המדינה: ברק מעכב הריסת בנייה לא חוקית בעפרה
תשעה בתים לא חוקיים ניצבים בלב ההתנחלות עפרה, אך למדינה יש זמן. נציג הפרקליטות בדיון בבג"ץ: "זה במקום גבוה בסדרי העדיפויות, הבאנו את זה בפני שר הביטחון, שהתנגד להריסה כעת". יועצו של השר ברק אמר כי לא נתן לגיטימציה לבנות בעפרה, אך ביקש "לגלות הבנה ללוחות הזמנים המצטברים"
שוב: המדינה משתהה באכיפת החוק ביהודה ושומרון - ובג"ץ מותח ביקורת נוקבת. כשבמוקד הדיון תשעה בתים בלתי חוקיים במרכז ההתנחלות עפרה - מתחו היום (ד') שופטי בג"ץ ביקורת על משרד הביטחון ועל השיהוי בנקיטת צעדים נגד אותה בנייה. נציגי המדינה שבו וטענו בדיון כי מי שעומד מאחורי העיכוב הוא שר הביטחון, אהוד ברק.
מוקד המחלוקת היום בדיון בעתירת הארגונים "יש דין" ו"בצלם" נסוב על העיכוב בהריסת הבנייה הבלתי חוקית. השופטת איילה פרוקצ'יה אמרה לנציג המדינה, עו"ד גלעד שרמן: "אתם מדברים על מצב של סדרי עדיפויות אשר מתאימים למבחן של סבירות. איך עונה כאן מצב לסבירות, כאשר צווי הריסה הנם מצב גם של הפרה תכנונית וגם של גזילת קרקע. האם שילוב כזה לא צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות"?
המבנים הבלתי חוקיים בעפרה (צילום: באדיבות "יש דין")
הנשיאה בייניש הוסיפה: "אתם שיניתם את העמדה בנכונות שלכם להרוס מבנים שהנם בלתי חוקיים. לא ברור לי מדוע היה שינוי העמדה".
עו"ד שרמן השיב מטעם המדינה: "הבתים המאוכלסים נמצאים בלב היישוב. אני לא אומר שזה מכשיר את הבנייה... השאלה היא האם לממש את צווי ההריסה - ואני לא חושב שצריך כרגע. זה במקום גבוה בסדרי העדיפויות לאכוף את צווי ההריסה ולכן הבאנו את זה בפני שר הביטחון, שהתנגד להריסה כעת". יצוין כי עמדת המדינה ניתנה לבג"ץ בחודש מארס האחרון - אך מאז לא חל שינוי.
על כך ענתה לו בייניש, "לא יכולה להיות למדינה עמדה שתתפוס אדמות פרטיות". הנשיאה ביניש הוסיפה: "השאלה היא עד כמה אנחנו כמוסד, כבית משפט, יכולים לאשר אי-חוקיות".
יועץ לברק: בבקשה, תבינו את לוחות הזמנים
במהלך הדיון טען נציג העותרים, עו"ד מיכאל ספרד כי "עמדת שר הביטחון נובעת מאי הרצון להתמודד עם הבעיה. לא מדובר במשהו פשוט, לכן אני לא מבקש כעת צו. צריך לתת לוח זמנים סביר כדי שמשרד הביטחון יימצא את העיתוי הנכון לאכוף את החוק".
עו"ד ספרד הוסיף כי "יש נימה של התנשאות מכוערת במחשבה שהפלסטינים הם כלי משחק של הישראלים. האנשים האלו מבקשים להגן על קניינם. זו התנשאות מכוערת, לכן אני מבקש להפוך את הצו למוחלט".
במהלך הדיון דיבר גם יועץ שר הביטחון לענייני התיישבות, איתן ברושי, שאמר "העמדה שלנו לא השתנתה לגבי מה שחוקי ולא חוקי. אני יכול לומר שבעקבות העתירה פסקה הבנייה לפחות בעפרה. שר הביטחון לא נתן לגיטימציה לבנות בעפרה".
ברושי הוסיף כי "ביהמ"ש לא עיוור למציאות שמתקיים הליך מדיני בימים אלה ושר הביטחון השקיע ימים ולילות בשאלות הללו. אנו מבקשים לגלות איזושהי הבנה ללוחות זמנים שמצטברים".
בא כוח היישוב עפרה, עו"ד ירון קוסטליץ, טען בדיון: "המדינה עצמה כתבה בתצהיר שישנן טענות קנייניות מוצדקות ליישוב עפרה וכן כי המדינה עצמה שהיא זו שהקצתה את הקרקע ומימנה את התשתיות. על כן אינה יכולה לדבר בשתי לשונות ולטעון כי המבנים אינם חוקיים מבחינה תכנונית".
לבסוף פנתה השופטת פרוקצ'יה לנציג המדינה בדיון ושאלה האם המדינה תסכים למתן צו מטעם בית המשפט, שיקצוב מועד לביצוע ההריסה. עו"ד שרמן השיב בשלילה. השופטים ציינו כי ימסרו את החלטתם במועד מאוחר יותר.