בני נולד באדר ב'; מתי עליו לעלות לתורה?
שאלה:
בני נולד ביח אדר ב תשנ"ז מהי ההפטרה שעליו לקרא ומתי עליו לעלות לתורה? (גלי, השרון)
תשובה:
גלי שלום.
השאלה שלך נוגעת כמעט לכל מי שנולדו בחודש אדר. מכיוון שבר מצווה נחוג על פי הלוח העברי, וחודש אדר הוא לפעמים חודש כפול; אדר ראשון ואדר שני.
תופעה מורכבת זו נועדה לשמר שני עקרונות עליהם בנוי הלוח היהודי; א. החודשים תלויים בהתחדשות הירח. אורך החודש לפי חשבון זה הוא כ 29 וחצי יום, שהם כ 354 יום בשנה. ב. התורה מזהירה שחודש ניסן יהיה באביב: "שמור את חודש האביב", כלומר, חג הפסח צריך להיות באביב, תנאי הקשור לשנת השמש.
מכיוון שאורך שנת השמש הוא 365 וחצי ימים, חסרים כאחד עשר ימים להשוות את השנים. מידי מספר שנים (שבע שנים במחזור של 19 שנה) מוסיפים חודש אחד, הוא חודש אדר שני. שנה כזו מכונה שנה מעוברת.
מי שנולד בשנה מעוברת באחד מחודשי אדר, ושנת בר המצווה שלו חלה בשנה מעוברת – חשבונו פשוט וברור. הבעיה נוצרת, כאשר שנת בר המצווה חלה בשנה מסוג שונה.
מה עושים?
בנידון שאלתך, התשובה גם כן פשוטה; מחשיבים את חודש הלידה של בנך, שנולד באדר שני, לחודש אדר בשנה רגילה. לכן, השנה - תש"ע, היא שנה פשוטה, יחול יום ההולדת השלש עשרה של בנך בי"ח באדר.ממילא, השבת שאחריה, שבה נוהגים לציין את בר המצווה, היא שבת פרשת "כי תשא".
לגבי ההפטרה: שבת זו מיוחדת, והיא אחת מארבע הפרשיות שלפני פסח, המכונה "שבת פרה", יש בה קריאה מיוחדת של ה"מפטיר", והפטרה מיוחדת גם כן.
בפרטים אלו, צריך לתאם עם המורה של בנך. מזל טוב והרבה נחת (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)
מומלצים