שתף קטע נבחר

זוללת בהריון? הילד עלול לסבול מהשמנה

המזון שאת אוכלת בזמן ההריון וכן דרגת העליה שלך במשקל - יכולים לגרום להשמנת יתר של הילד בעתיד הרחוק יותר ולהשפיע על הרגלי התזונה שלו ועל טעמו. דר' פליציה שטרן מביאה מחקרים בנושא ומסבירה

כבר בשלבים המוקדמים ביותר בחייו של האדם, עוד בהיותו עובר, עשוי להתהוות הרקע להשמנת יתר ממנה יסבול במהלך חייו. מחלת ההשמנה (כן, אם לא ידעתם, מדובר במחלה) הוכרה בעולם הרפואה כמחלה השייכת לתסמונת המטבולית (1). בעולם המערבי מגיפת ההשמנה נמצאת בעליה תלולה ומתחילה להגיע לממדים מדאיגים גם בקרב הילדים. להשמנה יש השפעה מכרעת על בריאותו של הילד ומאוחר יותר על בריאותו במהלך חייו כאדם מבוגר.

 

לסביבה הרחמית יש השפעה רבה על משקלו של הילד בהמשך חייו. על פי מחקרים בילדים בני 3, 7 ובגיל ההתבגרות, נמצא כי לנשים שבמהלך הריונן העלו במשקלן יותר מהמומלץ על ידי המכון האמריקאי לרפואה (IOM – Institute of Medicine), היה סיכוי גבוה יותר לכך שילדיהן יסבלו מעודף משקל, מהשמנת יתר ומלחץ דם סיסטולי גבוה יותר בהמשך חייהם. תקנון לגורמים, כגון משך הנקה, מאפייני התנהגות הילד, מאפייני דיאטת הילד - לא שינה את התוצאות לגבי השפעת גורם ההשמנה של האם.

 

בנוסף, תינוקות שנולדו לאימהות ש'זללו' במהלך הטרימסטר השלישי חטיפים בעלי אינדקס גליקמי גבוה, כמו לחם לבן ושוקולד, יתכן כי יהיה משקלם בלידה גבוה יותר, קצב גדילתם יהיה גבוה יותר ורמות הגלוקוז (סוכר) בדמם בצום תהיינה מוגברות. זאת על סמך מחקר שנערך במודל כבשים בקולג' אוניברסיטאי בדבלין. לכבשים בהריון תפקוד מטבולי ומעבר רכיבי תזונה לעובר דומים לזה של בני אדם.

 

לסביבה התוך רחמית ישנה גם השפעה על המערכת העצבית, ובכלל זה זו המווסתת את תחושת הרעב והשובע. חשיפת האם לתזונה לא מספקת במהלך ההריון מביאה למשקל לידה נמוך. בילדים אלו מתרחשת עליית משקל מהירה לאחר הלידה (catch-up growth). במחקר בכבשים שנחשפו לתת-תזונה בזמן ההריון, נולדו טלאים עם רמות גבוהות של NPY (נאורופפטיד במוח המווסת צריכת מזון), אשר עוררו תחושת רעב גבוהה יותר ותיאבון מוגבר.

 

בכבשים שהוזנו בעודף בסוף ההריון, נולדו טלאים שסבלו מהיפרפאגיה כתוצאה מירידה ברגישות לסיגנלים של שובע ועם רמות גבוהות באופן יחסי של סוכר בדם במשך שלושת השבועות הראשונים לאחר יציאתם לאוויר העולם. לטלאים הללו הייתה גם שכבת שומן תת-עורי גדולה יותר מאשר בקבוצת הביקורת. מכאן, בנשים בהריון כנראה שני המצבים, תת-תזונה וצריכת יתר של מזון, עלולים לגרום להשמנת יתר בילדיהן.

 

כמה סביר להעלות במשקל?

אלו המלצות המכון האמריקאי לרפואה לעליה במשקל בנשים במהלך הריונן:


עליה מומלצת במשקל בזמן ההריון

עליה מומלצת במשקל בזמן ההריון
BMI לפני ההריון עליה מומלצת, בק"ג
מתחת ל-19.8 12.5-18
19.8-26 11.5-16
26.1-29 7-11.5
מעל 29 לא יותר מ-6.8

 

אינטליגנציה תזונתית

מתפלאים מדוע יש ילדים 'הרפתקנים' בהתנהגות האכילה שלהם ומצד שני ילדים שאוכלים דיאטה חד-גונית? מתברר שאין זה מקרי. ילדים מעדיפים טעמים אליהם נחשפו מוקדם בחייהם, כולל בזמן שהיו ברחם אמם. פרופ' גרין, מרצה ברפואת ילדים באוניברסיטת סטנפורד, מגלה בספרו החדש, Feeding Baby Green, כי ילדים רוכשים מה שהוא מכנה 'אינטליגנציה תזונתית', אשר תסייע בידיהם לבחור מזון בריא מאוחר יותר בחייהם.

 

לעובר, בטרימסטרים השני והשלישי, פקעיות טעם רגישות ביותר, המתנסות בכל מה שאמם אוכלת. הם זוכרים טעמים אלה שחוו ברחם אמם ומחפשים אותם לאחר היוולדם. כך, ילדים שנחשפו במהלך ההריון למזונות מסויימים העשירים, למשל, בסוכר ושומן, יעדיפו מזונות אלה בהיותם מבוגרים. תהליך זה מסביר מדוע ילדים מאומצים, שעברו לחיות בתרבות שונה, חוזרים מאוחר יותר בחייהם לאכול תזונה לה הורגלו בהיותם עוברים ברחם אמם.

 

גרין מתבסס, בין השאר, על מחקרים במודלים של חיות. במחקר בחיות בהריון, ניתנה לחלקן דיאטה בריאה ומאוזנת ולחלקן דיאטה שכללה מזונות בריאים, אך ברובה הייתה מורכבת ממזונות עתירי שומן, סוכר ומלח. צאצאיהם של אלו שצרכו דיאטה בריאה נטו יותר באופן משמעותי לאכול דיאטה דומה כמבוגרים והיה להם סיכוי גבוה יותר להיות בעלי משקל תקין ורמות תקינות בדם של סוכר, שומנים וכולסטרול. לעומת זאת, צאצאים של אמהות שצרכו מזון לא בריא, נטו הרבה יותר כמבוגרים לאכול סוג זה של מזון והיה להם סיכוי גדול יותר להיות שמנים.

 

אמהות, ש'פספסו' השפעה של תקופה זו וצרכו תזונה לא בריאה במהלך הריונן, יכולות לתקן במידה מסויימת השפעה מזיקה זו על ידי הנקה וזאת כמובן כאשר הן אוכלות, בתקופת ההנקה, תזונה מאוזנת ומגוונת. תרכובות מזון לתינוקות מספקות ברובן טעם חד-גוני. לכן, יש לחשוף תינוקות החל מהחודש הרביעי לחייהם למזונות שונים כי השנתיים וחצי הראשונות לחייהם מכריעות ב'הטבעת' טעמי מזונות (food imprinting).

 

המלצות לנשים בהריון:

  • הגבילי עליית משקל במהלך ההריון, בהתאם למלצות המכון האמריקאי לרפואה (ראי טבלה), דבר העשוי לסייע במניעת התפשטות נוספת של תופעת ההשמנה הרווחת בעולמנו.
  • אכלי מזון בריא, מאוזן ומגוון.
  • הניקי במידת האפשר את תינוקך.

  

דר' פליציה שטרן, RD ,PhD, מנהלת תחום תזונה נבונה, האגודה לבריאות הציבור .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים