שתף קטע נבחר

 

סטודנטים למדעי הרוח הפגינו: האקדמיה קורסת

המפגינים טוענים כי התקציב קוצץ, ולכן קורסים בוטלו ומרצים פוטרו. "השנה אמנם נפתחה כסדרה, אך זה לא אומר שהבעיות נעלמו, להיפך", אמרה אחת מהמפגינות

כ-300 סטודנטים למדעי הרוח מהאוניברסיטה העברית בקמפוס הר-הצופים בירושלים הפגינו בצהריים (יום ד') נגד הממשלה בשל הקיצוץ וההידרדרות הנמשכת במצב מדעי הרוח. בחמש השנים האחרונות קוצץ תקציב הפעילות השוטפת של הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית לבדה בכ-30 אחוזים.

 

נתוני המועצה להשכלה גבוהה מגלים כי רק 8.6 אחוזים מהסטודנטים לומדים מדעי הרוח, בעוד שלפני עשור למדו 18.5 אחוזים מהם בתחום זה.


"רוצים עוד תקציבים". המפגינים (צילום: גיל יוחנן)

 

תמרה פרלמן, סטודנטית שנה ג' בפילוסופיה, כלכלה ומדעי המדינה, סיפרה כיצד הקיצוצים משפיעים על הסטודנטים: "כבר משלב הרישום לקורסים הרגשתי את הקיצוצים. היצע הקורסים השנה בחוג לפילוסופיה בפרט ובפקולטה למדעי הרוח בכלל הרבה יותר דל מהרגיל. יש קורס בסיסי באפיסטמולוגיה - תורת ההכרה שבוטל. זה כמו לבטל לימודי חזקות במתמטיקה. אנחנו דוחקים בממשלה להזרים תקציבים כי ההשכלה הגבוהה קורסת. זה שהשנה נפתחה כסדרה לא אומר שהבעיות נעלמו, להיפך - הגענו לעברי פחת. אנחנו בתחתית, האוניברסיטה העברית כבר לא במאה המובילות בעולם וכסטודנטים אנו לא מתכוונים לעמוד מהצד אל מול הידרדרות האוניברסיטה".

 

סגן יו"ר אגודת הסטודנטים, יובל אדמון, הוסיף: "אנחנו, כסטודנטים הלומדים באוניברסיטה המובילה בארץ ורואים את הידרדרותה לנגד עינינו, סבורים שחייבים לשים לכך קץ. מדעי הרוח הם נפשה של ההשכלה הגבוהה בפרט ושל כל חברה מתקדמת בכלל. לא נהיה מוכנים להמשך הפגיעה הזו."


רואים את ההידרדרות לנגד עינינו (צילום: גיל יוחנן)

 

בחודשיים האחרונים נתקלו נציגי אגודת הסטודנטים בטענות רבות מצד סטודנטים הלומדים בפקולטה למדעי הרוח על קיצוצים בקורסים, קיצוצים בנקודות זכות, פיטורי מרצים מן החוץ, וקיצוץ במזכירויות. כל אלה הביאו לפגיעה בלימודים בפקולטה. לעיתים נמנעות מהסטודנטים אפשרויות בחירה של קורסים או סמינריונים, הלמידה נעשית בכיתות גדולות יותר, לא ניתנות שעות תרגול, ניכר עיכוב בהחזרת עבודות ומבחנים עכב מחסור במתרגלים, שעות ההמתנה במזכירות גבוהות מן הרגיל, ועוד.


הסטודנטים שנלחמים על הרוח (צילום: גיל יוחנן)

 

דיקן הפקולטה למדעי הרוח, פרופ' ישראל ברטל, אמר ל-ynet, כי מתוך 1,650 שיעורים בפקולטה הוא נאלץ לסגור 4%. "זו צרה שהיא נחלתן של כל מערכת האוניברסיטאית ומערכת המחקר המדעי. זה מעל ומעבר לאוניברסיטה, זו בעיה לאומית כללית. זה מתבטא לא ברמה מיידית אלא בעתידה של ההשכלה, המחקר, תחומי מחקר חיוניים שמצד אחד מוציאים אנשים דוקטור חוקרים בקנה מידה בינלאומי והם נלקחים מאיתנו אחרי שהמדינה השקיעה מירב משאבים מפסידים לטובת מדינות אחרות. אנחנו הולכים להידרדר מהמקום המוביל בעולם במדעי הרוח, לעוד רמה של משהו דמוי אוניברסיטה במדינת נפט".

 

הוא הצר על ההשקעה המידרדרת במדעי הרוח בישראל, והציע פתרון. "יש תופעה של שיעורי רשות, שאם לא נרשם מינימום מאחדים. הנזק האדיר נוגע לקליטת סגל צעיר. השכלה איננה עומדת לבדה על מינהל עסקים ועל ביזנס". ומה הפיתרון? "או שיעלו שכר לימוד, או שינוי אחר שיזרים תקציבים, כי חייב להיות שינוי.

 כרגע זה לא מכניס את ההוצאות כמו כל מערך כלכלי אחר. רוצים מדע, תשתיות ולא רוצה לתת כסף. צריך לערוך שינוי במדיניות בשכר הלימוד".

 

מדוברת של האוניברסיטה העברית נמסר: "הפקולטה למדעי הרוח מציעה למעלה מ-1,700 קורסים במגוון רחב של תחומים. נוכח הקיצוצים שערכה הממשלה בשנים האחרונות בתקציבי השכלה הגבוהה נאלצה הפקולטה לקצץ באופן נקודתי כ-4% מהקורסים וזאת רק במקרים של קורסים כפולים. אין פגיעה במבחר התכנים הניתנים לבחירת הסטודנטים. הפקולטה עברה שינויים ארגונים בשנה האחרונה במטרה להתאים את מבנה הפקולטה לצרכי ההוראה. כחלק מהשינויים אוחדו יחידות אקדמיות העוסקות בתחומים מקבילים וקשורים ומזכירויות התלמידים הועברו לקומה הרביעית לנוחיות הסטודנטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בירושלים
צילום: גיל יוחנן
"נלחמים על הרוח"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים