בחזרה לקמפוס: יותר עורכי דין, הרבה פחות רוח
פחות סטודנטים לומדים חינוך, מתמטיקה, סטטיסטיקה, מדעי המחשב ומדעי הרוח. לעומת זאת, חלה עלייה בחלקם של הסטודנטים למשפטים, הנדסה ואדריכלות. לקראת שנת הלימודים תש"ע מסתבר: פחות מרצים ילמדו יותר סטודנטים
כ-280 אלף סטודנטים ייפתחו ביום ראשון את שנת הלימודים תש"ע במוסדות להשכלה גבוהה, עלייה של 3 אחוזים מהשנה שעברה. למרות העלייה, מספר המרצים שילמדו אותם הולך וקטן מדי שנה. בעוד שלפני כ-20 שנה היחס בין מרצים לסטודנטים היה אחד ל-16, הוא כבר מגיע למרצה אחד על כל 24 סטודנטים.
במסיבת עיתונים, שערכה הבוקר (יום ד') המועצה להשכלה גבוהה לקראת פתיחת שנת הלימודים, הוצגו נתונים לפיהם221,420 סטודנטים לומדים לתואר ראשון, 47,300 לתואר שני, 10,300 לתואר
שלישי ו-980 סטודנטים ללימודי תעודה. רק 8.6 אחוזים מהסטודנטים לומדים מדעי הרוח, בעוד שלפני עשור למדו 18.5 אחוזים מהם בתחום זה.
עוד עולה מהנתונים, כי המשבר העולמי שפקד בין היתר את ענף ההיי-טק הביא לירידה בעיקר בחלקם היחסי של מי שפנו ללמוד מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב. רק 4.8 אחוזים מהסטודנטים למדו את המקצועות האלה בשנה החולפת, לעומת 7.5 אחוזים לפני עשור. גם בתחום החינוך חלה ירידה מ-16 אחוזים בשנים האחרונות, ל-13 אחוזים השנה.
ומה בכל זאת הסטודנטים רוצים ללמוד? יותר מ-15,780 סטודנטים ילמדו השנה משפטים, כ-80 אחוזים מהם לומדים במכללות שאינן מתוקצבות על-ידי הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה. גם יותר סטודנטים לומדים לתואר שני במשפטים, 2,515 בשנה שעברה לעומת כ-1,760 לפני ארבע שנים. מספרם של הלומדים הנדסה ואדריכלות זינק ל-18 אחוזים, לעומת 12.5 אחוזים לפני כמה שנים. גם רבים מהסטודנטים רוצים להיות מנהלים - מספר הסטודנטים בעסקים ובמדעי הניהול עלה מ-6.7 אחוזים לפני עשור ל-9.2 אחוזים השנה. עלייה קלה נרשמה במקצועות עזר רפואיים מ-3.7 אחוזים לפני עשור ל-4.7 אחוז כיום.
התחומים שנותרו יחסית יציבים בשנים האחרונות מבחינת אחוז הסטודנטים הלומדים בהם: רפואה - אחוז אחד, מדעי החברה 22.6 אחוזים, תחומי האומנות והעיצוב 3.1 אחוזים, מדעים פיזיקאליים 1.6 אחוזים, מדעים ביולוגיים 2.9 אחוזים וחקלאות רק 0.5 אחוז.
הכיתות יותר צפופות
כצפוי הקיצוצים בתקציבי האוניברסיטאות הביאו גם לכיתות עמוסות בתלמידים. השינויים שהתרחשו בשנים האחרונות במספרי הסטודנטים באוניברסיטאות מצד אחד ובמספרם של חברי הסגל הבכיר מצד שני, הביאו לעלייה משמעותית במספר הסטודנטים על כל איש סגל אקדמי בכיר. הסיבה: הירידה במספר אנשי הסגל.
לפני 10 שנים עמד מספר המשרות של אנשי הסגל ל-4,684. מאז חלה ירידה הדרגתית והשנה הגיע המספר ל-4,300. מדובר בירידה של כ-8 אחוזים.
מגמה דומה נרשמה גם במספר המשרות של חברי הסגל האקדמי הזוטר. המספר ירד מ- 2,312 משרות לפני עשור ל-1,905 בשנה האחרונה - ירידה של 18 אחוזים. במקביל לירידה במספר משרות חברי הסגל האקדמי הבכיר, חלה עלייה במספר משרות המורים מן החוץ, מ-1,286 לפני עשור ל-1,543 בשנה שעברה - עלייה של 20 אחוזים במהלך התקופה. עלותם של מורים מן החוץ זולה יותר לאוניברסיטאות, שכן הם מעוסקים כעובדים זמניים, עם חוזים זמניים המתחדשים מדי מספר חודשים.
אחוז הערבים בעלייה
אחוז הסטודנטים הערבים, מבין הלומדים לקראת תואר ראשון, עדיין נמוך, אך נמצא במגמת עלייה ברורה. הנתונים האחרונים מראים כי 11 אחוזים מהלומדים לתואר ראשון הם ערבים, לעומת 7 אחוזים לפני עשור. הגידול באחוז הערבים הלומדים נובע בין היתר מפתיחתן של המכללות בפריפריה, אשר הגבירו את נגישותה של האוכלוסייה הערבית להשכלה הגבוהה.
בהקשר זה יש לציין את העלייה המשמעותית שחלה בהשתתפותן של הנשים הערביות בלימודים באוניברסיטאות. אם בתחילת שנות ה-90 היוו הנשים
הערביות רק כ-40 אחוזים מבין הסטודנטים הערבים שלמדו לקראת תואר ראשון באוניברסיטאות, הרי שעל-פי הנתונים האחרונים עבר חלקן בקרב הלומדים את ה-60 אחוזים, לעומת 54 אחוזים בקרב האוכלוסייה היהודית.
לאחר תקופה ממושכת של קיפאון, מסתמן בשנים האחרונות גידול בשיעורם של הסטודנטים הערבים מבין הלומדים לתואר שני באוניברסיטאות - גידול אשר התאפשר הודות להגברת השתתפותה של האוכלוסייה הערבית בלימודי התואר הראשון בעשור שחלף. בשנה תשס"ח עמד שיעורם של הסטודנטים הערבים הלומדים לקראת תואר שני באוניברסיטאות על 6.4 אחוזים מכלל הסטודנטים לתואר זה.