רמב"ם: צינור עירוי פגע בטעות בלב - החולה מתה
מוות פתאומי לפני הניתוח: בת 35 אמורה היתה לעבור ניתוח ראש. היא הורדמה ולגופה הוחדר עירוי מרכזי, שגרם לפגיעה באיזור הלב, וכתוצאה מכך - לדום לב. פעולות ההחייאה שבוצעו בה לא הועילו והיא נפטרה במקום. ברמב"ם הוקם צוות בדיקה
תושבת הקריות, בת 35, נפטרה היום (ה') בפתאומיות בבית החולים רמב"ם, במהלך החדרת עירוי מרכזי, כחלק מהכנה לניתוח ראש שאמורה הייתה לעבור. בהודעה שפרסם הערב בית החולים, נמסר כי מנהל בית החולים הורה על חקירה פנימית, ובמקביל הועברה הודעה למשרד הבריאות.
מבית החולים נמסר כי מיד לאחר האסון, נפגשו הרופאים עם בני משפחתה של החולה והסבירו להם את השתלשלות האירוע. "מדובר בהליך שעשרות כמוהו מבוצעים מדי יום", נמסר מבית החולים.
מבית החולים נמסר כי האישה לקתה בדום לב, במהלך החדרת עירוי מרכזי לגופה, לקראת הניתוח המורכב. "היא הורדמה ולאחר מכן הוחל בהחדרת עירוי מרכזי. הצינור פגע באזור הלב, במקום שלא אמור היה לפגוע, וגרם לדום לב. הרופאים החלו מיד בפעולות החייאה, אך ללא הועיל", נמסר מבית החולים.
מנהל בית החולים רמב"ם, פרופ' רפי ביאר, הביע את תנחומיו למשפחה. הוא הורה על חקירה פנימית בקרב אנשי הצוות הרפואי שטיפלו באישה, ובמקביל הועבר דיווח על המקרה למשרד הבריאות.
מקרה מוות נדיר
מקרה של מוות כתוצאה מהחדרת עירוי מרכזי הוא נדיר אך בהחלט מדווח בספרות הרפואית. עירוי מרכזי הוא עירוי אשר מוחדר לווריד גדול במהלך הניתוח וכך מתאפשרת החדרת תרופות יעילה, לקיחת בדיקות דם ואף ניטור במהלך הניתוח מאותו עירוי.
עם זאת החדרת עירוי שכזה אינה נטולת סיכונים ואכן, מדווח בית החולים כי צינור העירוי פגע באזור הלב. אחת משתי פגיעות אפשריות במקרים כאלה. האחת היא פציעה של שריר הלב ודליפה של דם אל מעטפת הלב (טמפונדה). באופן זה, השק העוטף את הלב הולך ומתמלא דם, לוחץ על הלב עצמו עד שהלב אינו יכול להתכווץ עוד. התוצאה היא דום לב ומוות.
במקרה שני, פגיעה של חוט העירוי המרכזי גורמת להפרעת קצב לב. זוהי הפגיעה השכיחה במהלך החדרת עירוי מרכזי. לרוב מדובר בהפרעת קצב חולפת, אולם לעתים הפרעת הקצב היא מסוג פרפור חדרים. מדובר בקצב מהיר ביותר של שריר הלב בו הלב אינו מצליח לשאוב דם בכמות יעילה, מה שדורש מתן מכות חשמל (דפיברילציות) ומתן תרופות החייאה.