טורינו זה לא רק יובנטוס: מה יש לעשות בעיר?
קבוצת הצמרת מאיטליה פייבוריטית ברורה במשחק מול מכבי חיפה בליגת האלופות, אבל האוהדים שהשקיעו וטסו לטורינו יוכלו לבלות (לפני) ולהטביע את יגונם (אולי, אחרי) בעיר נהדרת
המשחק מחר (יום ד') לא ייערך באצטדיון מרשים כמו זה של מינכן, אבל בטורינו כבר שוקדים על בניית אצטדיון חדיש ויפהפה. בכל מקרה, בעיר הזאת לא כדאי להסתפק רק במשחק או באצטדיון. גם היום כשצועדים ברחובותיה של טורינו מרגישים שזאת הייתה עיר חשובה, כזאת שהייתה הבירה האיטלקית הראשונה. אין בה היום פעילות מדינית ופוליטית, אך ניחוחות הקפה, השוקולד, העיצוב והיקף המסחר והתעשייה שומרים לה מקום של כבוד לאורך ההיסטוריה של איטליה.
טורינו הייתה הבירה של איטליה המאוחדת בשנים ,1865-1861 עד שהתואר עבר לפירנצה ובהמשך לרומא. במלחמת העולם השנייה מילאה התעשייה המקומית תפקיד חשוב בשביתות הכלליות שסימלו את המאבק האנטי-פשיסטי שהלך והתרחב באזור כולו. אחרי המלחמה וההפצצות הרבות של העיר היא הפכה לסמל השיקום הכלכלי של איטליה. אלפי מהגרים מדרום המדינה נהרו לטורינו והציפו את המפעלים, בעיקר של יצרנית הרכב פיאט. היום גרים בטורינו, בירת מחוז פימונטה, קרוב למיליון תושבים והיא העיר הרביעית בגודלה אחרי רומא, מילאנו ונאפולי. כמרכז כלכלי ופיננסי היא תופסת את המקום השלישי.
נוף של טורינו על רקע הרי האלפים (צילומים: AP)
חוץ מהצלחתה הכלכלית יש בה גם אוצרות אמנות מתקופות שונות בהיסטוריה, מהאימפריה הרומית ועד הבארוק. הרענון האחרון שניתן לעיר והפך אותה לצעירה, דינמית ומהנה, היה לפני 3 שנים כשאירחה את אולימפיאדת החורף.
ואם כבר בענייני ספורט, הסבר קצר על דרך ההגעה לאצטדיון של יובנטוס. האצטדיון האולימפי לא רחוק מהמרכז ההיסטורי של העיר. יש מחיר קבוע לכל מונית שנוסעת לעיר משדה התעופה: 30 אירו. מתוך העיר צריך להגיע לתחנת הרכבת המרכזית "פורטה נובה" ומשם לקחת את חשמלית מספר 4 עד לאצטדיון.
אחרי המשחק
המונרכיה האיטלקית שאיחדה את איטליה הותירה בטורינו ארמונות וגנים שניתן לבקר בהם גם היום. בימים לא גשומים כדאי להסתובב ברגל ברחובות האלגנטיים ובכיכרות המעוצבות של מרכז העיר. יש בה הרבה ארמונות בארוק, כמו פאלאצו קאריניאנו (Carignano Palazzo) המארח את מוזיאון התקומה הלאומי. בפיאצה קאריניאנו גם תמצאו את ספריית לוקסמבורג בבעלותו של אנג'לו פצאנה. המקום ראוי לתואר "שגרירות ישראל בטורינו," כי פצאנה הוא ידיד קרוב של מדינת ישראל וממובילי המאבק הציבורי בעד זכויות אדם ונגד אנטישמיות. לא הרחק משם, באקדמיית המדע, נמצא המוזיאון המצרי שמכיל אוספים נדירים ממצרים העתיקה. מחוץ לקהיר זהו המוזיאון הגדול והמקיף ביותר בעולם.
במרחק הליכה מהמוזיאון ניצב האתר המפורסם ביותר בטורינו, לה מולה אנטוניאנה, ובו מוזיאון הקולנוע. במקור נועד המבנה לשמש כבית כנסת, אבל האדריכל אלסנדרו אנטונלי רצה לבנות משהו הרבה יותר יקר וגדול מיכולותיה של הקהילה היהודית. בסוף הועבר בית הכנסת למקום אחר ואנטונלי השלים מבנה בגובה של 167.5 מטרים, הגבוה ביותר באיטליה. מקום נוסף שכדאי לבקר בו הוא ארמון מאדאמה בפיאצה קסטלו.
מי שמחפש אמנות מודרנית יותר ויצירות של אמנים צעירים ומבטיחים רצוי שינוע לעבר אזור "איל קאודרילאטרו" שבו שלל בתי קפה, מסעדות, וכיכרות שבהם מתאסף הדור הצעיר של טורינו בשעות אחר הצהריים והערב. הגלריה של ארמנו טדסקי היא מקור השראה לאמנים מבטיחים. להצלחה רבה זכתה תערוכתה של האמנית הישראלית שרון פזנר שיצירותיה נחשפו לאחרונה.
קפה גדול
טורינו היא לא רק אמנות והיסטוריה, היא גם שם נרדף לפיאט, לתעשיית הרכב האיטלקית, לשוקולדים מעולים ולקפה יוצא מן הכלל. משפחת לוואצה שמקורה בטורינו מספקת בכל שנה לא פחות מ14- מיליארד ספלי קפה ברחבי העולם. השבוע פורסם בטורינו לוח השנה המהודר של החברה המבוסס על עבודתם של צלמים ידועי שם. בסוף השבוע פורסמו עבודותיו של הצלם מיילס אלדריג' עם דוגמניות מפורסמות שמציגות אייקונים מוזיקליים, את השירים האיטלקיים הכי מפורסמים, בשילוב צבעוני עם ספלי לוואצה. סביר להניח שמי שינוע במרכז העיר בימים הקרובים יוכל לצפות בכרזות ואולי לזכות גם בלוח שנה שיחולק בעיר.
בינתיים, הנה כמה הצעות לביקור בבתי קפה היסטוריים בעיר:
- Caffe Torino, Piazza San Carlo 204
- Caffe Elena. Piazza Vittorio Veneto 5
- Caffe Roma, Piazza Carlo Felice 36
- Florio. Via Po 8
- Caffe San Carlo, Piazza San Carlo 156
מוקד משיכה נוסף לצעירים הוא "הדרוגריה" בפיאצה ויטוריו ונטו. רבים מעדיפים כאן את המזנון הפתוח בשעות של האפרטיף, תמורת 10 אירו, ומוותרים על ארוחת הערב.
קצת שופינג
חלונות הראווה של טורינו ניחנים בעיצוב קלאסי מושך לעין. את הקניות במהלך הביקור בעיר אפשר לרכז ברחוב "ויה רומא" וברחוב "ויה גריבלדי" שהוא המדרחוב הארוך ביותר באירופה. מה שלא תמצאו בשני הרחובות הראשיים הללו שהם הקניון הפתוח של העיר, סביר להניח שלא תמצאו בכלל. ב"ויה רומא" מבינים מיד את תרבות בתי הקפה של טורינו. מכאן יצאה בשורת בתי הקפה לחלקיה האחרים של איטליה ואירופה. שני בתי הקפה המפורסמים ביותר בעיר הם קפה סוס הברונזה (Caffe caval d'Brus) בפיאצה סן קרלו וקפה טורינו באותה כיכר ממש.
פיצה ופסטה
בתום משחק הכדורגל או בשעות הצהריים שלפני המשחק מומלץ להגיע לרובע "קאודרילאטרו רומאנו." בפיאצה עמנואלה פיליברטו נמצאת מסעדת "פסטיס" שנעים מאד לשבת בה, גם בשולחנות הפזורים בכיכר, אם מזג האוויר מאפשר זאת. מסעדת "פריוולו" (FreeVolo) היא בעלת קסם צרפתי ולצידה עומדת מסעדת מצאלונה, עם תפריט על בסיס צמחוני ומסעדת ארנצ'יה די מצאנוטה ,(Arancia di mezzanotte) שבניגוד למסעדות האחרות מקבלת סועדים אל תוך הלילה. (רוב המסעדות בעיר סוגרות את המטבחים ב23:30- או לכל המאוחר בחצות, אבל באזור הזה יש מסעדות שמכניסות סועדים גם באחת לפנות בוקר.( מי שחפץ לטעום את המטבח המקומי של מחוז פימונטה כדאי שייגש למסעדת "פאוטאסו." חובבי מאכלי ים יכולים להיכנס למסעדת "ריסטורו" בפיאצה עמנואלה פיליברטו.
חובבי היין ייהנו מתפריט היין שמציעה מסעדת "טרה גאלי" בוויה סן אגוסטינו. שימו לב שמסעדה בעלת שם כמעט זהה, "טרה גאלינה," שומרת על מסורת מקומית מאז .1575 מי שרוצה דווקא מסעדה אלגנטית יותר, שייגש למסעדת "קאזה מרטין."
שוקו-פס
טורינו היא עיר שמקבלת בברכה חובבי שוקולד. בעמדות לשכת התיירות של העיר, בשדה התעופה, בתחנת הרכבת המרכזית פורטה נובה או במרכז העיר בפיאצה קסטלו, אפשר לרכוש תמורת 12 אירו כרטיס "שוקופס." במשך שלושה ימים, ב36- בתי קפה ברחבי העיר תוכלו לבצע טעימות של 22 סוגי שוקולד בטעמים ובמינים שונים. אל תוותרו, במיוחד בחורף, על משקה שוקולד חם בטורינו. זאת חוויה בלתי נשכחת.
מבט על הנעשה בחנות השוקולד "אברטו" בעיר
- למידע נוסף אודות סיורים שמתארגנים לקבוצות קטנות במחירים ידידותיים, בחסות רשות התיירות המקומית, מומלץ לבדוק פה.