שתף קטע נבחר
 

שטייניץ: ב-2010 נפריט את לאומי ודיסקונט

שר האוצר יובל שטייניץ הודיע כי במהלך שנת 2010 תמכור מדינת ישראל את מניותיה בבנק לאומי ובבנק דיסקונט. כמו כן ייחס שטייניץ את הצלחתה היחסית של הכלכלת הישראלית בהתמודדות עם המשבר לפועלה של ממשלת נתניהו. לקינוח, ייעץ לאקדמאים לאמץ גישה חדשה למדע הכלכלה

שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, הצהיר ביום א' כי הממשלה תמשיך בכל תוכניות הרפורמות שלקחה על עצמה וכי היא תפריט בשנת 2010 את בנק לאומי ותשלים את הפרטת בנק דיסקונט.

 

"בכוונתנו למכור את מלוא חלקה של המדינה בבנקים אלו", אמר שטייניץ והוסיף כי אם לא יעלה בידה של המדינה ליצור גרעין שליטה חדש בבנק לאומי, היא תנפיק את מניותיה בבנק בבורסה ותאפשר לגרעין שליטה להתהוות ללא תיווכה.

 

שר האוצר דיבר בכנס של המועדון העסקי-אקדמי של אוניברסיטת תל אביב וציטט במהלך נאומו דו"ח בינלאומי של בנק ברקליס, לפיו ההתאוששות הכלכלית בישראל היא החזקה ביותר מכל המדינות באסיה, אירופה ואפריקה. את הצלחה הזו ייחס שטייניץ לתכנית הכלכלית של ממשלת ישראל, שהוא גם המופקד על ביצועה.

 

"לתוכנית הכלכלית של הממשלה היה חלק מרכזי בהתאוששות המרשימה של ישראל מהמשבר הכלכלי", אמר שטייניץ והוסיף כי "אנחנו מופתעים לטובה מהירידה הקלה באבטלה ומקווים שזוהי תחילתה של מגמה".

 

שר האוצר לא התאפק והזכיר לנוכחים את התנאים הקשים שבהם נכנס לתפקידו. "כעת כמעט מצחיק להיזכר בכותרת שנכתבה ב'ידיעות אחרונות' עם מינויי לתפקיד, שבה נאמר שצריך להיות מתאבד שיעי כדי לקחת תפקיד כזה בעת כזאת. אבל, צריך לזכור שאם לא נשמור על התוכנית הכלכלית אנחנו עלולים לערער את השיקום".

 

שטייניץ מנה את הסיבות שבגינן, לדעתו, הצליחה ממשלת ישראל להתמודד עם המשבר ביתר הצלחה. "היתרון שלנו נובע מכך שהתמודדנו עם המשבר אחרת משאר העולם. חלק מהמדינות במערב התנהגו כמו טובע שנאחז בכל קש וחשבו רק לטווח הקצר ואילו אנחנו דווקא חשבנו לטווח הארוך".

 

"קבענו תקציב דו-שנתי ותכננו תוכניות מסים לשבע שנים קדימה. כאשר מדינות אחרות הורידו מיסים מתוך מחשבה שיעלו אותם אחרי המשבר כדי לממן את הגרעונות אנחנו העלינו מסים מתוך מחשבה שאחר כך נוריד אותם ונהיה תחרותיים יותר. בשעה שארצות הברית ומדינות אירופה הגדילו את הגירעון אנחנו עמדנו בלחצים ושמרנו על מסגרת התקציב. ובשעה שמדינות אחרות התערבו במשבר הפיננסי אנחנו נמנענו מלהתערב במשבר האג"ח ואכן, בזמן שדירוג האשראי שלנו נשמר הדירוג של מדינות אחרות ירד ובזמן שהחוב שלנו התכווץ החוב של מדינות גדל".

 

"דרוש שינוי בפרדיגמה של מדע הכלכלה"

שטייניץ לא החמיץ את ההזדמנות להפגין בנוכחותם של אנשי האקדמיה הרבים שנכחו באירוע גם את כישוריו הפילוסופיים ואמר: "כפילוסוף של המדע אני חושב שלמדנו לקח מעניין מהמשבר הכלכלי. איש לא חזה את המשבר וצריך ללמוד מכך את מגבלות היכולת שלנו לחזות את העתיד בכלכלה".

 

"יידרש שינוי בפרדיגמה של מדע הכלכלה ויכול להיות שיתברר שאין דבר כזה תיאוריה כלכלית שניתן לאושש. תיאוריה כזאת תמיד תכשיל את עצמה. נניח שתהיה תיאוריה שתנבא מתי תיפול הבורסה, הרי עצם קיומה של תיאוריה כזאת יגרום לכך שהיא לא תיפול במועד שנחזה. בכך יש הבדל תהומי בין המעקב אחרי הבורסה ובין למשל, המעקב של האסטרונומים אחרי גרמי השמיים. הכלכלה דומה מהבחינה הזאת יותר לתורת הקוואנטים שבה התצפית עצמה משפיעה על מושא המחקר".

 

ומה הלקח ששר האוצר שטייניץ לומד מכל זה? לדעתו, למרות החשיבה לטווח ארוך שבה הוא מתגאה, "צריך תמיד להיות זהירים כיוון שאי אפשר לדעת מה ילד יום וגם כאשר רואים צמיחה לא ניתן לדעת אם היא תימשך".


פורסם לראשונה 01/11/2009 21:48

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ: כלכלת הקוונטים
צילום: רויטרס
מומלצים