מחקר: סטטינים מפחיתים תמותה משפעת ב-50%
שתי ציפורים במכה אחת: מחקר חדש מגלה כי סטטינים, התרופות להורדת כולסטרול, לא רק מגינות על הלב אלא גם מפחיתות בצורה משמעותית את התמותה משפעת
מאות קשישים מתים מידי שנה, בעיקר בעונת החורף, מסיבוכי השפעת. עתה מגלה מחקר חדש בארצות הברית כי תרופות הסטטינים המשמשים להפחתת רמת הכולסטרול, הצליחו לעשות עבודה כפולה ולסייע לגוף להילחם גם בשפעת. ממצאי המחקר החדש, לו היה שותף המרכז לבקרת מחלות בארצות-הברית, מצא כי הסטטינים הביאו להפחתה בשיעור התמותה משפעת בקרב מאושפזים בשיעור של 50%.
תוצאות המחקר הוצגו אתמול (ה') בכנס של החברה למחלות זיהומיות האמריקאית. במחקר נבדקו התיקים הרפואיים של 2,800 חולים אשר אושפזו בעונת החורף בין השנים 2007-2008 בעשר מדינות בארצות הברית.
מתוך 2,800 החולים שנבדקו, 801 חולים נטלו תרופות סטטינים להורדת כולסטרול כחלק משגרת חייהם, והמשיכו ליטול אותם בעודם מאושפזים בשל שפעת. 17 מטופלים שנטלו סטטינים מתו במהלך המחקר בעודם באשפוז או בתוך חודש אחר כך. זאת, בהשוואה ל-64 מאושפזים שלא נטלו סטטינים.
חישוב התוצאות הראה כי בסך הכל 2.1% מהמטופלים שנטלו סטטינים מתו, בהשוואה ל-3.2% מהמטופלים שלא נטלו סטטינים. פירושו של דבר, שהחולים שנטלו סטטינים היו בסיכון נמוך בכ-50% למות משפעת.
החוקרים הוציאו מהמחקר מטופלים שהיו על מכונת הנשמה ולא יכולים היו ליטול סטטינים בעצמם. כעת בודקים החוקרים האם קיים שוני בין סוגי תרופות הסטיטינים השונות של החברות השונות.
התוצאות אינן כה מפתיעות: מחקרים קודמים כבר הראו כי לסטטינים, בדרך שאינה ברורה, יכולת להפחית תהליכים דלקתיים. מחקרים הראו כי בכך מתגברת היכולת החיסונית של הגוף, מה שמביא לתפקוד טוב יותר של התאים האחראיים על השמדת הנגיפים והחיידקים והזרמת מרכיבי מערכת חיסון לאתרי התקפה בגוף.
עורכי המחקר הסבירו כי אמנם נגיף שפעת החזירים H1N1 מעורר בהלה ברחבי העולם, אולם נגיפי השפעת מסוכנים הרבה יותר, וגורמים מידי שנה לכ-200 אלף אשפוזים בארצות הברית בלבד ומביאים למותם של כ-36 אלף אמריקנים בכל שנה. בישראל מתים מידי שנה כ-3,000 איש מסיבוכי השפעת. התרופות האנטי-ויראליות עשויות במקרים מסוימים להציל חיים אולם רק אם הן ניתנות במהירות ורק אם מדובר בנגיף הנכון.