שתף קטע נבחר

 

האיחוד האירופי מחפש נשיא "כמו ברק אובמה"

מדינות האיחוד האירופי מחכות בקוצר רוח לנשיא צ'כיה, שמסרב לאשר את אמנת ליסבון ולאפשר להן לבחור נשיא שיוביל את האיחוד לעתיד טוב יותר. בינתיים, שרי החוץ לא מתביישים לייחל למנהיג בעל איכויות של כוכב על, כמו שיש לאמריקנים

שרי החוץ של האיחוד האירופי הגיעו היום (ב') ללוקסמבורג, שם יחלו לדון במועמדים האפשריים לתפקיד "נשיא אירופה". על האווירה החגיגית מעיב סירובו המתמשך של נשיא צ'כיה וצלב קלאוס לחתום על אמנת ליסבון, שנועדה לחזק את הנהגת מוסדות האיחוד האירופי ולהפוך אותו לשחקן מוביל בזירה הבינלאומית.

 

צ'כיה היא כעת המדינה היחידה מבין 27 מדינות האיחוד שטרם אישרה את האמנה, לאחר שאירלנד אישרה אתה במשאל עם ופולין אישרה בעקבותיה. למעשה, ממשלת צ'כיה והפרלמנט אישרו את המהלך, אולם הנשיא קלאוס, הידוע בעמדותיו הספקניות כלפי האיחוד, מסרב לחתום לפני שבית המשפט החוקתי במדינה יקבע שהיא אינה סותרת את החוקה הצ'כית.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הנשיא הצ'כי הוא מי שמפריד בין אירופה לעתידה. מוקף באנשי שלומו, הוא יצא למסע שמטרתו למוטט את האמנה. בשבועות האחרונים הוא נסוג מעמדתו מעט, לאחר שהבין שלא יוכל לעצור את התהליך בעצמו, ונתקל בביקורת והתנגדות גם בארצו - שם הוא מואשם כי הוא גורם נזק כבד לעמו.

 

נדרש לנו מנהיג כוכב

ולמרות זאת, מדינות האיחוד ממשיכות להיות אופטימיות ולקוות שקלאוס יירד מהעץ הגבוה שעליו טיפס - על-מנת שיוכלו לבחור סוף-סוף נשיא, שיהיה ל"פנים של אירופה".

 

השרים שהגיעו היום ללוקסמבורג סירבו למסור לעיתונאים את שמות המועמדים החביבים עליהם, אך ברור להם שבעולם תחרותי, לא יוכלו להתפשר על מנהיג פחות כריזמטי מראש המעצמה החזקה בעולם. "האיחוד האירופי הוא כוכב-על, ונדרש לנו מנהיג כוכב", אמר שר החוץ של ליטא, ויגודאס אוסקאס.    

 

עמיתו הפיני, אלכסנדר סטאב, לא התבייש להיות ספציפי יותר. "היש מישהו יותר כריזמטי מברק אובמה? אני חושב שאם היינו יכולים למצוא את הברק אובמה של אירופה זה היה יכול להיות נפלא", אמר. "אבל לכולנו יש אופי שונה ולכולנו יש כריזמה. אני בטוח שמבין המנהיגים הנוכחיים ומנהיגי העבר של האיחוד האירופי נמצא מישהו מתאים".

 

רוצים שקולה של אירופה יישמע

הנשיא אמור להיבחר על-ידי מנהיגי המדינות השונות, לכהונה בת שנתיים וחצי. המועמד הבולט ביותר למי שאחרי אישרור האמנה עשוי להיבחר לנשיא הראשון של אירופה - מי שלמעשה יכהן יושב ראש המועצה שבה ישבו מנהיגי ושרי המדינות השונות בפסגות שיקיימו - הוא כיום ראש הממשלה הבריטי לשעבר ושליח הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון בהווה, טוני בלייר.

 

שר החוץ של בריטניה, דיוויד מיליבנד, הוא אחד המועמדים המובילים לתפקיד הנציב הגבוה לענייני מדיניות חוץ של האיחוד האירופי, מעין "שר החוץ של אירופה", תפקיד נוסף שיווצר לאחר האישרור של אמנת ליסבון. מיליבנד עצמו אינו מעוניין בתפקיד, וכבר הבהיר כי הוא מעוניין לראות את טוני בלייר בתפקיד הנשיא.

 

בפתח הכינוס היום הוא הסביר את החשיבות של הנהגה חזקה לאיחוד: "אני חושב שללא אירופה חזקה בעולם, אז העולם, העתיד של העולם, יוחלט על ידי סין וארה"ב ללא התחשבות בצרכים של אירופה. זו בחירה גדולה וחשובה - האם אנחנו רוצים שקולה של אירופה יישמע - ואני רוצה קול אירופי חזק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. מודל לחיקוי
צילום: רויטרס
קלאוס. מסרב לחתום
צילום: רויטרס
מומלצים