מחקר בן 10 שנים: קשר בין סלולרי לגידול סרטני במוח
בניגוד למסקנות מדענים מהעבר והבטחות חברות הסלולר, מחקר חדש של ארגון הבריאות העולמי, שנמשך על פני 10 שנים וכלל מעל 12 אלף בני אדם, מגלה: הסכנה ללקות בגידול סרטני במוח נשקפת בעיקר לאלה שמדברים בטלפון הסלולרי 10 שנים ומעלה. מומחית ישראלית: "קשה להוכיח, כדאי להיזהר"
ממצאים מדאיגים נוספים על הסכנה הכרוכה בשימוש בטלפונים סלולריים: העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" פרסם אתמול כי מחקר חדש של ארגון הבריאות העולמי קובע שיש קשר בין שימוש בטלפון הסלולרי לבין גידולים במוח. לדברי העיתון, המחקר נמשך עשר שנים, התפרסם ב-13 מדינות והשתתפו בו 12,8000 בני אדם. עלות המחקר - 30 מליון דולר. הוא כלל ראיונות ותחקירים עם אנשים הסובלים מגידולים סרטניים במוח וכן עם אנשים בריאים הנוהגים להשתמש בטלפונים סלולריים.
חלק קטן מממצאי המחקר פורסמו אתמול ב"דיילי טלגרף" ומהם עולה כי הסכנה ללקות בגידול סרטני במוח נשקפת בעיקר
לאלה שמדברים בטלפון הסלולרי במשך עשר שנים ומעלה. עם זאת, תוצאות המחקר טרם פורסמו רשמית על-ידי ארגון הבריאות העולמי ולפיכך לא ברור עד כמה מובהק הקשר בין הדיבור בסלולר לבין גידולים סרטניים במוח.
ד"ר אליזבת' קרדיס, שעמדה בראש המחקר, קראה אתמול לצמצם את השימוש בטלפונים סלולריים בקרב ילדים. מסקנות המחקר מנוגדות להבטחות שניתנו במשך שנים על-ידי מדענים שונים וחברות סלולר שונות, ולפיהן השימוש בטלפונים סלולריים הוא בטוח.
לפני כשנתיים פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי ארגון הבריאות העולמי מצא קשר ברור בין שימוש בטלפונים סלולריים לבין התפתחות גידולים סרטניים ושפירים בבלוטות הרוק. לפי המחקר, הסיכון להתפתחות הגידולים עולה ככל שמדברים יותר.
המחקר קבע כי לאחר שימוש של לפחות חמש שנים בסלולרי, חלה עלייה של 34% בסיכון לפתח גידול בראש, בצד שבו נהוג לדבר. המחקר מצביע על כך שאלה שנמצאים בסיכון לפתח גידולים הם המשתמשים הכבדים בסלולרי. מי שביצע לפחות 5,479 שיחות בלי שימוש בדיבורית או באוזנייה היה בסיכון גבוה יותר לפתח גידול בהשוואה למי שלא משתמש בסלולר.
מומחית ישראלית: קשה להוכיח, כדאי להיזהר
ממצאי המחקר טרם פורסמו רשמית, אולם מדענים ישראלית, ד"ר סיגל סדצקי, מופיעה בעולם כדי לשכנע את שלטונות
הבריאות לנקוט אמצעי זהירות במטרה לצמצם את סכנת החשיפה לסלולריים.
סדצקי היא מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן וקרינה במכון גרטנר, העומדת בראש הזרוע הישראלית של המחקר הבינלאומי. בעדות שנשאה בפני ועדה של הסנט האמריקני קראה לממשלות העולם לנקוט משנה זהירות באשר לשימוש בטלפונים סלולריים: ארבעה מיליארד בני אדם בעולם, כולל ילדים, משתמשים בסלולריים. לכן, גם אם הסיכון האינדיבידואלי לכל אדם הוא קטן, הרי שהמספרים הגדולים של המשתמשים, יחד עם השימוש הגובר בטכנולוגיה הסלולרית, יכולים בסופו של דבר להסתכם בנזק משמעותי. עד שיושגו תשובות חד משמעיות, יש לנקוט אמצעי זהירות".
סדצקי אמרה שקשה להוכיח את הקשר בין קרינה לסרטן, משום שגידולים במוח מופיעים לעתים עשרות שנים לאחר החשיפה לגורם המסרטן.