אובמה: מצב חירום בעקבות שפעת החזירים
נשיא ארה"ב חתם על צו המגדיר את התפשטות הנגיף כמצב חירום לאומי. זאת, כדי להקל על רשויות הבריאות ולהסיר חסמים ביורוקרטיים. עד-כה מתו כ-1,000 בני אדם בארה"ב מהנגיף, שהתפשט ל-46 מדינות. בעולם מתו כ-5,000 בני אדם
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, חתם בסוף השבוע על צו המגדיר את התפשטות שפעת החזירים כמצב חירום לאומי. ההכרזה הזו תקל על גורמי בריאות לעקוף נהלים פדרליים במטרה להילחם בנגיף ה-H1N1. גורמים רשמיים אמרו כי מדובר בצעד דומה לצעדים שננקטים לקראת סופת הוריקן.
עד כה מתו מהנגיף 1,000 אזרחים אמריקנים, בהם 100 ילדים. ברחבי העולם דווחו כ-5,000 מקרי מוות. על-פי נתוני מרכזי בקרת המחלות בארה"ב הנגיף התפשט ב-46 מתוך 50 המדינות. זו רמה המאפיינת את התפשטות השפעת העונתית הרגילה - רק שהפעם הנגיף מתפשט מוקדם יותר מהשפעת העונתית וצפויים עוד גלי הדבקה. השפעת העונתית מתחילה בארה"ב בדרך כלל בסוף נובמבר ונמשכת עד מרס.
קייטי אלמס, בת 3 מווירג'יניה, מקבלת חיסון לשפעת החזירים (צילום: AP)
המטרה - לעקוף את הביורוקרטיה
בהודעת הבית הלבן נאמר ש"ההכרזה נועדה להכין את המדינה למקרה של עלייה בקצב ההדבקה, בצורה שעלולה להכביד על משאבי הטיפול הרפואי". שפעת החזירים פוגעת בצורה הקשה ביותר בילדים ובצעירים, בעוד שהשפעת העונתית מסוכנת יותר למבוגרים מעל גיל 65. עד כה אושפזו בבתי החולים בארה"ב 20 אלף אזרחים שלקו בנגיף H1N1.
הצו המורה על מצב החירום מעניק לשר הבריאות האמריקני את הסמכות להאיץ את הטיפול הניתן לאלפי מודבקים. בנוסף, מאפשר הצו לעקוף את החוקים הפדרליים והחסמים הביורוקרטיים כך שבכירי מערכת הבריאות יוכלו לפעול במהירות גדולה יותר.
"כאומה עלינו להתכונן בכל דרגי הממשל, וכאזרחים עלינו לנקוט כאינדיבידואלים וכקהילות צעדים להיאבק במגיפה", כתב אובמה בהצהרה שפרסם עם הצו. לדבריו, שפעת החזירים ממשיכה להתפשט, היקף ההדבקה הולך וגדל במהירות "ובאזורים מסויימים קיים חשש לקריסה של משאבי מערכות הבריאות".
למרות העיכובים בייצור התרופה לנגיף, נשיא ארה"ב הביע אופטימיות שהחיסונים יהיו מוכנים עד אמצע החודש. עד-כה הועברו ללשכות הבריאות ברחבי ארה"ב רק 11 מיליון חיסונים. על-פי ההערכות עד אמצע החודש הבא יעלה מספר החיסונים ל-50 מיליון ועד אמצע דצמבר ל-150 מיליון.
עד כה דווח בעולם על 4,804 מקרי מוות בעקבות נגיף H1N1. בישראל דווח על 32 מקרי מוות, שנקשרו עם הנגיף. המרכז הלאומי לבקרת מחלות דיווח בשבוע שעבר על עלייה בתחלואה של תסמיני שפעת. העלייה מתבטאת בכל הגילאים. בתינוקות עד גיל שנתיים נרשמת דווקא ירידה בפניות בעקבות תסמיני שפעת.