חקלאים שפכו ירקות: לא לקצץ בעובדים הזרים
מאות חקלאים שפכו ירקות ופירות, בהפגנה סמוך לעין-יהב, במחאה על הקיצוץ בעובדים הזרים לחקלאות. "פרנסתנו בסכנה", הזהירו. "עצוב ככל שזה יישמע ניאלץ לעבור לחו"ל", אמרה חקלאית מעין-יהב
רוצים לעסוק בחקלאות - אבל זקוקים לעובדים זרים: מאות חקלאים הפגינו היום (א') בצומת עין-יהב בערבה, במחאה על כך שהממשלה מקצצת במכסת העובדים הזרים, אותם הם יכולים להעסיק. עשרות טרקטורים עשו את דרכם לצומת עמוסים בתוצרת חקלאית - מלונים, פלפלים ועגבניות שנזרקו במקום, נערמו והרקיבו בשמש לקול קריאות המחאה של המפגינים.
להפגנה הגיעו חקלאים מכל רחבי הארץ. "המכסות לעובדים הזרים מקוצצות, ההיטלים עולים ופרנסתנו בסכנה", אמרו.
מעיין גדיש, בת 28 מעין-יהב הגיעה להפגין עם בתה בת החודש, בר. "אם לא תהיה פה חקלאות אין לי למה להישאר", אומרת גדיש שכבר שנים מגדלת יחד עם בעלה פלפלים, מלונים ועגבניות שרי. "לא אוכל לגדל את הילדה שלי פה בלי חקלאות. עצוב ככל שזה יישמע ניאלץ לעבור לחו"ל, זה המקצוע שלי".
רוצים עוד עובדים זרים. ההפגנה בערבה (צילום: הרצל יוסף)
הדס גוטמן, בת 39, גרה כבר עשר שנים במושב עידן בערבה. בעלה מגדל ירקות אורגניים והביורוקרטיה והצמצום במספר העובדים הזרים פוגעים גם במשק שלהם. "אנחנו מרגישים נטושים שמפספסים אותנו והופכים לעושקי המדינה. מתעלמים מהעובדה שאנחנו מביאים כל כך הרבה תועלת. אנשים מנסים כעת בכוח להחזיק את המשק שלהם בלי מספיק עובדים. אין לנו סיכוי גם להתמודד עם ההחמרות הרציניות והמיסוי שמטילים עלינו. אזור שלם פשוט יימוג, יתייבש אם זה יימשך כך".
אמנון בן-יעקב, חקלאי בן 70 ממושב נטעים בשפלה, המגדל ירקות אורגנים ובעל לול וכוורות, אמר ל-ynet: "פעם הרגשנו שאנחנו מעבדים את אדמות המדינה, שומרים על השטחים, והיום אנחנו מרגישים שהמדינה מתייחסת אלינו כאל אויבים. פרזיטים, בזבזני מים, נדל"ניסטים".
"עובדי ייצור תאילנדים"
חקלאי הערבה מבקשים לעצור את ההבחנה בין העובדים בחקלאות לבין כל יתר הזרים. כך הם ייצרו מושג חדש: "עובדי ייצור תאילנדים". "הגיע הזמן שכל הפוליטיקאים ממדינת תל-אביב יידעו את זה. האזור הזה הוא עתיד מדינת ישראל ואני מאמין בעתיד שלנו", אמר ראש המועצה האזורית ערבה תיכונה, עזרא רבין. "החקלאות מפרנסת מאות משפחות בישראל. כל תאילנדי מפרנס לפחות חמש משפחות. העובדים הזרים הם קללה, אולם עובדי החקלאות התאילנדים הם ברכה".
שופכים את התוצרת החקלאית (צילום: הרצל יוסף)
בין יתר המפגינים נראה חבר הכנסת שי חרמש (קדימה) שבא להפגין תמיכה. "בין הממשלה למשרד החקלאות והתאחדות חקלאי ישראל נחתם הסכם המסדיר את כמות העובדים הזרים, מועדי הגעתם ועוד. בהתאם להסכם הזה היו צריכים להימצא 26,500 עובדים לחקלאות, בעיקר תאילנדים. אלא שלאחר שממשלת ישראל ותאילנד לא הגיעו להסכמה לגבי הסדר הבאת העובדים הזרים, ההסכם עם החקלאים לא מומש. מינואר כמעט ולא מגיעים עובדים זרים לחקלאות. מדובר בעובדים שכעבור ארבע שנים ו-11 חודשים עוזבים, מגיעים ללא בני משפחה ואינם חלק מבעיית העובדים הזרים עימה נאלצת המדינה להתמודד".
אשר לביא, בן 64 רכז המשק של מושב עין-יהב, שרק לפני 10 ימים חגג יובל להיווסדו, סיפר על המצב הקשה: "התמודדנו ואנו מתמודדים עם המון קשיים: מזג אוויר, גידולים, מחלות ומזיקים. יחד עם כל אלה אנחנו צריכים להתמודד גם מול אטימות משרדי הממשלה שמתנהלים נגדנו. זה מתסכל, מתיש ויש כבר משקים שהרימו ידיים והפסיקו לעבוד בחקלאות. אם האטימות תימשך, זה אומר לסגור את הערבה".
במשרד הפנים מסרו כי ההחלטות לגבי הקצאות עובדים זרים מתקבלות על ידי הממשלה ולפתחה יש להעלות את הנושא. "בימים אלה אנחנו מבצעים איזון תיקים, במטרה לבדוק למי חסרים עובדים ולהשלים את החסר על פי היתרי העבודה". במשרד החקלאות ביקשו שלא להתייחס לנושא ישירות, אך גורמים במשרד ציינו כי הם תומכים בחקלאים שמפגינים ומעודדים אותם.