התלמידים ימשיכו לעשן בבי"ס - "בגלל המורים"
שר הבריאות נתניהו חתם על הבקשה לדון בהצעת החוק שתהפוך את בתי הספר נקיים מעישון, אך הדיון בה נדחה לבקשת משרד החינוך. במשרד הבריאות מאשימים: "זה מעודד את התלמידים לעשן". משרד החינוך: לא פניתם אלינו
"המורה תביני זה כל כך ברור, אם לכם מותר אז למה, למה לי אסור?" - שרה להקת תיסלם בשנות ה-80. מתברר שגם בימינו מתנגד משרד החינוך להפוך את בתי הספר לסביבה ללא עישון.
היום (ג') אמורה היתה לעלות לדיון בוועדת הבריאות של הכנסת הצעת חוק לפיה בתי ספר יחשב לאזור נקי מעישון. על הבקשה חתום היה שר הבריאות, ראש הממשלה בנימין נתניהו. במשרד הבריאות טוענים כי בשל התנגדות של משרד החינוך, הם נאלצו למשוך את ההצעה עד להשגת הסכמה בין המשרדים.
"החוק מרשה להקצות חדרי עישון במבנה בית הספר, והמציאות היא שחדרי העישון אינם עומדים בקריטריונים", אמר האחראי על תחום העישון במשרד הבריאות, חיים גבע-הספיל. "קיבלנו הרבה תלונות מצד מורים ומורות בהריון על עישון של מורים אחרים. אנחנו רוצים שבית הספר יהיה סביבה חינוכית. תפקיד המדינה לספק לתלמידים סביבה בטוחה ונקייה לחלוטין מעישון".
גבע-הספיל האשים: "צריך לשאול במשרד החינוך מדוע החליטו שלא לתמוך בתיקון לחוק. בעבר היתה הבנה בין שני המשרדים בנושא הזה, מאז התחלף השלטון וכנראה העמדה השתנתה. משרד הבריאות לא יקדם לבד נושא שנוגע ללב מערכת החינוך".
לדברי האחראי על תחום העישון, המצב הקיים מעודד למעשה את התלמידים, בעיקר הבוגרים, לעשן. "במציאות הנוכחית יש אפליה בין תלמידים, שלהם אסור לעשן, למורים - וכך מעלימים עין מתלמידים שמעשנים ב'זולות' בחצר. בית ספר הוא לא מקום עבודה רגיל. גם לרופא בחדר ניתוח או לטייס במטוס אסור לעשן. זו לא דרישה מוגזמת. כנראה שמשרד החינוך דואג יותר לאינטרס של המורים המעשנים שמתנגדים להרעת תנאי עבודתם".
"פי 7 סיכוי שמתבגר יעשן"
סקר שערך משרד הבריאות ב-179 בתי ספר מצא כי 30 אחוז מהתלמידים דיווחו על עישון בקרבתם בבית הספר. בדברי ההסבר להצעת החוק - שלא עלתה בינתיים - נכתב כי "ילדים וצעירים הם אוכלוסיות רגישות במיוחד לנזקים בחשיפה לעישון כפוי. מבחינה בריאותית הוכח שדי בחשיפה קצרה כדי לגרום לנזקים שונים כגון התקפי אסטמה ובעיות נשימה אחרות".
ליאורה ולינסקי, אחראית קידום בריאות בקופת חולים "מכבי", אמרה שמחקרים בעולם הראו כי עצם העובדה שילד רואה את המורה שלו מעשן - או אפילו רק יודע שהמורה מעשן - מעלה פי 7 את הסיכוי שהילד יעשן לכשיתבגר. "מורים הם דמות משמעותית בחיי הילד. התיקון לחוק רוצה לומר שאין תחום אפור, לא מעשנים בחדר המורים או בזולות, אלא אסור בכלל לעשן".
באגודה למלחמה בסרטן אמרו כי "למרות הכללים הברורים, אנחנו נתקלים לצערנו בבתי ספר בהם קיימת פינת עישון פעילה. לא ייתכן שבבית הספר יהיה מקום לגיטימי להפצת הסיכון שבעישון סיגרה או נרגילה".
ומה אומרים המורים? יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, טוען שכלל לא ידע על הדין בכנסת או על דחייתו. "לא פניתי למשרד החינוך", אמר ל-ynet. "אני לא מעשן, אצלי בחדר המורים יש מי שמעשן וציבור המורים צועק עליהם שהופכים אותנו למעשנים פסיביים. ייתכן שהייתי תומך בכזו הצעה - זה הרגל מגונה. כל עישון רע, ודאי על-ידי מורים שצריכים לשמש כדוגמה".
מהסתדרות המורים נמסר בתגובה כי "אין שחר לדברים".
גורמים בהסדרות המורים מספרים עוד כי יוסי וסרמן,יו"ר הסתדרות המורים ידוע כמתנגד נחרץ לעישון באופן גורף, גם במשרדי הסתדרות המורים עצמם.
מדוברות משרד הבריאות נמסר כי "הדיון נדחה ביזומת משרד הבריאות במטרה לתאם מספר סוגיות. יודגש כי בין סגן השר ליצמן לבין השר גדעון סער קיימת הבנה רבה ושיתוף פעולה מצוין". במשרד החינוך אמרו כי "למרבה הצער, לא הייתה פנייה של משרד הבריאות למשרד החינוך בטרם החלטתו למשוך את הדיון. מדיניות משרד החינוך היא נגד עישון בבתי ספר. השתלחותו של פקיד במשרד הבריאות במשרד ממשלתי אחר, כתחליף לעבודת ממשלה תקינה, מעוררת תמיהה בלשון המעטה".