הנמוכה ביותר (2.47%) נרשמה בהלוואות לתקופות קצרות של עד 5 שנים. בהלוואות לתקופות בינוניות שבין 5 ל־12 שנים הסתכמה בחודש שעבר הריבית הממוצעת ב־2.69%. בהלוואות לתקופות שבין 12 ל־15 שנים היתה הריבית הממוצעת 3.47%. בהלוואות לתקופות שבין 15 ל־17 שנים הסתכמה הריבית ב־3.68%, ואילו בהלוואות לתקופות שבין 17 ל־20 שנים הסתכמה הריבית הממוצעת ב־3.96%.
העובדה שריבית המשכנתאות עולה ככל שמשך ההלוואה לדיור ארוך יותר נובעת מ"פרמיית הסיכון" שנדרשים הלווים לשלם עבור הלוואות לתקופות ארוכות. תופעה דומה נרשמת גם בריביות על האג"ח השונות. מסיבה זו רכש עד לאחרונה בנק ישראל אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך, במטרה לצמצם את פערי הריבית בינן לבין האג"ח הקצרות.
מתחילת השנה ירדה הריבית הממוצעת ב-1.43%
צילום: index open
מומלצים