שתף קטע נבחר

 

האם אנדרואיד תהפוך ל-Windows של הסלולר?

מהשבוע בגירסה ‭,2.0‬ אנדרואיד מאיימת להפוך ל"Windows" של העולם הנייד: היא תככב השנה בטלפונים החכמים מכל הסוגים, ותיתן קרב רציני מול האייפון

שנתיים אחרי ההכרזה של גוגל על פיתוח מערכת ההפעלה אנדרואיד לטלפונים סלולריים, ושנה אחרי ההשקה של המכשיר הראשון, אנדרואיד מתחילה לזנק.

 

הכרזות ההן היו רק אבן שגוגל השליכה למים, הגלים שנוצרו מתחילים להגיע אלינו רק עכשיו: צונאמי זה לא, אבל גאות זה כן. מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, אמר לאחרונה, כי החדירה של מערכת ההפעלה עומדת "על סף פיצוץ‭:"‬ מגוון טלפונים סלולריים של חברות שונות עומד להגיע לשווקים ברחבי העולם, ובחודשים האחרונים כבר ניתן היה לראות כמה השקות.

 

בתערוכת האלקטרוניקה הבידורית העולמית ‭,CES‬ שתתקיים בקרוב בלאס-וגאס, מתכוונת גוגל להציג לראשונה מגוון עצום של מכשירי אנדרואיד שיושקו השנה.

 

עוד לפני ההשקה הרשמית לא הסתירו בגוגל את העובדה שמערכת ההפעלה הזו יכולה להשתלב גם במכשירים אחרים, ולא רק בטלפונים. בתערוכת קומיופטקס שנערכה בחודש יוני האחרון הציגו כמה יצרניות מחשבים דגמי ניידים שעובדים עם אנדרואיד, ודגם ראשון כזה צפוי להגיע לישראל בימים הקרובים.

 

חברת Acer בחרה בשילוב די מפתיע - אנדרואיד המותקנת בנטבוק כמערכת הפעלה חלקית או זמנית, שהיתרון הגדול שלה הוא זמן הפעלה מהיר וחיבור מיידי לרשת למי שזקוק לכך. לצורך שימוש מלא במחשב מותקנת בו, לצד אנדרואיד, גם Windows 7.‬

 

 

המנוע שבפנים

חלק מיצרניות הטלפון והמחשבים התייחסו בתחילה אל אנדרואיד בחשד. כמה מהן הלכו עליה כניסוי - למה לא, שיהיה גם דגם כזה. אבל הסיפור האמיתי הוא שיתופי הפעולה הנרחבים יותר.

 

הטלפון הראשון שעשה שימוש באנדרואיד, ה-‭,G1‬ היה תוצר של שיתוף פעולה בין גוגל, HTC וחברת טי-מובייל האמריקנית. למרות, ואולי בגלל, הציפיות הרבות, הוא לא הותיר רושם עמוק - המכשיר היה מגושם ועבה (הוא כלל מקלדת נשלפת‭,(‬ ולא הצליח לגרד את ההצלחה המסחררת של ה-iPhone.

 

המכשיר הושק במקביל להכרזה על גרסה ‭1.0‬ של אנדרואיד, ומאז כבר יצאו עדכונים משמעותיים למערכת. רוב המכשירים שיצאו אחריו כללו כבר את גרסה ‭,1.5‬ מכשירים חדשים יותר מגיעים עם גרסה ‭.1.6‬

 

מהשבוע כבר ייצאו לשוק מכשירים עם גרסה ‭2.0‬ של מערכת ההפעלה, שהושקה רשמית באמצע השבוע שעבר, עם תמיכה טובה יותר בזיהוי כתב-יד, עם חיפוש משולב (גם ברשת וגם במכשיר‭,(‬ עם סנכרון מובנה של דואר משרת Exchange, עם שיפור בתצוגת המקלדת הווירטואלית, שדרוג למנגנון המצלמה, ועוד שיפורים נוספים.

 

בכלל, אנדרואיד מספקת גישה מצויינת, קבועה, לאינטרנט, קישוריות טובה מאוד לאימייל, ויתרונה בעיקר בקוד הפתוח עליו היא מבוססת.

 

מלחמת הדרואיד

עכשיו מתחילים לצוץ פרויקטים נוספים: מוטורולה, שספגה חבטות קשות בתחום הסלולרי ואיבדה את מעמדה הבכיר בשוק, חשפה את פרי הפיתוח הממושך שלה - לא סתם הטמעה של מערכת ההפעלה בטלפונים, כמו שהיא, כפי שעשו יצרניות הטלפונים עד כה, אלא שימוש באנדרואיד כבסיס, כמנוע, שעל גביו מופיע ממשק ייחודי שפיתחו מהנדסי מוטורולה.

 

לא מדובר בתופעה ייחודית למוטורולה: הרושם הראשוני היה שאנדרואיד תפטור את החברות מפיתוח מערכת הפעלה וממשק מגע, אולם כל יצרנית סלולר רוצה ליצור בידול מול המתחרות, לכן חברות נוספות צפויות לעבוד באותה דרך: מאחורי הקלעים תפעל אנדרואיד, ובחזית יהיה ממשק ייחודי, שתיצור כל חברה בעצמה. גם חברות שלא פועלות בדרך כלל בשוק הטלפונים נכנסות אליו עכשיו ונעזרות באנדרואיד, שסוללת עבורן את הדרך - לנובו, אייסר ו‭Dell-‬ כבר הציגו טלפונים סלולריים חכמים שעובדים עם המערכת.

 

בשבוע הקרוב תשיק מוטורולה מכשיר חדש ביחד עם ורייזון האמריקנית, תחת המותג הכללי ‭,Droid‬ שככל הנראה יהיה מותג-על לכל מכשירי האנדרואיד שתמכור ורייזון. יש כבר מי שטוענים כי המכשיר של מוטורולה יהיה האנדרואיד הראשון שיוכל לאיים ברצינות על האייפון, בזכות שימוש במעבד דומה. ה‭Droid–‬ הוא תוצר של שיתוף פעולה אסטרטגי בין ורייזון וגוגל, שבמסגרתו יעבדו החברות על פיתוח מכשירים שישתמשו באנדרואיד יחד עם יצרניות הטלפונים, וגם על יישומים חדשים עבור מערכת ההפעלה והמכשירים.

 

ורייזון היא עדיין אחת מחברות התקשורת הגדולות בארה"ב, אבל בשנים האחרונות לא היה לה מענה של ממש ל-iPhone, שמשווק רק אצל המתחרה ‭.AT&T‬ התחרות פגעה בוורייזון לא רק מבחינה תדמיתית - נתונים הראו כי לקוחות רבים של החברה עזבו אותה שיוכלו לרכוש את האייפון.

 

עכשיו מנסה ורייזון להשיב מלחמה. היא מיהרה להשיק מסע פרסום, שבו היא מדגישה את יתרונות Droid על פני ה-iPhone. הקמפיין מציג שורה של תכונות שקיימות ב‭Droid-‬ ולא עובדות ב-iPhone, ולועג לאפל: כל תכונה מוצגת כ‭iDon't-‬ של iPhone, והשורה התחתונה היא שהדרויד עושה הכל.‬ בין התכונות שמציינת ורייזון - הרצת כמה יישומים במקביל ‭,(Multi Tasking)‬ מצלמה טובה יותר עם פלאש לצילום בלילה, התאמה אישית של המכשיר ואפשרות לפתח יישומים באופן חופשי.

 

הדגש על היישומים אינו מקרי - גוגל מעוניינת מאוד לקדם את שירותי הרשת שלה בסלולר ואנדרואיד הרי מגיע עם חיבור אינטגרלי לשירותים כמו ג'ימייל, לוח שנה, יומן, גוגל-מאפס ועוד. למעשה, המערכת מיועדת לטלפונים חכמים, שמתקרבים ביכולות שלהם ליכולות של מחשבים.

 

בדומה לאפל ול-iPhone, גוגל פתחה "שוק" (מארקט) מקוון לתוכנות המיועדות לאנדרואיד. היא מאפשרת הורדת חינם של אלפי יישומים, שהופכים את השימוש במכשירים לחוויה. משהו חסר לכם בטלפון? לא מרוצים משירות שכבר קיים בו? נכנסים למארקט, מבצעים חיפוש פשוט, מוצאים יישום מתאים מתוך מגוון גדול למדי, ובתוך שניות הוא כבר מותקן במכשיר. בשונה מאפל, גוגל לא מסננת את היישומים לפני הפצתם בחנות.

 

 

כמו חלונות

אחרי שהתברר כי ניתן לשלב את אנדרואיד גם במחשבים, רק השמיים הגבול: בשבועות האחרונים הופיעה אנדרואיד בתחום חדש - קורא ספרים אלקטרוניים ‭")‬ספר דיגיטלי‭.("‬ בארנס-אנד-נובל השיקה מכשיר כזה, בניסיון להתחרות בקינדל של אמזון, והציגה את ‭,Nook‬ ספר אלקטרוני שמופעל על-ידי אנדרואיד.

 

במקביל הכריזו חברות נוספות על תוכניות להוציא מוצר דומה. חברת Archos משתמשת באנדרואיד לנגן מדיה המתפקד גם בתור טאבלט-רשת ‭.(Internet Tablet)‬ בחודשים הקרובים צפויים להופיע מכשירים נוספים ששולבה בהם מערכת ההפעלה החינמית, כמו טלפון ביתי הכולל תחנת בסיס עם מסך מגע ועוד.

 

יתרון נוסף וחשוב במיוחד של אנדרואיד הוא התאימות - המערכת "יודעת להתאים את עצמה" למכשירים השונים, כך שהמפתחים צריכים ליצור גרסה אחת של יישום או תוכנה, ומובטח שזו תעבוד בכל טלפון או מכשיר אחר שעובד עם אנדרואיד. זוהי תכונה שלא קיימת, למשל, אצל מיקרוסופט המתחרה: ‭,Windows Mobile‬ מערכת ההפעלה שלה לטלפונים סלולריים, לא תומכת בכל תוכנה המיועדת ל-Windows, ולהיפך.

 

גוגל אמנם הכריזה על כוונה ליצור מערכת הפעלה נוספת, שתתבסס על דפדפן כרום ומיועדת בעיקר למחשבים נייחים וניידים, אבל למעשה כבר עכשיו יש לה מערכת שיכולה להתחרות בחלונות.

 

יש תחזיות שמתחילות כבר לדבר על היעלמות המחשבים או ירידת כוחם לטובת הטלפונים החכמים: למה צריך מחשב נייח או לפטופ, אם הטלפון הסלולרי יכול לבצע אותן פעולות? האייפון הוכיח, כי הסלולרי יכול לשמש פלטפורמה מוצלחת ופופולרית למדי עבור משחקים, אז למה שסלולריים אחרים לא יציעו יכולות דומות? בסופו של דבר, החזון הגדול של גוגל הולך ומתקרב לחזונו של ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט – כמעט כל מכשיר יהפוך למחשב עם חיבור לרשת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
האנדרואיד 2.0: droid של מוטורולה
צילום מסך
מומלצים