קלינטון: תוכנית טילים לארה"ב ורוסיה? צעד חיובי
בנאום בפני סטודנטים אמרה מזכירת המדינה האמריקנית כי החשש מפני נפילתו של נשק גרעיני בידי ארגוני טרור, הוא האיום המיידי הגדול ביותר לעולם. "יש אנשים בממשל שלנו ובממשל שלכם שעדיין חיים בעבר וסבורים שאי אפשר לעבוד יחד"
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה הבוקר (יום ד') כי קידום תוכנית טילים משותפת לארה"ב ורוסיה להגנה מפני האפשרות שארגונים קיצונים יתחמשו בנשק גרעיני - תהיה "צעד חיובי מאוד". קלינטון, הנמצאת במוסקבה זה היום השני, נפגשה אתמול עם עמיתה סרגיי לברוב ועם נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב.
"אם ארה"ב ורוסיה יכריזו בעתיד על תוכנית הגנה משותפת מטילים - התוצאה תהיה חיובית מאוד", אמרה קלינטון בנאום בפני כ-,2,000 סטודנטים באוניברסיטת מוסקבה. לדבריה, ארה"ב ורוסיה חולקות ערכים משותפים וזקוקות למערכת משותפת להגנה מפני האפשרות למתקפות טילים מצד ארגוני טרור. "האיום המיידי הגדול ביותר לעולם הוא נפילתו של נשק גרעיני לידיים של ארגונים המאמינים בפעולות טרור או התאבדות".
בחודש שעבר ביטל ממשל אובמה את תוכניתו של הנשיא הקודם, ג'ורג' בוש, להציב טילי יירוט במזרח אירופה. התוכנית עוררה זעם רב ברוסיה, שאף איימה להציב בתגובה טילים במובלעת קלינינגרד. במקום התוכנית במזרח אירופה החליטה ארה"ב להציב את סוללות הטילים על ספינות באתרים אחרים בעולם.
"יש אנשים בממשל שלנו ובממשל שלכם שעדיין חיים בעבר", הוסיפה קלינטון ברמז לתקופת המלחמה הקרה. "הם לא מאמינים שרוסיה וארה"ב יכולות לשתף פעולה. הם לא סומכים זה על זה ועלינו להוכיח שהם טועים. זו המטרה שלנו".
קלינטון הוסיפה כי שגשוגה של רוסיה תלויה ברצונה למתן חירויות בסיסיות לאזרחיה, ובהן הזכות להשתתף בהליך הפוליטי.
"אנשים צריכים להיות חופשיים כדי שניתן יהיה לנקוט גם בעמדות לא פופולריות, כדי שיוכלו שלא להסכים עם הדעה הרווחת וכך יבטיחו אי ניצול שלטוני. זו הסיבה שמתקפות על פעילי זכויות אדם ועיתונאים כאן ברוסיה הן דאגה כל-כך גדולה". דבריה של קלינטון באו על-רקע חשש מצד האופוזיציה הרוסית, כי וושינגטון תסיר את דרישותיה בנושא עידוד הדמוקרטיה ושמירת זכויות האדם, בתמורה לשיתוף פעולה רוסי בנושא האיראני ובמלחמה באפגניסטן.
בראיון רדיופוני שהעניקה אמש לתחנה רוסית, התייחסה מזכירת המדינה האמריקנית גם למצב בקווקז ואמרה כי ארה"ב תמשיך לתמוך בגאורגיה למרות התנגדות מוסקבה לכך. "גאורגיה מספקת חיילים למלחמה באפגניסטן. אנו נסייע לעם הגאורגי להגן על עצמו. עם זאת, הבהרנו כי אנו מצפים מגאורגיה - כמו גם מהחבלים הבדלניים דרום אוסטיה ואבחזיה - להימנע מפרובוקציות ולהתמודד עם הבעיות בדרכים דיפלומטיות".