מכה לפשע: האחים אוחנה הורשעו ברצח והריגה
סוף פסוק באחת מפרשות הנקמה הסבוכות בעולם התחתון: ב-2003 נרצח העבריין חיים שאבי בהוד השרון, ומהירי נהרג גם הספר תומר שבת. ה"מחסל" ירון סנקר הורשע כבר ברצח והסגיר את שולחיו - האחים רפי ומשה אוחנה וצ'רלי שטרית - וכעת גם הם מורשעים. ברקע: רוזנשטיין נגד אברג'יל
שש שנים לאחר הרצח הכפול במספרה - מורשעים מזמיני הרצח.
בית המשפט המחוזי בתל-אביב הרשיע בצהריים (יום א') בעבירות של רצח והריגה את האחים רפי ומשה אוחנה, ראשי משפחת הפשע מכפר-סבא, ואת שלום (צ'רלי) שטרית, בגין הזמנת רציחתם של תומר שבת וחיים שאבי במספרה בהוד השרון באוקטובר 2003, במסגרת גל של חיסולים ומעשי נקמה בין משפחות העולם התחתון. המניע לרצח היה נקמה על רצח אחיהם של רפי ומשה, חנניה אוחנה (אוחנינה) בחניון ביתו בגני תקווה, חצי שנה קודם לכן.
על פי הרשעתם, השלושה הזמינו את הרצח מהרוצח השכיר ירון סנקר, שהורשע לפני כשלוש שנים בביצוע הרצח עצמו, ומרצה בגינו שני מאסרי עולם. עוד לפני גזר דינו התוודה סנקר על הרצח, והסגיר את שולחיו. הוא אף העיד נגדם במשפטם.
כל השלושה הורשעו ברציחתו של שאבי, שהיה יעד החיסול, ובהריגתו של שבת הסַפַּר, שנקלע למקום ונורה בשוגג. רפי אוחנה ושטרית הורשעו גם בשני ניסיונות רצח נוספים של עבריינים - שמעון זריהן ושלום דומרני. משה אוחנה זוכה מניסיון לרצוח את דומרני, אך הורשע בסיוע לניסיון רצח ובקשירת קשר לביצוע פשע. רפי אוחנה זוכה מחמת הספק משני סעיפי אישום נוספים - הנחת מטען חבלה לעבריין יעקב אלפרון (שחוסל בינתיים גם הוא) וניסיון פגיעה בבני משפחת אברג'יל באמצעות מכונית ממולכדת.
תמונה קבוצתית: הנאשמים ממתינים להכרעת הדין (צילום: עופר עמרם)
שני נאשמים נוספים, דודו עקיבא ואשר בוגנה, זוכו מהסעיף היחיד שבו הואשמו - סיוע לרצח שאבי. עקיבא הוא חוקר פרטי שסיפק לרוצחים פרטים על שאבי.
כל המורשעים מתעתדים לערער על הכרעת הדין לבית המשפט העליון. בינתיים, הורה בית המשפט להשיב למעצר את משה אוחנה, שהיה משוחרר למעצר בית, עד לדיון בעליון.
השופט התפטר במהלך המשפט
השופט יעקב גורפינקל כתב בהחלטתו כי אמנם התגלו בפרשה זו מחדלי חקירה שהקשו על ההרשעה, אולם "זיכוי הנאשמים הנו בניגוד לאינטרס הציבורי בעבירות כה חמורות". פולמוס שלם התנהל במשפט סביב מעמדו של סנקר, שפרקליטי הנאשמים דרשו שיוכר כעד מדינה - אולם השופט קבע כי עדותו תיחשב לעדות של "שותף לדבר עבירה".
פרקליטו של משה אוחנה, עו"ד זאב וישניה, הביע הפתעה מההחלטה: "לא ציפינו להרשעה, היינו בטוחים שבית המשפט יזכה. מדובר בהחלטה שגויה של בית המשפט, ואנחנו מאמינים שבית המשפט העליון יתקן את הטעות". עו"ד וישניה גם הופתע מכך שבית המשפט קיבל את עדותו של ירון סנקר: "אני לא זוכר ששום בית משפט לפני כן קבע שהעדות של סנקר מהימנה".
מימין: משה אוחנה,אשר בוגנה ודודו עקיבא (צילום: עופר עמרם)
על פי המשטרה, מעשי הרצח בוצעו במסגרת מאבקי הכוח בעולם התחתון בין משפחת אברג'יל, ששאבי היה מוכר כמקורב אליה, לזאב רוזנשטיין, שהאחים אוחנה התשייכו למחנהו. יעד החיסול היה שאבי, שנחשד על ידי אנשי רוזנשטיין בהזמנת רצח חנניה אוחנינה, ואילו שבת, ספר במספרה, נקלע למקום ונפגע בטעות. שמו של סנקר נקשר בפרשיות רצח נוספות הקשורות בארגוני הפשיעה, למשל - רצח שקד שלחוב.
משפטם של האחים אוחנה היה אחד המורכבים שהתנהלו אי פעם בארץ. השופט שעמד בראש ההרכב, שלי טימן, התפטר בשלב מתקדם של ניהול המשפט לאחר שנקלע לסכסוך עם נשיא בית המשפט המחוזי לשעבר אורי גורן. המשפט התנהל במשך יותר משלוש שנים, זמן רב ביותר אפילו במציאות של בתי המשפט בישראל, ושני האחים אף שוחררו למעצר בית במהלך המשפט בשל קצב התנהלותו.
במהלך המשפט בלטה החלטת ביניים מרעישה ותקדימית שקיבל הרכב השופטים, לפיה איכון הטלפונים הניידים של הנאשמים לא היה מהימן. מדובר בהחלטה יוצאת דופן - אם כי היא לא השפיעה בסופו של דבר על הכרעת הדין. החלטה התקבלה בעקבות פנייתו של עו"ד דן קוואל, שמת מאוחר יותר באורח פתאומי, שפקפק מול בית המשפט באמינותם של דוחות איכון של טלפונים שנמסרים לבית המשפט על ידי החברות הסלולריות.
בהמשך החליט מי שהיה אז נשיא בית המשפט המחוזי, אורי גורן, כי התיק יעבור לגישור אצל השופטת שרה סירוטה, שמתה זמן קצר לאחר מכן ממחלה קשה - לא לפני שהספיקה לקבוע כי אין מקום לגישור. בעקבות זאת הוחלט כי במקום טימן ישמש כאב בית הדין השופט צבי גורפינקל, שהמשיך בניהול המשפט יחד עם שתי השופטות שישבו בתיק מלכתחילה, שרה ברוש ותחיה שפירא.