שתף קטע נבחר
 

פישר: השלכות המשבר לא ברורות

הנגיד אמר בוועידת הנשיא: "אנחנו עדיין לא בטוחים מה יהיו השלכות המשבר על הצמיחה, על הדולר, ועל הכלכלה העולמית". השרה לסחר חוץ של צרפת, אן מארי אידראק, אמרה: המשבר לא ייגמר ללא שיפור במצב האבטלה

עד שהאבטלה במדינות העולם לא תשתפר, לא ניתן יהיה לומר שהמשבר הכלכלי הסתיים. כך אמרה הבוקר (ה') השרה לסחר חוץ של צרפת, אן מארי אידראק, בדיון שהוקדש למשבר הכלכלי העולמי, בוועידת הנשיא המתקיימת בבנייני האומה בירושלים. הדיון נערך בהשתתפות נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נשיא הבנק העולמי לשעבר, ג'יימס וולפנזון ויו"ר קבוצת רוטשילד, הברון דיוויד דה רוטשילד.

 

 

לדברי השרה מצרפת, קיימים אומנם סימנים מעודדים לכך שעלינו על מסלול לסיום המשבר, אולם קיימת עדיין מידה לא מבוטלת של בלבול ואי וודאות. בטווח הארוך המשבר יוצר הזדמנות לפיתוח מודל קפיטליסטי חדש, ליצירת סוג חדש של גלובליזציה.

 

לדבריה, הקפיטליזם החדש והפיתרון למשבר מצריכים ליצור נקודת גלובלית ולשפר את הדיאלוג הבינלאומי. "צרפת מעוניינת לקדם את פורום ה-G 20 במטרה ליצור במה לפיקוח על סוגיות כלל-עולמיות", אמרה אידראק. 

 

נגיד בנק ישראל אמר בדיון: "אנחנו עדיין לא בטוחים מה יהיו ההשלכות ארוכות הטווח של המשבר על הצמיחה, על הדולר, על הכלכלה העולמית בכלל והאמריקנית בפרט. איך עלינו לערוך את הרפורמות הנדרשות על מנת שנוכל להיות בטוחים יותר שמשבר כזה לא יחזור.

 

"אם היינו נפגשים לפני שנה, היינו נפגשים בנקודת הזמן המפחידה ביותר של המשבר, כאשר העתיד לא היה ברור. היום אנחנו פחות מפוחדים, אך עדיין לא בטוחים ביחס לעתיד", אמר פישר.

 

יו"ר קבוצת רוטשילד אמר בדיון כי הבורסות בעולם התאוששו לאחרונה, בעיקר במהלך שלושת החודשים האחרונים, והשאלה המתבקשת היא האם התאוששות זו משקפת את המצב הריאלי של כלכלת העולם. לדעתי, אמר רוטשילד, מדובר בהתאוששות חלקית בלבד. האבטלה עדיין הולכת וגדלה, ואיש אינו יכול לדבר על התאוששות מוחלטת כאשר אנשים ממשיכים לאבד את משרותיהם.  

 

לדברי הברון, יהיו עדיין נקודות קשות בהמשך הדרך, אבל לא תהיה התמוטטות נוספת. "להערכתי המדינות יקטינו את היקף הסיוע וייאלצו לשוב ולהעלות מיסים, ודבר זה יפגע בתהליך ההתאוששות", אמר.

 

נשיא הבנק המרכזי הגרמני, פרופ' אקסל ובר, העריך כי הגרוע ביותר בשווקים הפיננסיים נמצא כבר מאחורינו, אולם הבנקים ימשיכו להפסיד גם במהלך השנתיים הבאות. 

 

לכן, אמר ובר, חייבים ליצור בבנקים התנהגות טובה יותר, ועל הבנקים יהיה לגייס הון טוב יותר. לדבריו המאמצים הרבים שהמדינות השונות השקיעו בפתרון המשבר, מצריכים לנקוט זהירות רבה, כדי שדברים דומים לא יתרחשו בעתיד. עוד אמר ובר כי אחד הלקחים מהמשבר הוא שצריך לחזק את מערך הפיקוח על הבנקים, ולקחת אותו צעד אחד קדימה: לזהות את הסיכון המערכתי, ולהלחם בו.

 

נשיא הבנק העולמי לשעבר, ג'יימס וולפנזון, תיאר חזות קודרת לעתיד העולם. לדבריו, עד שנת 2050 תגדל אוכלוסיית העולם מ-6.5 מיליארד נפש כיום לכ-9 מיליארד נפש. לדבריו, 8/9 מאוכלוסיית העולם יתגוררו במדינות המתפתחות. באפריקה ובמדינות העולם העניות, שבהן כמיליארד אנשים חיים כיום בפחות מדולר ליום, תחיה בעוד כמה עשרות שנים, רבע מאוכלוסיית העולם.


פורסם לראשונה 22/10/2009 09:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים