שתף קטע נבחר

נציבות האיחוד: לפתוח בשיחות צירוף עם מקדוניה

המדינה הקטנה עקפה בסיבוב את סרביה, טורקיה ויתר שכנותיה, ולפי דו"ח של הנציבות - "התקדמה באופן משכנע" ברפורמות. המכשול העיקרי בדרך: יוון מתנגדת לשם "מקדוניה", הזהה לשמו של מחוז בשטחה. עוד קובע הדו"ח: קרואטיה תשלים את ההצטרפות בשנה הבאה

על האיחוד האירופי לפתוח בשיחות עם מקדוניה על צירופה לשורותיו - כך הודיעה היום (ד') נציבות האיחוד, הגוף הביצועי הבכיר המופקד על ניהול הגוש בן 27 המדינות. בכך עוקפת המדינה הקטנה (מעט יותר מ-2 מיליון תושבים) כמה משכנותיה הגדולות, כגון סרביה וטורקיה, המשתרכות אחריה - אך בדרך לצירוף המיוחל עליה עדיין לפתור מחלוקת משמעותית עם יוון.

 

הנציבות פירסמה היום את הדו"ח השנתי שלה על המדינות המועמדות להצטרף לאיחוד, ובו "מככבת" הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר, ש"התקדמה באופן משכנע" בתחומים כגון רפורמה במשטרה, מלחמה בשחיתות וזכויות אדם.

 

חוגגים בסקופיה: דגלי מקדוניה והאיחוד (צילום: רויטרס)

 

רק מדינה אחת מבין שבעת חלקיה של יוגוסלביה, סלובניה, צורפה כבר לאיחוד. מדינה נוספת, קרואטיה, מצויה בהליכים מתקדמים, ועל פי הדו"ח הנוכחי, צירופה יושלם בשנה הבאה. אשר למדינות נוספות בבלקן, ובהן יתר חלקי יוגוסלביה (סרביה, בוסניה, קוסובו ומונטנגרו) וכן אלבניה וטורקיה - הדו"ח קובע כי "התקדמותן אינה אחידה".

 

מקדוניה, לעומתן, זכתה לשבחים מפיו של הנציב הממונה על התרחבות האיחוד, אולי רהן: "מקדוניה התקדמה באופן משכנע ויישמה באופן יסודי ורציני רפורמות המצויות בעדיפות גבוהה".

 

"יום היסטורי"

במקדוניה קיבלו את הבשורה בהתרגשות. "זה יום היסטורי לאזרחי מקדוניה", אמר ראש הממשלה ניקולה גרובסקי, וברחובות הבירה סקופיה פרצו חגיגות ספונטניות: אזרחים צוהלים צפרו במכוניותיהם והניפו את דגלי הלאום לצד דגלי האיחוד.

 

עם זאת, מכשול משמעותי אחד מאיים לקלקל את החגיגות: מחלוקת עם יוון, הנוגעת לעצם שמה של המדינה. היוונים גורסים כי השם "מקדוניה" מהווה למעשה טענה לבעלות על המחוז ביוון הנושא את אותו השם. על בסיס זה, מנעה יוון את הצטרפותה של מקדוניה לנאט"ו.

 

לדברי רהן, תחילתן הקרובה של השיחות עם מקדוניה "צריכה לעודד את הצדדים להגיע להסדר בעניין השם, ולהסיר אותו מעל סדר היום. אני מאמין שהמסר הזה מגיע לממשלה בסקופיה".

 

טורקיה תצטרך להאיץ את הרפורמות

אשר ליתר המועמדות להצטרפות - טורקיה אמנם החלה את הליכי הצירוף לאיחוד לפני ארבע שנים, כמו קרואטיה, אך התקדמותה איטית בהרבה. דו"ח הנציבות קובע כי עליה להאיץ את קצב הרפורמות הפוליטיות והכלכליות, לשפר את מצב זכויות המיעוטים, הנשים ואיגודי העובדים, ולמסד נורמליזציה עם קפריסין.

 

מועמדות אחרות להצטרפות ספגו בדו"ח ביקורת על השחיתות הפושה בהן ועל חולשת משטרן, וכותביו מבהירים כי יחלפו עוד שנים רבות בטרם יוכלו להצטרף לאיחוד. על פי הדו"ח, בין מדינות אלה בלטה לטובה סרביה, שהמשטר בה יציב יחסית והיא נמצאת בעמדה הטובה ביותר להנהיג רפורמות.

 

בעמדה נחותה יותר נמצאת בוסניה-הרצגובינה, הסובלת מ"אקלים פוליטי לא יציב" ונגועה בשסעים אתניים. קוסובו - שעדיין אינה מוכרת כמדינה עצמאית על ידי כל מדינות האיחוד - זכתה בדו"ח לפרס על התקדמותה - אזרחיה יוכלו מעתה לבקר באיחוד ללא צורך בוויזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דגלי מקדוניה והאיחוד, היום ברחובות סקופיה
צילום: AP
צילום: AP
נשיקה לדגל האירופי
צילום: AP
מומלצים