ראש פינה של מעלה
המטיילים נשארים במסעדות ובמרכזי הקניות שלמטה, ומחמיצים את כל העניין. מיכל בן ארי טיפסה על צלע ההר כדי להכיר את המקומות היפים ואת ההיסטוריה המעניינת של המושבה
שני מרכזי קניות גדולים שוכנים למרגלות המושבה הקטנה והציורית ראש פינה. לכאורה אין בזה רע: מרכזי הקניות מספקים תעסוקה לתושבי האיזור וחוסכים למקומיים נסיעת קניות לכרמיאל או לקריית שמונה. אולם אם מסתכלים על הנושא מזוית תיירותית מגלים את הבעיה. ראש פינה, אבן שואבת לתיירות פנים, עמוסה במבקרים הממלאים את שלל חדרי האירוח שבה. עד לא מכבר גדשו המבקרים גם את האתרים הייחודיים למושבה. אולם מקומיים רבים טוענים כי כיום נותרים רוב המבקרים ב'ראש פינה של מטה', כלומר מבלים בחנויות של מרכזי הקניות. ראש פינה שעל צלע ההר נותרה זנוחה.
כדי להיזכר בראש פינה האותנטית פניתי לתושבת מקומית על מנת שתמליץ לי על המקומות המייחדים את המושבה משאר המקומות בארץ. את נעמה עמירב, קרמיקאית ואמנית פסיפס, אני פוגשת בסטודיו היפה שלה, שם היא עובדת ומוכרת את הכלים השימושיים שהיא יוצרת בהשראה גלילית. לצד הכלים מציעה נעמה גם סדנאות בקרמיקה, המיועדות למי שמגיע לחופש ומתאווה לעסוק בפעילות יצירתית או התנסות ראשונית על אבניים (טלפון: 0547969317).
"מה שמייחד את ראש פינה", מסבירה נעמה, "הוא שיש בה ריכוז גדול של אמנים ויוצרים עם חותמת ראש פינאית. ברגע שמגיעות רשתות של בגדים ובתי קפה זה פוגע בהכנסה של העסקים המקומיים הממוקמים בחלקים העתיקים של המושבה".
את הסיור בעל הניחוח הלוקלי מציעה נעמה להתחיל בקפה השכונתי בו היא נוהגת לשבת, 'ג'עוני', בית קפה שהצליח להיות אהוד על המקומיים ועל התיירים כאחד. "ג'עוני הצליח לשמור על האופי שלו לאורך כל השנים. לצד תיירי סופשבוע אפשר למצוא בו גם את ה'קבועים', האווירה שם ביתית ומשפחתית, המלצרים יודעים בדיוק איזה קפה ה'קבועים' אוהבים, הצוות מקסים והמיקום בסמוך לסינמטק מוצלח ביותר", מפרגנת נעמה (04-6931881).
גם הסינמטק, בדומה לג'עוני, הינו מוסד ראש פינאי מכובד. הוא יותר מסתם בית קולנוע מקומי ומהווה מרכז קולנוע אזורי איכותי המשרת את אוכלוסיית ראש פנה והאזור ומקום מפגש תרבותי וחברתי. מהסינמטק ממליצה נעמה לבקר בשתיים מחנויות הבגדים המיוחדות במושבה הנמצאות בסמוך – 'שנטיפי' של נטע רמון (04-6934958) ו'טל משמיים' של גלינה (054-7611844 בסיבוב העלייה לצפת), שתי חנויות של נשים תושבות ראש פינה המעצבות בגדים בקו רך, רומנטי ונשי.
כעת הגיעה העת להתחיל ולטפס אל אתר השיחזור וללמוד דרך הרגליים על ההיסטוריה של המושבה.
בית הקפה ג'עוני והסינמטק לצידו (צילומים: מיכל בן ארי)
על ההר
הכל החל בשנת 1878, עת קבוצה של אברכים מצפת ביקשו להפוך מלומדי תורה לחקלאים. הם קנו אדמות מערביי הכפר ג'עוני, התיישבו בשוליו וקראו למקום גיא אוני. אולם עקב הקשיים שחוו, נטשו רובם את הכפר וחזרו לצפת. רק בשנת 1882, כאשר אל המעט שנשארו הצטרפה קבוצת 'חובבי ציון' מרומניה בהנהגתו של דוד שוב, הוקמה ראש פינה. בשנת 1883 פרש עליה הברון רוטשילד את חסותו, נבנו בה בתים חדשים למתיישבים ולפקידי הברון והוקמו בה בית כנסת, בית ספר ומפעלים לטבק ולמשי.הטיול באתר השיחזור מחזיר אותנו למעלה מ-120 שנה אחורה. נתחיל את הסיור ב"בולבאר", השדרה שבה טיילו בני המושבה כדי לראות ולהיראות. כאשר אנחנו פוסעים ברחובות מרוצפי האבן אנו יכולים להתרשם מביתו של פרופסור גדעון מר, חוקר מחלת המלריה, בו מוצגת תערוכה על פועלו ותערוכות מתחלפות נוספות. בית פיק"א הסמוך שימש כמרכז המנהלי והכלכלי של ראש פינה ובו התגוררו פקידי הברון. בבית פיק"א כיום ניתן לצפות בחזיון אור קולי מעניין המספר את סיפורה של ראש פנה וכולל שלל עדויות וזיכרונות של ותיקים. 04-6936913.
בית פרופ' מר
נפנה לרחוב הראשונים ונתרשם מבית הרופא, מבית המורה ששימש מקום מגוריו של וילקומיץ, המנהל המיתולוגי של בית הספר העברי הראשון בגליל, ממלון אלתר שוורץ (המלון הראשון בגליל שהוקם בשנת 1901) ומבית הכנסת המרשים של המושבה. בתחילה שכן בית הכנסת במבנה צנוע, אך בזכות תרומה נדיבה של הברון רוטשילד הוקם בית כנסת מפואר של ממש. "העמותה לשחזור ראש פינה" שיפצה את המבנה ושימרה את אופיו, וכיום הוא פתוח למבקרים ולתפילות בימי שישי ובחגים.
מבית הכנסת נפנה לרחוב העליון (רחוב הנדיב). בפינה נמצא בית פרידמן, ממקימי גיא אוני, שכונה יוסוף אפנדי וגידל אתרוגים בוואדי ומנדרינות בחצר משקו. זכרו את שם המשפחה, עוד נזכר בו בהמשך.
במעלה הרחוב נמצאים בתי אבן רבים, חלקם מטופחים, חלקם מצויים בתהליכים שונים של שימור כמו 'בית המתיישב' בו התגוררו בשנת 1883 החלוצים מרומניה. בבתים העתיקים התמקמו חנויות, מסעדות וגלריות. נעמה ממליצה בחום על ביקור בסטודיו של שרי ספונר, 'הצבע שבאור' הממוקם ב'בית הרופא' ומציג מנורות ואהילים מפוסלים בעיסת נייר בשילוב זכוכית צבעונית (054-7602888), ועל חנות יד שנייה ססגונית הממוקמת בפינת רחוב החלוצים והבולבאר, בכניסה לאתר השיחזור.
הרעבים יוכלו להתענג על שוקולד תוצרת בית ומשקאות שוקולד ב'שוקולטה' שהתמקמה 'בבית המורה' (04-6860219), לשתות ב'טנג'רין', הפאב-קפה שנפתח לאחרונה במרפסת אורוות הברון או לשבוע מקדירות מהבילות ב'בית של רפא' הנמצא בביתו של פרופסור מר (04-6936192) .
בקצה העליון של אתר השיחזור נמצא 'מצפה נמרוד' המציע נוף מרשים של כל ראש פינה ועמק החולה. ליד המצפה בית רחב מימדים הבנוי מאבני בזלת. זהו הבית האמריקאי שנבנה ע"י ערבי שחי בארה"ב, המשמש כיום את עמותת מפנה המטפלת בילדים אוטיסטים. במצפה אני פוגשת מקומי נוסף, חזי שגב, אביו של נמרוד שגב ז"ל שנהרג במלחמת לבנון השנייה. חזי, מורה דרך המקיים סיורים בעקבות סיפורי בתים מתקופות שונות בראש פינה העתיקה, הנציח את בנו נמרוד באמצעות בניית מצפה אשר הולך ונשלם בימים אלו.
נוף ממצפה נמרוד
בירידה מאתר השיחזור, ברחוב החלוצים, נוכל לראות את בית הנגר עקיבא דרקסלר, ממייסדי המושבה, שהוסב למתחם האירוח 'אחוזת המאירי'. בהמשך, ממש מול 'גן הברון', בכניסה למסעדת 'שירי ביסטרו' ומתחם הצימרים 'פינה בראש', אני מבחינה בשלט כחול שמושך את תשומת ליבי, 'גדיא'. זוהי חוות גבינות עיזים ומיזם קולינרי חדש של משפחת פרידמן. אחת מבנות המשפחה, זוהר פרידמן, מייצרת בעצמה את גבינות העיזים המוגשות בארוחת הבוקר של הצימרים והמסעדה וניתנות גם לרכישה במקום. בית האבן בו שוכנת 'פינה בראש' הוקם בשנת 1876 על ידי יוסף "האפנדי" פרידמן, שהוזכר לעיל, וכיום עדיין מתגוררים בקומתו העליונה צאצאיו, דור שישי למתיישבים הראשונים במושבה. במסעדה פועל גם בר יין בו נערכות מעת לעת סדנאות יין שונות (04-6937028).
חובבי גבינות ו/או ארוחות בוקר יהנו גם מהגבינות והארוחות של אמירה ומרק, הידועים בעיקר בזכות הפיתוח המצליח שלהם 'קרקר ראש פינה' (04-6936263).
המלצותיה של נעמה עמירב שולחות אותנו גם לכיוון ראש פינה של מטה. את הדרך לשם כדאי לעשות דרך רחוב דוד שוב, רחוב שקט שמשני צידיו בתים עתיקים המבצבצים מבעד לעצים. עצירת חובה היא בחנות 'פעמוני ירושלים', בה ניתן להתרשם משפע של פעמוני רוח ופיסול סביבתי שבונה, יוצר מקומי נוסף, רובין עופר (04-6930867).
הכניסה לאתר השחזור
ברחוב הקטן המוביל אל כיכר המשטרה המפורסמת של ראש פינה ממליצה נעמה על 'נדודים', חנות מתוקה וקסומה של פריטי טקסטיל לילדים, תיקים, בובות, שמיכות בגדים לקטנטנים ועוד. (ליד 'נדודים', אגב, נמצאת 'חרוזולה' חנות המיועדת לחובבי החריזה). בכיכר עצמה חפשו את חומוס אוסול המציע לטענתה את החומוס והפלאפל הכי טעימים באיזור (04-6800838). את הסיור נחתום במקום מתוק, ה'באר', מפעל ביתי, המתמחה בייצור ופיתוח מעדנים: קונפיטורות, ממרחים וליקרים הנמצא בפארק תעשיות צח"ר מעברו השני של הכביש הראשי. כל שיטות העבודה במפעל הן ידניות ומסורתיות, המוצרים הם 100% טבעיים ללא כל שימוש בחומרים משמרים או בצבעי מאכל. בימי שישי ניתן לפגוש את מוצרי המפעל גם בדוכן טעימות באתר השחזור בראש-פינה העתיקה (04-6930340).