IVC: צניחה של כ-50% בגיוסי הון בהיי-טק
ברבעון השלישי של השנה גייסו חברות הסטארט-אפ הישראליות 303 מיליון דולר, לעומת 600 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. עם זאת, בהשוואה לרבעון הקודם מדובר בעלייה של 9%
- שנה ללא אקזיט: בהיי-טק עושים חשבון נפש
עם זאת, בהשוואה לרבעון הקודם מסכם הסקר עלייה של 9% בהשקעות בחברות סטארט-אפ בישראל. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2009 גייסו חברות ההיי-טק 847 מיליון דולר, בהשוואה ל-1.68 מיליארד דולר שגויסו בתקופה המקבילה בשנת 2008.
"היקפי הגיוסים בשלושת הרבעונים הראשונים של 2009 תואמים לתחזית השנתית שלנו", ציינה מריאנה שפירא, מנהלת המחקר ב- IVC, "אנו מצפים לקצב גיוסים דומה גם ברבעון הקרוב. שיעורי הגיוסים של 2009 ממשיכים לשקף את השפעת המיתון הגלובלי על תעשיית ההיי-טק הישראלית, ואנו מעריכים כי קצב זה ישמר גם בתחילת שנת 2010", סיכמה שפירא.
גם מבחינת היקף ההשקעות של קרנות ההון סיכון הישראליות נמשכת הירידה ההדרגתית. ב-IVC מצאו כי במהלך הרבעון השלישי של 2009 השקיעו הקרנות הישראליות 89 מיליון דולר בחברות ישראליות, בהשוואה ל-113 מיליון דולר שהושקעו ברבעון הקודם ול-206 מיליון דולר שהושקעו ברבעון המקביל אשתקד.
בתקופה זו היה חלקן היחסי של הקרנות הישראליות 30% מהיקף הגיוסים של החברות הישראליות. שאר הכסף הגיע ברובו ממשקיעים זרים, ומקצתו ממשקיעים ישראלים שאינם קרנות הון סיכון.
"אנו נמצאים באמצע המשבר הקשה ביותר משנת 2000", מסביר זאב הולצמן, מייסד קרן גיזה המשמש גם כיו"ר IVC, "קיים מחסור בהון להשקעות חדשות מצד קרנות הון הסיכון הישראליות, וכאשר קרנות הון סיכון זרות יתקשו במציאת משקיעים משותפים בישראל, הן ימשיכו לצמצם את חשיפתן לשוק המקומי. כתוצאה מכך תעשיית ההיי-טק תחווה נסיגה משמעותית שממנה תתקשה להתאושש. עתיד חברות ההיי-טק, קרנות ההון סיכון ותעשיית ההיי-טק כולה, בסכנה".