שתף קטע נבחר
 

בגלל הרומנטיקה - רוויטל טסה לצרפת

רוויטל, קופת אורנג-אוטן בת שמונה, הפכה מושכת דווקא בעיני אביה מושון, ולכן החליטו בספארי ברמת גן למצוא לה מקום אחר - ומחזרים בלי זיקה גנטית. אתמול היא עברה לגן החיות אמנוויל בצרפת, שם ממתינים לה שני זכרים צרפתים. המטרה: להרבות את קופי האדם הנדירים, שבטבע נמצאים בסכנת הכחדה

להקת האורנג-אוטן הסומטרי שחיה בגן החיות בספארי ברמת-גן נפרדה אתמול (א') מאחת הוותיקות שבחבורה. רוויטל, נקבה בת שמונה, עברה דירה למקום עם קצת יותר שיק: צרפת.
 
זה לא שיש לה משהו נגדנו, פשוט השנה האחרונה לא היתה קלה לגברת השעירה. רויטל הגיעה לגיל בגרות מינית ואביה, מושון, "פנסיונר" בן 41, הפגין בחודשים האחרונים חיבה מאוד מיוחדת אליה. הוא ניסה שוב ושוב להזדווג איתה, וכדי למנוע זאת החליטו בספארי להרחיק אותה ממנו, ולאפשר לה להזדווג עם זכרים אחרים, שאין להם זיקה גנטית אליה.
 

סטילס: טיבור יגר, ספארי ר"ג, צילום: רועי תורג'מן ורועי גזית, עריכה: רונה פפר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
"מצבם של קופי האורנג-אוטן בטבע הולך ומידרדר במהירות", הסבירה ד"ר אמיליה טרקל, הזואולוגית בספארי ברמת-גן ."שטחי המחייה שלהם נהרסים ובקצב הנוכחי תת-המין הסומטרי עלול להיכחד בשנים הקרובות בטבע. בגני חיות ברחבי העולם נותרו רק מספר מאות של אורנג-אוטן, ולכן חשוב לשמור על מגוון גנטי עשיר ככל שניתן, ולהרבות אותם כדי לשמור על אוכלוסיה יציבה גם בשבי".
 
התיאבון העולמי הגובר לשמן דקלים - אחד המוצרים הבסיסיים בתעשיית המזון והקוסמטיקה - מסכן את קופי האורנג-אוטן באינדונזיה, שם חיים שני תתי-מין של אורנג-אוטן. האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של קופי אורנג-אוטן מתת מין בורניאו מצויה כיום באי בורניאו שבאינדונזיה. אך הסכנה הגדולה ביותר מרחפת מעל קופי האורנג-אוטן הסומטריים, שמספרם צנח לכ-7,500 בלבד. הם נחשבים לתושבים נדירים במיוחד, ומומחים משערים כי תוך שלוש שנים תהיה סכנה ממשית לקיומם.
 

במסגרת התוכנית לרביית מינים בסכנת הכחדה באירופה (EEP), בה מפקחים על זיווג ורבייה של מינים בגני חיות ברחבי היבשת, נמצא מקום מתאים לרוויטל בגן החיות אמנוויל בצרפת, שם חיים שני זכרים ושתי נקבות. לאחר תיאום בין שני גני החיות הוחלט להפריד את רוויטל מחבריה ברמת גן, ולהעביר אותה לחיים חדשים בצרפת.

 

אתמול (א') בצהריים החל תהליך המעבר המורכב. המטפלים הכניסו את רוויטל אל תוך תאי הלינה הפנימיים של האורנג-אוטן. ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי, ירה את חץ ההרדמה לעבר הקופה אך היא הוציאה אותו בזעם מגופה ואף שברה את המחט. אלא שזה לא ממש עזר לה: חומר הטישטוש כבר חדר לגופה והחל את פעולתו. לאחר כ-15 דקות נכנסו הורוביץ והמטפלים האחרים אל הכלוב והוציאו את הקופה מחוץ למבנה.

 

שמיכה נפרשה על האדמה והקופה השעירה הונחה עליה בזהירות. הורוביץ נטל דגימת דם מהקופה והיא הורמה אחר כבוד אל כלוב הטיסה, שרופד בקש. צוות המטפלים אף העניק לה את השמיכה במתנה.

 

"ההפרדה בין רוויטל לשאר חברי הקבוצה היא לא קלה ובמיוחד לאמא שלה, רוחל'ה, עימה היא מבלה יחד ויש ביניהן קשר קרוב מאוד", סיפר הורוביץ. "שמנו לה בכלוב ירקות ופירות מתוקים שיהיה לה מה לנשנש בדרך הארוכה לצרפת", הוסיף הורוביץ. "אנחנו מקווים שהיא תהיה מאושרת בביתה החדש ותתן תקווה לבני המין שלה. בזמן שטבע פוגעים בהם, בגני חיות שומרים עליהם למען הדורות הבאים".

 

צילום: טיבור יגר, ספארי רמת-גן

 

 

למשך עוד כמה שעות השגיחו המטפלים על רוויטל, שהיתה עדיין תחת השפעת סמי ההרדמה. בערב היא הועברה לשדה התעופה בן-גוריון. בצרפת המתין לה צוות בראשות ניקולא לורו, האוצר הזואולוגי של גן החיות "אמנוויל".

 

לדבריו, בשעות הערב תגיע רוויטל אל גן החיות והיא תשהה בבידוד למשך מספר ימים כדי לבדוק שהיא במצב בריאותי תקין. "אנחנו שמחים שהיא הצטרפה אלינו לגן החיות, ומי שישמח במיוחד הם שני הזכרים הצעירים שלנו", אמר לורו ל-ynet. "בשבוע הבא נערוך היכרות ראשונית בינה לבין הנקבה הבוגרת בגן החיות, כדי שהן תלמדנה להסתדר יחד".

 

שאלה אחת נותרה לא פתורה: איך ידאגו להזדווגות בין רוויטל הישראלית לזכרים הצרפתים? לורו הסביר שהתהליך יהיה הדרגתי. תחילה יקימו מחיצה שקופה בין אזורי המחייה של הזכרים והנקבות, ורק לאחר מספר שבועות תאוחד הלהקה לאזור מחייה משותף, ואז מקווים שהטבע - והאווירה הצרפתית - יעשו את שלהם.

 

סייעה בהכנת הכתבה: רחל קדרס
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוויטל בספארי ברמת-גן.
צילום: טיבור יגר, ספארי רמת-גן
ובכלוב הטיסה. היום היא תגיע לביתה החדש בצרפת
צילום: טיבור יגר, ספארי רמת-גן
מושון, אורנג-אוטן סומטרי בן 41 שנה. ימצא נקבות אחרות לזיווג
צילום: טיבור יגר, ספארי רמת-גן
מומלצים