הרפורמה במיסוי אלכוהול תצא לדרך בינואר 2010
התעשיינים, ארגון לשכות המסחר ומפעילי הדיוטי פרי הגיעו להבנות מול האוצר על מתווה לרפורמה, שתחיל מיסוי אחיד על מוצרי האלכוהול. המס על משקאות מיובאים יוזל בעוד המס על משקאות שמיוצרים בארץ יעלה. המפסיד העיקרי: הדיוטי פרי
הרפורמה במיסוי האלכוהול בישראל עומדת לצאת לדרך: לאחר שלושה חודשים של התנגדות עזה מצד התעשיינים, ארגון לשכות המסחר ומפעילי הדיוטי פרי, הושגו בימים האחרונים הבנות עם רשות המסים והאוצר בנוגע לשינוי שיטת מיסוי האלכוהול בישראל.
על פי ההבנות, הרפורמה תתבצע בצורה מדורגת - מ־1 בינואר 2010 עד 31 בדצמבר 2013 יוטל על משקאות אלכוהוליים מס קנייה אחיד בשיעור של 50%, בתוספת שיעור קבוע של 15 שקל לליטר כוהל. החל מ-2014 יגדל המס ל-37 שקל על כל ליטר כוהל.
שיטת המיסוי החדשה תחליף את השיטה הקיימת, שלפיה המס על משקאות אלכוהוליים מחושב הן על פי המחיר הסיטונאי של המשקאות והן על פי אחוז האלכוהול שבהם. על משקאות זולים (עד 5 דולרים לליטר), שמכילים פחות מ־17% אלכוהול, מוטל מס של 45%, ועל משקאות זולים ששיעור האלכוהול בהם גבוה מ־17% מוטל מס של 75%. על משקאות יקרים, שעולים יותר מ־5 דולרים לליטר, מוטל כיום מס אחיד של 120%, ללא קשר לאחוז האלכוהול.
משמעות הרפורמה היא כי המשקאות הזולים שבהם אחוז האלכוהול גבוה, כגון וודקה, יתייקרו במידה משמעותית, בעוד מחירי האלכוהול המיובא היקר, כגון וויסקי איכותי, יוזלו בכ-50%. המרוויחים הגדולים מהמהלך צפויים להיות יבואני המשקאות החריפים לישראל, שמחיריהם יוזלו. מי שיפסיד יהיו היצרנים המקומיים שמייצרים בעיקר משקאות אלכוהוליים זולים, שעקב התייקרות המחירים יתקשו למכור.
מי שעוד צפויה להפסיד מהרפורמה היא זכיינית הדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון, שחוששת מצמצום הפער בין מחירי המשקאות האלכוהוליים הנמכרים בישראל למחירי המשקאות בחנויותיה. 95% ממכירות האלכוהול בדיוטי פרי הן של אלכוהול יקר, שצפוי להוזלת המיסוי עליו בעקבות הרפורמה.
בדיוטי פרי גייסו לעזרתם את איגוד לשכות המסחר, מתוך חשש כי המיסוי החדש יקשה עליהם לעמוד בחוזה מול רשות שדות התעופה. מקורות בחברה מסרו כי אם יאושר השינוי, החברה תפעל מול רשות שדות התעופה לשנות את הסכם הזיכיון, שנגזר ממחזור הכנסותיה השנתי, לפיו היא משלמת מעל 140 מיליון דולר בשנה לרשות שדות התעופה.
באוצר ניסו להכניס את רפורמת האלכוהול לחוק ההסדרים ביולי השנה, אך בשל התנגדות הארגונים הכלכליים ומפעילי הדויטי פרי הוצאה לבסוף הרפורמה מחוק ההסדרים ולא אושרה. מאז יולי ניסו נציגי האוצר ורשות המסים להגיע להבנות עם המתנגדים, אך המשא ומתן התעכב שבועות ארוכים. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים התערב בנושא ראש הממשלה בנימין נתניהו, ונתן אולטימטום לסיום המגעים.
אחת הסיבות בעטייה מעוניינים ברשות המסים לקדם את אישור הרפורמה היא הלחץ שמפעילים נציגי האיחוד האירופי, הטוענים כי שיטת המיסוי הנוכחית מפלה את המשקאות החריפים המיובאים לעומת הייצור המקומי. גם השגרירויות האמריקנית והבריטית מפעילות לחץ על הממשלה לקבוע מס אחיד על אלכוהול, בדומה לנעשה בעולם, מתוך ניסיון לקדם את המשקאות החריפים המיובאים ממדינות אלה.
ברשות המסים טוענים כי ישראל אינה עומדת בהסכמי הסחר העולמיים, ולכן יש לקדם את הנושא בחקיקה. לטענתם, הרפורמה תצמצם את הפער בין יבוא לייצור מקומי, תשווה את שיטת המיסוי לזו שבמדינות המערב ותמזער את נזקי השתייה עקב ייקור האלכוהול הזול. עם זאת, המתנגדים לרפורמה טוענים כי היא תביא לתוצאה ההפוכה - הגברת האלימות הכרוכה באלכוהול עקב עלייה בצריכת משקאות חריפים.
בימים אלו הוגשו ההבנות לאישור הגורמים הנוגעים בדבר. ההערכות הן שהיבואנים, התעשיינים והדיוטי פרי לא יתנגדו להסכם. על פי גורם בתעשייה, הפשרה הושגה לאחר שהמתנגדים הבינו כי לא תהיה להם ברירה לאור הלחצים הבינלאומיים. השגרירויות צפויות לתמוך במתווה, אך להסתייג מכניסת הרפורמה לתוקף במלואה רק ב-2014.
מרשות המסים נמסר בתגובה כי "יש התקדמות בנושא אך אין עוד החלטה סופית".