שתף קטע נבחר
 

ח"כ מקלב: לחקור את שיטת השכר במס הכנסה

סגן יו"ר הכנסת דרש ממנהל רשות המסים לחקור תלונות שהתקבלו מהציבור נגד השיטה שמתגמלת את פקידי השומה לפי גובה השומות שהם גובים, באופן שמעודדת אותם לתת שומות לא אמיתיות. נציגי רשות המסים מכחישים את הטענות

מנהל רשות המסים יהודה נסרדישי נדרש אתמול (ג') בכנסת לבדוק תלונות שהתקבלו מהציבור נגד שיטת השכר במס הכנסה, המתגמלת את פקידי השומה לפי גובה השומות שהם גובים לנישומים.

 

 

סגן יו"ר הכנסת ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר, כי אם אכן זו שיטת התגמול הרי "מדובר בשיטה פסולה שמאלצת את פקידי השומה לעבוד תחת לחץ ופחד שלא יקודמו".

 

מקלב העלה את התלונות על סדר יומה של הוועדה לפניות הציבור בראשותו, תוך הקפדה על שמירת האנונימיות של המתלוננים. "מהמידע שהגיע לוועדה עולה כי שיטת השכר במס הכנסה מעודדת את פקידי השומה ומפקחי המס לתת שומות לא אמיתיות".

 

נציגי רשות המסים הכחישו בתוקף טענות אלה, אולם מקלב אמר כי הוא מעדיף שתתקיים בדיקה שלהם בדרג הכי גבוה. לדבריו, מהתלונות עולה כי שכר העידוד ניתן לפקידי השומה לפי כמות התיקים שבהם קבעו את שומות הנישומים שלא לפי הצהרותיהם, אלא לפי "מיטב השפיטה" של המפקח שמעליו, גם במקרים שהדבר איננו הכרחי.

 

מקלב ציין כי התמונה המצטיירת מהנורמה הזאת על פי התלונות היא של קיום "ליגה של פקידי השומה", המדרגת את המשרדים האזוריים של מס הכנסה לפי כמות התיקים שבהם נדרשה תוספת מס, כשהחלופה ב"ליגה" הזאת היא של הספקים כמותיים במספר התיקים שבטיפול הפקידים, המאלצת אותם להתפשר תוך ויתור על סכומי מס.

 

עם זאת, לפי הטענות שהועלו בוועדה, פקיד השומה שיאשר דו"ח של נישום כמות שהוא מתוגמל בתוספת שכר עידוד נמוכה בהשוואה למי שהוציא שומה גבוהה יותר בהחלטה חד צדדית לפי "מיטב שפיטה".

 

לדברי מקלב לאנשי מס הכנסה סמכות כעין שיפוטית, שלטענתו פועלת ללא מערכת שאמורה להגביל את התנהלותם. "עבודת משרדי השומה צריכה להתבצע בשקיפות מרבית. קידום העובדים לפי גובה השומות שפסקו הוא מצב בעייתי" אמר.

 

השיטה הונהגה כי אחרת "לא יהיו לנו עובדים"

בתגובה אמרה תרצה גורטלר, מנהלת תחום הפיקוח ובקרת שומה ברשות המסים, כי תשואת מס נמוכה לא משפיעה על קידומו של העובד במערכת. לדבריה, שכר העידוד איננו פונקציה של תשואת המס.

 

היא ציינה כי הדבר הקשה ביותר לגבי העובד הוא להרגיש בטוח שפסק שומה נכונה לנישום. לדבריה, שיטת שכר העידוד מנטרלת בעצם את השפעת תשואת המס. "המפקח לא חי בוואקום. כל שומה נבדקת במסגרת ההיררכיה הפנימית. כל התהליך מתבצע תחת הליכי אישור ובקרה בראש ובראשונה של השומות לפי מיטב שפיטה".

 

רביב בן אשר, סגן מנהל חטיבת מערכות מידע וארגון ברשות המסים, הדגיש גם הוא כי אין שום קשר בין השכר לשומה שהוציא הפקיד. לדבריו השיטה של מדידת הביצועים הונהגה במס הכנסה, אחרת "לא יהיו לנו עובדים". עוד ציין בן אשר כי עובד שעומד ביעדים זכאי לתשלום פרמיה. "בארגון שמבוזר במספר סניפים ברחבי הארץ חשוב שתהיה מדידה של התפוקה ושתהיה במדידה אחידות מסוימת".

 

מקלב הצביע על היעדרותם הבולטת של נציגי לשכות עורכי הדין ורואי החשבון שלא הגיעו לדיון למרות שהוזמנו אליו מבעוד מועד. לדבריו, "מעטים האנשים שיכולים לבוא ולהיחשף כאן בנושא רגיש זה לעצמם", אמר.

 

עם זאת מי שלא חשש להופיע היה נשיא לשכת יועצי המס לשעבר יעקב ויזבינסקי. הוא ציין כי במערכת גדולה קשה לשלוט על דברים, וחיזק את הגישה שרשות המיסים "נמדדת בכמה כסף אנשיה הביאו למדינה". לדבריו, קביעת השומות אורכת זמן, ומישהו צריך לשלם על כך.

 

כמו כן אמר ויזבינסקי כי הבעייתיות שגורמת שיטת שכר עידוד היא בהגברת הלחץ על הנישומים והאצת הדיונים איתם "מבלי לתת שירות ללבן את הדברים עד תום בסוף כל חודש".

 

בסיכום הודיע מקלב כאמור כי בכוונתו לפנות למנהל הרשות נסרדישי בבקשה לבדוק את התלונות שהוגשו לוועדה ולשוב עם תשובה מפורטת באחת הישיבות הבאות של הוועדה. 


פורסם לראשונה 27/10/2009 18:39

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורי מקלב. "שיטה פסולה"
נסרדישי. נדרש לבדוק את התלונות
צילום: אלכס קומולובסקי
מומלצים