הקבלנים: המדינה מפסידה כסף מקבוצות הרכישה
לטענת התאחדות הקבלנים, ההפסד של המדינה מפעילות קבוצות הרכישה הגיע לחצי מיליארד שקל בשנה האחרונה, כתוצאה מהפסדי מס. "המדינה יוצרת אפלייה בין הקבלנים למארגני קבוצות רכישה"
המדינה מפסידה מפעילות קבוצות הרכישה של נדל"ן. כך עולה מדגם שערכה חברת הייעוץ והניהול של BDO - זיו האפט עבור התאחדות הקבלנים.
- הפתעה: מחירי השכירות בירידה
מהמדגם עלה כי ההפסד של המדינה מפעילותם של 65 פרויקטים של קבוצות רכישה בשנה האחרונה מגיע לחצי מיליארד שקל.
הקבלנים מציינים כי אם מביאים בחשבון את כל קבוצות הרכישה הפועלות כיום בארץ - ולא רק את 65 הקבוצות שנבדקו - ההפסד של המדינה ממיסוי גבוה יותר, וזאת מכמה טעמים: קבוצות רכישה שרוכשות קרקע מגורם פרטי אינן מחויבות במע"מ, בניגוד לקבלן הרוכש את הקרקע, וגם אינן משלמות מע"מ על הוצאות הפיתוח.
מאחר שרוכש הדירה הוא חבר בקבוצה הבונה את הבניין - הוא פטור גם מתשלום מס רכישה על הדירה, וחיסכון נוסף נוצר לקבוצות הרכישה מאחר שהיא לא חברה, ובכך היא חוסכת את הרווח היזמי ואת המע"מ.
במסגרת הבדיקה חושב הפסד המדינה ממיסים בהתאם לפרמטרים הבאים: הפסד המדינה ממע"מ על הקרקע בשיעור 16.5% אם המוכר הוא פרטי, הפסד מע"מ על עלויות הפיתוח שחושב לפי תעריף של 400 שקל למ"ר, הפסד המדינה ממס רכישה כשמחיר הדירה נקבע לפי המחירים המקובלים באזור שבו פועלת קבוצת הרכישה, וכן הפסד המדינה ממע"מ על הרווח היזמי.
עוד נמצא בבדיקה כי 55% מקבוצות הרכישה ממוקמות בתל אביב, 25% מהקבוצות הן בגוש דן ו-14% באזור השרון. המשמעות: יותר מ-90% מהקבוצות פועלות באזורי הביקוש במרכז הארץ ולא בפריפריה. כמו כן נטען בחקר כי מרבית הרוכשים של הדירות בקבוצות הרכישה הם משקיעים ולא רוכשי דירות למגורים.
"הטבות מופלגות לרוכשים עשירים"
"פעילות קבוצות הרכישה בישראל מסבה למדינה הפסדים כבדים והפרויקטים אותם דגמנו הם רק חלק מעשרות פרויקטים שקמים היום במסגרת קבוצות רכישה", אמר סגן נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו, בהתייחס לנתונים.
לדבריו, פילוח הפעילות של קבוצות הרכישה מאשר את העובדה כי קבוצות הרכישה כדאיות רק באזורי הביקוש שבהם עלויות הקרקע גבוהות.
"ניתן לומר כי המדינה מעניקה הטבות מס מופלגות למי שידם משגת לרכוש דירות יקרות במרכז הארץ, ובעיקר למשקיעים שקונים דירות 'פטורות' ממס בקבוצות רכישה, מתוך מטרה למכור אותן מאוחר יותר במחירי השוק - ולרשום רווח גבוה מאוד לעצמם".
סרוגו הדגיש כי "בכך יוצרת המדינה אפלייה כפולה: גם בין קבלנים ובין מארגני קבוצות רכישה - בכך שהיא לא מאפשרת להם לפעול בתנאי תחרות שווים; וגם בין רוכשי הדירות עצמם, שכן משקיעים ובעלי ממון מקבלים הטבות לרכישת דירות על פני אלה ששאין להם אפשרות לרכוש דירות במרכז הארץ.
בהתאחדות הקבלנים דורשים מרשות המיסים לתקן את המעוות על ידי ביטול האפליה וליצור תנאים שווים לפעילותם של הקבלנים ומארגני קבוצות הרכישה.