בואו לרקוד עד אור הבוקר - בתאילנד
גשמי המונסון יבשו ובתאילנד חוזרים לעניינים, כלומר לחגיגות: פסטיבל המים בצ'אנג מאי שבצפון, פסטיבל הצמחונים בפוקט הדרומית, ובאמצע עוד שלל אירועים ססגוניים, בהשתתפות מקומיים ותיירים גם יחד. כדאי להכיר, אם אתם בסביבה
בנוסף להיותם מסבירי פנים ונחמדים ללא אח ורע, התאילנדים הם גם אוהבי חיים. "סנוק" (בתרגום חופשי: "לעשות חיים(" הוא ערך מחייב בתרבות התאית, והפסטיבלים הלאומיים והאזוריים, הדתיים והחילוניים, מדגישים עליזות, ססגוניות וצבעוניות.
שבתאי דניאל, מנהל מחלקת טיולים מאורגנים בדיזנהויז תיירות ותעופה, מסביר שיש כמה יסודות משותפים לכל החגיגות והטקסים - תהלוכות ומצעדים הכוללים במות מקושטות, מוסיקה, ריקוד ושירה, תחרויות מלכות יופי, הפרחת כדורי אש לשמיים, תצוגות פרחים נייחות וניידות, מופעי אור וקול, תצוגות נושא (סירות קרטונג, שיגור רקטות, דיוקני ענק, הופעות פילים ועוד,( וכן ארוחות קבוצתיות, כשהתפריט מותאם לנושא הפסטיבל הספציפי ומלווה במשקה הוויסקי מקונג העממי ובמשקאות נוספים.
הפסטיבלים משמשים כימי חג ומנוחה וכן כמבשרי טוב או כסמל לתקווה. רבים נקבעים על פי מחזור הלבנה, ולכן חלים בתאריכים משתנים. לאחרים יש תאריכים קבועים בלוח הגריגוריאני. הנה כמה מהפסטיבלים:
תהלוכות, טקסים, מצעדים. בתאילנד יודעים לשמוח (צילומים: AFP)
פסטיבל הצמחונים בפוקט
פסטיבל צבעוני המתקיים באוקטובר ונמשך שבוע, ובמהלכו מתקיימות תהלוכות המוניות תוך קריאה לרוחות ולאלים לסיוע ולרחמים. במהלך הפסטיבל מקפידים התושבים, בהשפעת המסורת הסינית, על משטר אכילה צמחוני והימנעות מיחסי מין ואלכוהול, כסוג של הקרבת קרבן אישי בשאיפה להגיע לניקיון רוחני.
האמונה היא שהמצייתים לטקסיות הרוחנית הזו יזכו בעתיד טוב יותר. התושבים נוהגים ללבוש לבן ומבצעים במקדשים טקסים שונים הכוללים הליכה על גחלים ופירסינג בכל חלקי הגוף, כולל הפנים. בתקופה זו משתלטת על פוקט אווירה שונה וייחודית, שונה מהאווירה התיירותית הרגילה.
מילא להימנע מיחסי מין, אבל מה נסגר עם הבחורצ'יק הזה?
פסטיבל סונגקראן
פסטיבל המים הפופולרי, המכונה גם "קרב המים הגדול בתבל," נחוג כחלק מחגיגות השנה החדשה, ויתקיים השנה בין 13 ל15- באפריל. מקורו במנהג הבודהיסטי של שטיפת פסלוני בודהא במים. במסגרת החגיגות יכולים התאילנדים להירגע מקשיי היומיום בדרך מרעננת ושמחה - התזת מים המונית והדדית, בה נוטלים חלק אנשים מכל הגילים. בירת החגיגות היא צ'אנג מאי, אבל הן מתקיימות בכל הממלכה.
פסטיבל לכבוד רוחות המים
פסטיבל לכבוד רוחות המים, אחד החגים הלאומיים המפורסמים של תאילנד שהוא גם חג רומנטי לאוהבים, המתקיים בכל רחבי הממלכה בליל הירח המלא של החודש הירחי ה,12- הנופל בדרך כלל בנובמבר. בפסטיבל מעניקים כבוד לרוחות המים ומציינים את סופה של העונה הגשומה. במסגרת החג נשלחות הקרטונגים, סירות קטנות עשויות עלים או גזעים של בננה שקושטו בצורה מקסימה בפרחים, בנרות דולקים ובמקלות קטורת, לצוף בנהרות, באגמים ובתעלות, לאות תודה ומחילה מרוחות המים על השימוש במים ועל ניצולם וזיהומם, וכדי לשטוף את החטאים מהשנה החולפת.
דגם הקרטונג הרומנטי ביותר, המודלק באורות מנצנצים המשרים אווירה קסומה, מוצג בפארק ההיסטורי של סוקותאי, שם החלו לחגוג את החג הזה במאה ה.13- הסיפור מאחורי הפסטיבל הוא סיפורה של נאנג נופאמס, נערה יפה ושנונה, בת זוגו של המלך ומנערות החצר היפהפיות, שהייתה הראשונה שייצרה קרטונג כבקשת מחילה מ"אם המים" (מנה קונג) על ניצול המים וזיהומם. לימים נשכחה המסורת, וחודשה ב.1977-
בצ'אנג מאי נחוג החג בפסטיבל עליז, הכולל תהלוכה של קרטונגים ענקיים, שקישוטיהם מבוססים על נושאים מגוונים. פסגת החגיגה היא הכתרת מלכת הלוטוס נאנג נופאמס - הזוכה בתחרות מלכות יופי, שכמוה נערכות בכל רחבי הממלכה. תהלוכת הקרטונגים עוברת לאורך העיר כשהיא מלווה בחוגגים לבושי תלבושות ססגוניות. בנוסף מתקיימים מופעי זיקוקים והפרחת בלוני אש באמצעות גז או אוויר חם. הכול קורה לאורך רחוב טה-פה ונהר מה הפינג, שם מתקיימים גם מופעי תיאטרון ומוסיקה מסורתית.
והכל הודות לקלאסיקה הקולנועית של דייויד לין מ-1957 (צילום: mct)
פסטיבל הגשר על הנהר קוואי
בעיירה קנצ'נבורי, בה נמצא הגשר על הנהר קוואי, שנבנה במהלך מלחמת העולם השנייה, מתקיימות במחצית השנייה של נובמבר עד 5 בדצמבר תערוכות ומיצגים היסטוריים וארכיאולוגיים, קרנבל, הופעות תרבות ופולקלור ופרזנטציה מרשימה של אור וקול (הרבה פיצוצים.(
הפסטיבל, כמו הגשר עצמו, לא היה הופך לאירוע תיירותי אלמלא הסרט שהפך אותו למיתוס. 160 אלף חיילי בנות הברית הועסקו כאן בעבודות כפייה, ועוד כמאה אלף עובדי כפייה אסייתים הקריבו את חייהם, למען בניית הגשר, שהיה אמור להוות נתיב אספקה חלופי לצבא הכיבוש היפני.
פסטיבל הפרחים
פסטיבל הפרחים של צ'אנג מאי, שחל בסוף השבוע הראשון בפברואר, תקופה של פריחה אקזוטית מופלאה, מושך אליו מבקרים וחוגגים רבים. הפסטיבל נחשב לאחד מהססגוניים והמרתקים בפסטיבלי הממלכה. הוא מבטא את הגאווה הלאומית ואת האהבה של התושבים לפרחים. במרכזו מתקיים המצעד הגדול - תצוגה של זרים ומבני פרחים אדירים הנישאים על משטחים ממונעים. בנוסף מתקיימות תחרויות מלכות יופי. בערב נערכים מופעי רחוב ברחבי העיר ובעיקר בשוק הלילי הנודע, ונורים אלפי כדורי אש פורחים לשמיים הבהירים. כמו כן נפתחים לביקור ארמונות תאילנד, ובהם ארמון וימאנמק, המבנה הגדול והמפואר בעולם העשוי מעץ הטיק.
ועוד
תאילנד מפנקת את תייריה ואת תושביה בפסטיבלים רבים ונוספים. רשימה חלקית: פסטיבל הפילים הענק בסורין; פסטיבל הרקטות של יאסותון; פסטיבל הנרות באובון רטצטאני; פסטיבל המטריות בבו סנג; פסטיבל החריש בבנגקוק ופסטיבל המזון והפירות של נקון פאתום.