מאבק האופנוענים: פקק באיילון ופיצות לנהגים
או-טו-טו נכנסים לתוקף תעריפי ביטוח החובה החדשים לרכב דו-גלגלי, אך הרוכבים לא אומרים נואש. מאות מהם האטו הבוקר את התנועה באיילון, ולבסוף חילקו פיצות, כדי להבהיר שהפגיעה ברוכבים תשפיע גם על השליחים, על העסקים - ועל הלקוחות
מי בכלל רוצה פיצה בשמונה בבוקר? השאלה הזו כנראה לא מטרידה במיוחד את מאות רוכבי האופנועים שסיימו הבוקר (יום ג') את מסע המחאה שלהם בנתיבי איילון במחלף השלום, שם חילקו פיצות לעוברים ושבים. הרוכבים ממשיכים במחאתם המתמשכת על העלאת תעריפי ביטוח החובה לרכב דו-גלגלי, הצפויה להיכנס לתוקף בחודש הבא.
לעומת זאת, את עשרות אלפי הנהגים על הכביש הטריד בעיקר הפקק המתמשך באיילון, ועומסי תנועה שנגרמו גם בצירי תנועה נוספים באזור המרכז, כגון דרך נמיר, שאליהם הסיטה המשטרה את התנועה.
הרוכבים ירדו בבוקר ממחלף גלילות לנתיבי איילון, ובמשך דקות ארוכות האטו את התנועה לכיוון דרום, כשהם נוסעים במהירות של כ-15 קמ"ש. הם עלו חזרה במחלף השלום, שם חילקו חומרי הסברה ופיצות. כוחות משטרה ליוו את הרוכבים במסעם, והיו מתואמים עמם.
אז למה בעצם פיצות? "הרעיון הוא להעביר לציבור הרכב שהעלייה של תעריפי הביטוח תפגע גם בעסקים, ברוכבים וגם בציבור הרחב - לדוגמה, מחירי הפיצות", אומר עמי קרסו, דובר מטה המאבק של הרוכבים. "כל חברת פיצות המעסיקה שליחים תצטרך לשלם מאות אלפי שקלים בשנה, והדבר הזה יתגלגל על האזרח הקטן. אם התעריפים האלה עוברים - לא יהיה רכב דו-גלגלי".
מפגן מחאה באיילון (צילום: רונן טופלברג)
טל סלומון, בן 26 מחולון, שהשתתף הבוקר בשיירה, מספר כי הקטנוע מהווה עבורו דרך חיים. "הגעתי עם הקטנוע הפרטי שלי", סיפר ל-ynet. "אני רוכב על 250 סמ"ק. מחירי הביטוח עתידים לעלות בצורה לא הגיונית בכלל, ויצאנו לכבישים כדי להראות את הכוח שלנו, בכוחות מאוחדים, שיראו שאנחנו לא מתכוונים לשבת מהצד".
סלומון לא מתכוון לוותר על הקטנוע גם אם מחירי הביטוח אכן יעלו, אך הוא מספר כי שמע על אנשים רבים שכבר החליטו שלא יוכלו לעמוד בתעריפים החדשים, מה גם ש"כבר היום התעריפים הם גבוהים בצורה מטורפת". לדבריו, האטת התנועה באיילון נועדה להתריע מפני הבאות: "גם ככה אנחנו מדינה צפופה וקטנה. היום הרכיבה באיילון הייתה סמלית. כולנו רואים את הצפיפות באיילון כל בוקר - תחשבו שהמצב הזה יחריף אם יעלו עוד כמה מאות אלפי מכונית".
זה נגמר בפיצה (צילום: רונן טופלברג)
הרוכבים מוחים על ההחלטה להעלות בעשרות אחוזים את מחיר ביטוח החובה לרכב דו-גלגלי, בחודש נובמבר. במסגרת פעולות המחאה שבוצעו בחודש האחרון,
כבר שיבשו שיירות אופנועים את התנועה באמצעות שיירות ברחבי הארץ. זכור במיוחד מסע אופנוענים בבגדים תחתונים שנערך בתל-אביב בתחילת החודש.
על פי המפקח על הביטוח, ידין ענתבי, השינוי בתעריף ייקבע תוך התחשבות בגיל הרוכב, בוותק שלו בנהיגה ובמעורבותו בעבר בתאונות דרכים והרשעות בבית-משפט. המטרה המוצהרת היא עידוד רכיבה זהירה. התוצאה בפועל היא תוספת בתשלום כמעט לכל הרוכבים, ובעיקר צעירים. עם זאת, לטענת ענתבי, רוכבים מבוגרים וזהירים ישלמו במסגרת הרפורמה החדשה תעריפים זולים ב50%- מהתעריפים שהם משלמים כיום.