28 שנים אחרי הפצצת הכור: עיראק רוצה גרעין
בחודשים האחרונים פנתה ממשלת עיראק לכמה חברות צרפתיות ולמוסדות האו"ם בשל כוונתה לפתח תוכנית לייצור אנרגיה אטומית. האם אחת המדינות הלא יציבות בעולם תחזיק שוב בטכנולוגיה גרעינית?
ממשלת עיראק פנתה לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם בבקשה שתאפשר לה לפתח תוכנית גרעין חדשה למטרות שלום. כך דיווח היום עיתון "הגרדיאן" הבריטי. הכור הגרעיני בעיראק ניזוק בהפצצה איראנית ב-1980, והושמד שנה לאחר מכן בתקיפה ישראלית.
עיראק היא אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, אך ממשלתה טוענת כי לא תוכל להבטיח את צורכי החשמל של המדינה ללא שימוש באנרגיה חלופית. מלבד הכור שהושמד בתקיפה הישראלית, מתקנים גרעיניים נוספים הופצצו על-ידי הכוחות האמריקניים ב-1991, בתקופת מלחמת המפרץ הראשונה. זאת בשל החשש ששליט עיראק דאז, סדאם חוסיין, מפתח נשק גרעיני.
לפי הדיווח ב"גרדיאן", עיראק פנתה לתעשיית הגרעין הצרפתית בנוגע לבנייתו מחדש של אחד המתקנים שנפגעו במהלך מלחמת המפרץ. כמו כן, היא פנתה לאו"ם בניסיון לבטל את ההחלטות האוסרות על עיראק לפתח אנרגיה גרעינית. שר המדע והטכנולוגיה בממשלת עיראק, ראיד פחמי, אמר כי "עיראק משתפת פעולה עם הסוכנות לאנרגיה אטומית ומגדירה אזורים שבהם תוכל ליישם טכנולוגיה גרעינית למטרות שלום".
לדברי השר, אחרי התמוטטות משטרו של סדאם עיראק נותרה ללא כל תשתית גרעינית, "אך החלה להיות יותר מודעת לצורך בטכנולוגיה גרעינית". הוא ציין כי הפנייה לגורמים הבינלאומיים נעשתה במהלך החודשים האחרונים והתעקש כי הטכנולוגיה לא תשמש לבניית נשק גרעיני, ותיושם בתחומי הבריאות, המים והחקלאות.
על רקע המצב הביטחוני הרעוע בעיראק, העניין המחודש במתקנים גרעיניים נראה מעט מנותק מהמציאות. בשבוע האחרון בלבד מתו מאות בני אדם בפיגועים במרכז בגדד הבירה, שכוונו נגד בנייני ממשלה. העובדה שחלק מהחומרים הרדיואקטיביים שיוצרו בעיראק בעבר נגנבו ממתקן ולא נמצאו במשך שש שנים, מדאיגה גם כן את הקהילה הבינלאומית.