מרקל מצטרפת לסרקוזי: מועמדות בלייר מתפוגגת
אחרי שבכיר צרפתי אמר כי אי חברותה של בריטניה בגוש האירו ובהסכמים אירופים אחרים, תקשה על מועמדות בלייר לנשיאות אירופה, זוכה המחנה המתנגד לבחירת ר"מ בריטניה לשעבר לחיזוק משמעותי. קנצלרית גרמניה רוצה מועמד מרכז-ימני
סיכויו של ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, להפוך לנשיאה הראשון של אירופה הולכים ופוחתים. העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" דיווח הבוקר (יום ב') כי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, הצטרפה לעמדתו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, המוצאת "אלמנטים שליליים" במועמדתו של בלייר.
ז'אן-דוויד לאוויט, יועצו לענייני חוץ של סרקוזי, אמר בסוף השבוע בכנס מנהיגי אירופה בבריסל כי "נראה שצרפת לא תתמוך במועמד בריטי". לדבריו, העובדה שבריטניה אינה חברה בגוש האירו, אינה חברה בהסכם התעבורה החופשית באירופה וחתומה על נספחים שונים המפרידים אותה מאמנת ליסבון בנושאי משפט וזכויות אדם - מעוררת קשיים.
סרקוזי עצמו דן עם מרקל בשאלת זהותו של הנשיא האירופי הראשון עוד בשבוע שעבר. אמש הביעה מרקל לראשונה בפומבי את עמדתה בנושא ואמרה כי היא תומכת ב-"מועמד מדרג נמוך יותר", כמו ראש ממשלת בלגיה הרמן ואן-רומפוי או ראש ממשלת הולנד פיטר בלקננדה. כך או כך, נשיא צרפת וקנצלרית גרמניה הסכימו כי הנשיא האירופי צריך בוא ממפלגת ימין-מרכז - דבר שגם הוא מהווה מכשול לבלייר, יוצא מפלגת הלייבור הבריטית.
תמיכתם בבלייר של ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, וראש ממשלת בריטניה המכהן, גורדון בראון, נראה שאינה מצליחה להתמודד עם הלחצים המופעלים נגד בלייר מבירות אחרות באירופה. כמה מדינות אירופיות קטנות החלו כבר לתאם מהלכים להטלת וטו על האפשרות לבחירתו של בלייר ואליהן הצטרפו גם גורמים סוציאליסטים שונים שלכאורה אמורים לתמוך במועמדות ראש ממשלת בריטניה לשעבר.
גם גורמים בלונדון מודים כי מועמדותו של בלייר נקלעה לבעייה. "מוזיקת הרקע הנשמעת בצרפת וגרמניה איננה חיובית. זה לא נראה טוב עבור בלייר", אמר מהם.
הדיונים מאחורי הקלעים על זהותו של נשיא אירופה הראשון קיבלו תאוצה בימים האחרונים, בעקבות מה שנראה כהסרת המכשול העומד בין צ'כיה לבין אישור אמנת ליסבון. צ'כיה היא האחרונה מבין 27 מדינות האיחוד שטרם אשררה את האמנה.
ביום חמישי שעבר דיווחו דיפלומטים בבריסל כי האיחוד האירופי קיבל את תנאיו של נשיא צ'כיה, וצלאב קלאוס, לחתימה על האמנה. המכשול האחרון שעוד כעת בפני האמנה, שתפקיד נשיא אירופה הוא אחד ממרכיביה המרכזיים, הוא פסיקת בית המשפט הצ'כי בשאלת מידת החוקתיות של האמנה. ההחלטה צפויה להתקבל מחר.