שתף קטע נבחר

בכיר בצה"ל: צריך להסביר לעולם טוב יותר

במטה הכללי דוחים את הקריאות להקים ועדת חקירה שתבדוק את החשדות לפשעי מלחמה. עם זאת, בכיר במטכ"ל אומר בשיחה עם ynet ש"יש לפעול להסברה טובה יותר, הן כלפי העולם והן כלפי פנים". הרמטכ"ל הופיע בפני הקבינט והסביר שצה"ל פעל באופן המוסרי ביותר

צמרת צה"ל מתגייסת למאבק בהקמת ועדת חקירה חיצונית, שתבדוק חשדות לפשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה", אך גם שם מודים שלא הכל נעשה בגזרת ההסברה. בכיר במטכ"ל אמר בשיחה עם ynet: "יש מה לעשות... להסביר טוב יותר לעולם ולעצמנו, מה אנחנו עושים". עם זאת, הוא דחה על הסף את הטענות נגד צה"ל בגין פשעי מלחמה לכאורה.

  

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, השתתף אתמול (יום ג') בישיבת הקבינט ואמר כי צה"ל פעל באופן מוסרי יותר מכל צבא אחר בעולם, והוא ערב לכך אישית. הוא הבהיר כי הקמת ועדת בדיקה עלולה לשדר מסר בעייתי למפקדים בצה"ל לפיו לא סומכים עליהם. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הנחה בדיון לבחון קידום יוזמה בינלאומית לשינוי דיני המלחמה והתאמתם לשינוי באופן הלחימה בעקבות התפשטות הטרור בעולם.

 

בכיר במטה הכללי, ששוחח עם ynet, הזהיר כי כניעה לתכתיבים עלולה לפגוע בכושר המבצעי של צה"ל. "דו"ח גולדסטון מראה שהעולם לא הפנים את טבע המלחמות. אף אחד בעולם לא יודע לעשות את זה יותר טוב, אין דוגמה לאופן זהיר ומדויק של פעילות בסביבה בה אוכלוסיה רבה. לא זרקנו פצצות בלי להסתכל ולבדוק היטב".

 

הוא אמר כי ישראל צפויה לעמוד מול אתגרים נוספים של רקטות וטילים לעבר שטח אזרחי. "איך נוכל לעבוד ולהגן על אזרחי ישראל אם נצטרך עורך דין שיגיד לנו כל דבר. לא מכיר פטנט טוב יותר בעימות שכזה, ואם למישהו יש כזה - שיבוא ויגיד. גולדסטון לא אומר את זה. אם לא נתקוף, אז נחטוף וזה לא ייפסק".

 

לדברי הקצין הבכיר, אין כל שינוי בהיערכות צה"ל לעימות עתידי מול חמאס בעזה נוכח הטענות בדו"ח. הוא גם אומר שאין סיבה להתנצל. צה"ל, לדבריו, היה מוכן היטב למבצע ומשום כך ספג מעט נפגעים באופן יחסי. "יש כאן אי הבנה של עקרון המידתיות", אמר, "השאלה אינה כמה נפגעו אצלנו מול הצד השני, אלא כמה פגענו במטרות מבלי לפגוע בבלתי מעורבים ובסביבה, ואני סבור שעשינו זאת היטב".

 

במבצע "עופרת יצוקה" בלטה פעילות חיל האוויר. המבצע נפתח בתקיפה אווירית מפתיעה שבה לקחו חלק עשרות מטוסי קרב ובין היתר הותקפו עשרות שוטרי חמאס שהיו באותה עת בטקס. בהמשך תקף חיל האוויר מבנים שונים, תוך שימוש בטכניקות אזהרה שונות. הקצין הבכיר בצה"ל ציין כי ננקטו "שיטות ביצוע נקיות ככל שניתן" על מנת להימנע מפגיעה באזרחים.

 

באחד האירועים הקשים במבצע, הודה צה"ל כי ב-6 בינואר הותקף מהאוויר בטעות מבנה שבו היו בני משפחה אחת. הטעות נבעה ממודיעין מוטעה שהועבר לחיל האוויר. 21 פלסטינים שילמו בחייהם על הטעות הזו.

 

מפקד צבא קנדה, הגנרל וולט ג'יי נטינצ'יק, שביקר השבוע בישראל, אמר בעניין זה כי למד בסיור רבות על מה שנדרש כדי להגן על המדינה ומול איזה אתגר התמודדה ישראל. "אני בקלות יכול להבין איך מישהו שמותקף חש אחריות להגן על עצמו ועל אזרחיו... אני מכיר את רצועת עזה רק דרך הדיווחים בתקשורת. עכשיו יכולתי לקלוט את הגודל, את המרחב, את הזמן ואת ההקשר. זה הכניס לפרופורציה הרבה מהדיווחים ששמעתי וגם את מבצע עופרת יצוקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא זרקנו פצצות בלי לבדוק
צילום: AP
על מלחמה ומוסר
צילום: AFP
לשנות את החוק הבינלאומי. נתניהו
צילום: פלאש 90
ועדת חקירה בעקבות דו"ח גולדסטון?
צילום: AP
מומלצים