47% מהישראלים - לא נתחסן לשפעת החזירים
יחסי הציבור הגרועים לחיסון לשפעת החזירים עשו את שלהם. סקר חדש מגלה ש-47% מהישראלים לא מתכוונים להתחסן. משרד הבריאות: הנתון הזה מדאיג אותנו. בינתיים: עלייה במספר החולים במחלה
כמחצית מהאוכלוסייה לא מתכוונת להתחסן נגד שפעת חזירים. כך עולה מסקר גיאוקרטוגרפיה שנערך עבור המבחן של המדינה בקרב 500 נשאלים במהלך חודש אוקטובר. מחר (ב') צפוי להודיע משרד הבריאות על פתיחת מבצע ההתחסנות, בקופות החולים יתחילו לחסן במהלך השבוע.
החיסון נגד שפעת החזירים נהנה עד כה מיחסי ציבור גרועים, אך המסרים על נחיצותו כנראה חלחלו בדעת הקהל לפחות לכמחצית מהאוכלוסייה. 23 אחוזים אמרו כי הם בטוחים שיתחסנו ועוד כ-30 אחוז חושבים שיתחסנו. לעומתם 21 אחוז אמרו כי הם חושבים שלא יתחסנו ועוד 23 אחוזים בטוחים שלא יתחסנו.
משרד הבריאות: נתון מדאיג
"הנתון הזה קצת מדאיג אותנו", אומר יאיר עמיקם, סמנכ"ל הסברה במשרד הבריאות, "אני מבין שיש קצת חשדנות בציבור כלפי החיסון שהליך פיתוחו נעשה במהירות, אך ברגע שיש לו את רוב האישורים אנחנו מאוד מעוניינים שהציבור ייקח את החיסון". עמיקם מוסיף שמסקר שהזמין משרד הבריאות מחבת שילוב, ושנערך באמצע אוקטובר, עלה שיעור מסרבי החיסונים זהה - והוא עמד אז על 47%.
לדברי עמיקם, נתון דומה לפיו כמחצית מהציבור מעוניינים להתחסן נגד שפעת החזירים, עלה גם בסקר שערך משרד הבריאות לפני שבועיים.
משרד הבריאות יצא בקמפיין שיסביר מיהן קבוצות הסיכון שצריכות להתחסן ואיפה יוכלו לקבל את החיסון. "נסביר שלא נשקפת סכנה ושהחיסון בטוח לגמרי", אומר עמיקם. "מתנגדים תמיד יש ונשאר רק לנסות ולהתווכח אתם ברמה המקצועית".
השבוע צפוי להתחיל מבצע החיסונים נגד שפעת החזירים. לישראל הגיעו עד כה למעלה מ-300 אלף מנות חיסון ומספר דומה יגיע במהלך החודש הקרוב. האם יכול להיות מצב שבו מספר המעוניינים בחיסון יעלה על מספר המנות הקיים? "התרחיש הזה לא יעמוד לדעתי במבחן המציאות", אומר עמיקם, "אני לא מעלה על הדעת שנגיע למצב שבו נאמר שנגמרו לנו החיסונים".
נושא בטיחות החיסון וההיערכות לו יעלו מחר (ב') לדיון בוועדת הבריאות של הכנסת ביוזמת ח"כ ד"ר אריה אלדד וח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה). לדברי אדטו, "התוצאות אינן מפתיעות. השפעת היא מחלה הרבה יותר קלה ממה שצפו שתהיה ואנשים לא מזדרזים לקחת חיסון שאינו בדוק עד הסוף. ישנה גם אי בהירות לגבי סיבוכים אפשריים בעקבות קבלת החיסון. למשל, סיבוכים קשים כמו תסמונת גיאן ברה, שעלולה לקרות אצל אחד לעשרת אלפים מתחסנים. לא ברור אילו אוכלוסיות צפויות לסבול מהסיבוך הזה והאם התופעות האלו כוללות ילדים. אני מעריכה שלאור פירסום חוזר מנכ"ל משרד הבריאות ובו הנתונים על סיבוכים אפשריים, שיעור המסרבים להתחסן יעלה עוד".
שפעת החזירים: התחלואה בעלייה
ובמקביל, נראה כי התחלואה בשפעת החזירים ממשיכה לעלות. רופאי הילדים מדווחים על עליית מדרגה בתחלואה דמויית השפעת בישראל. רמת התחלואה עלתה מדרגה 2 לדרגה 3. מוקדי התחלואה המדווחים נמצאים בראשון לציון, חדרה, נהריה ומעלות.מנתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות עולה כי נמשכת עלייה בתחלואה דמויית השפעת, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. כאשר במחצית מהבדיקות המדגמיות שנלקחו מחולים במחלה דמויית שפעת נמצא כי מדובר אכן בשפעת החזירים.
ביום חמישי פורסם חוזר של מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר איתן חי-עם המתאר כיצד יתבצע אחד ממבצעי החיסונים הגדולים שנעשו בישראל. לפי ההנחיות, קופות-החולים יגבשו רשימות של חולים השייכים לקבוצות הסיכון וזכאים לקבלו. אדם שמסיבה כלשהי לא נכלל ברשימה, למרות שהוא שייך לקבוצות הסיכון, יוכל באישור רופא לקבל את החיסון.
צוותי רפואה יחוסנו בבתי החולים ובמוסדות גריאטריים. צוותי רפואה במוסדות קטנים וכן רוקחים או תושבים ללא ביטוח בריאות יוכלו להתחסן גם בלשכות הבריאות המחוזיות. עוד עולה מהחוזר כי ניתן לקבל במקביל את החיסון נגד השפעת העונתית ונגד שפעת החזירים ובלבד שיוזרקו במקומות שונים בגוף. לפי החוזר, סוג אחד של חיסונים של חברת GSK יינתן מגיל 3 ומעלה, משום שנוסה על קהל גדול יותר של פעוטות, ואילו הסוג השני, של חברת נוברטיס, יינתן מגיל עשר.
החיסונים יינתנו בשל הראשון לילדים מגיל 3 ומעלה ולמבוגרים עד גיל 65, לא כולל נשים הרות. המתחסנים יהיו רק מקרב קבוצות הסיכון: חולים במחלות ריאה, במחלות לב, חולים הסובלים מדיכוי של מערכת החיסון, מטופלי דיאליזה וכן צוותי רפואה. מכיוון שלא ניתן לחסן עד גיל חצי שנה, יחוסנו גם בני בית של תינוקות עד גיל חצי שנה השייכים לאחת מקבוצות הסיכון. אדם שכבר חלה בשפעת החזירים ואובחן בבדיקת מעבדה כמי שמדבק בנגיף H1N1 לא צריך להתחסן.