3,500 עובדי תעשייה פוטרו ביולי-אוגוסט
התאחדות התעשיינים: מאז תחילת המשבר פוטרו 24,300 עובדי תעשייה, רובם מתחומי ההיי-טק. במקביל, הירידה בתפוקת התעשייה התמתנה
- סקר: אינטל - מקום העבודה הטוב ביותר בישראל
- הוצאת עובדים לחל"ת במימון המדינה - תבוטל
- עיכוב נוסף בהקמת הקרן למפעלים במצוקה
מאז החלו פיטורי העובדים מהתעשייה ברבעון השני של 2008, מדובר בירידה מצטברת של 6.7% במצבת העובדים. התעשיינים מתריעים כי מדובר בפיטורים משמעותיים בתעשייה, וכי המשבר עדיין לא חלף, זאת למרות נתוני הלמ"ס שפורסמו בשבוע שעבר ובהם רצף של אינקציות חיובית על מצב המשק, כגון העלייה בייצוא והצמצום במספר הבלתי מועסקים במשק.
מניתוח תמהיל המפוטרים עולה כי רובם, כ-43%, הם עובדים בתחומי הטכנולוגיה העילית - רכיבים אלקטרוניים, ציוד לבקרה ופיקוח רפואי, ציוד תקשורת אלקטרוני וכלי הובלה. 30% מהמפוטרים מהתעשייה (כ-1,110 עובדים) נפלטו מענפי הטכנולוגיה המסורתית (מזון, טקסטיל והלבשה, עור והנעלה, נייר ומוצריו, דפוס והוצאה לאור, עץ ורהיטים).
יתר המפוטרים, 960 איש, נפלטו מקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת־מסורתית (כרייה וחציבה, מינרלים אל־מתכתיים, גומי ופלסטיק, מתכת בסיסית, מוצרי מתכת ותכשיטים).
התמתנות בנסיגת תפוקת התעשייה
לדברי שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, בחודשים יולי-אוגוסט 2009 נמשכה הנסיגה בתפוקת התעשייה, אם כי מתוך התמתנות ניכרת בעוצמתה.
כך, נרשמה ירידה של 0.3% בתפוקת התעשייה, לעומת הרבעון השני של השנה. זאת בהמשך לירידה של 1.4% ברבעון השני של השנה, וירידה חדה עוד יותר של 4.2% בתחילת השנה. מאז הרבעון השלישי של 2008 עד לחודשים יולי-אוגוסט 2009 התכווצה תפוקת התעשייה בשיעור מצטבר של כ-9%.
הנסיגה בתפוקת התעשייה מסמלת ירידה בתפוקת רוב הענפים, למעט ענף הרכיבים האלקטרוניים שרשם צמיחה ניכרת של כ-8% בתפוקתו (על רקע פעילות המפעל החדש של אינטל בקריית גת), ובכך מיתן את הנסיגה בתפוקת הקבוצה. בניכוי ענף זה רשמו יתר ענפי ההייטק נסיגה ריאלית חדה יותר, הנאמדת ב-3.8%.
מנגד, בענפי הטכנולוגיה המעורבת־מסורתית נרשמה בחודשים יולי-אוגוסט 2009 עלייה מחודשת בתפוקה, בשיעור של 1.4% לאחר חמישה רבעונים רצופים של נסיגה בשיעור מצטבר של 28%.
לדברי סמנכ"ל כלכלה ורגולציה בהתאחדות התעשיינים, רובי גינל, התפוקה הממוצעת של התעשייה בשמונה החודשים הראשונים של השנה היתה נמוכה ריאלית בכ-6.9% לעומת הממוצע ב-2008, זאת לאחר חמש שנים רצופות של צמיחה בתוצר התעשייתי.