ועדת הכספים קוראת לצים לשפר את הסדר החוב
הקריאה יצאה לקראת אסיפת בעלי המניות של חברת הספנות מחר. מנכ"ל צים, רפי דניאלי, הבטיח לשקול את הבקשה. לדבריו, האסיפה מחר אמורה להשלים את הדיון בהסדר ולהצביע על היקף הזרמת ההון מבעלי השליטה
ועדת הכספים קראה היום (ב') לחברת הספנות צים לשפר את הסדר דחיית החובות עם מחזיקי האג"ח. הקריאה יצאה לאסיפת בעלי המניות של צים המתכנסת מחר. מנכ"ל צים, רפי דניאלי, הבטיח לשקול את הבקשה. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, קרא לדניאלי לשקול את ההצעה בצורה חיובית.
- בעלי האג"ח של צים אישרו את הסדר החוב
- שטייניץ על ההסדר בצים: טוב שלא התערבנו
- חברה לישראל תבדוק שוב: כדאי להזרים הון לצים?
דניאלי הבהיר כי ההסדר עם מחזיקי האג"ח אושר סופית באסיפת בעלי המניות והאסיפה מחר אמורה להשלים את הדיון ולהצביע על היקף הזרמת ההון לקופת החברה מצד בעלי השליטה. הבעלים מוכנים להחזיר 250 מיליון דולר, לעומת דרישה אחר להזרמה של 570 מיליון דולר.
בוועדה העלה חבר הכנסת כרמל שאמה (ליכוד) את הדרישה להקים בכנסת ועדה מיוחדת לטיפול במחזיקי האג"ח מהציבור של כל החברות, נוכח בעיית החזרי החובות של המנפיקים. "צים היא רק הנחליאלי שמבשר את הסתיו". הדיון בוועדה התקיים לפי בקשת שאמה וח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה).
לדברי שאמה, "כל עוד יש בחברות קצפת, רק צד אחד נהנה, אבל כשצריך לאכול חצץ רק שיני הציבור נדרשות לגרוס אותו". יחימוביץ' דרשה לשפר את ההצעה לטובת ציבור מחזיקי האג"ח, ולא רק לטובת משפחת עופר. ההצעה הקיימת לא טובה, לדעתה, כי רק מחצית חוב מגולגלת על הציבור כשנדרש להסכים לדחיית מועדי הפירעון במקום לקבל את כספו עכשיו.
היא הזהירה שהציבור ייפגע פעמיים - כעת, ואם צים תמשיך להיקלע לקשיים. לטענתה ההסדר בעייתי, כי הוא חסר דילול של מניות בעלי השליטה כפי שנעשה באפריקה ישראל. היא שאלה מדוע משפחת עופר "לא מכניסה את היד לכיס ולא מוכרת הנדל"ן שבבעלותה".
"אין מחיקת חובות, רק קניית זמן"
דניאלי אמר כי בהסדר אין מחיקת חובות, אלא רק "קניית זמן לפרישת החובות על מנת לעבור את המשבר". הוא ציין כי לא מדובר בפירעון מיידי, אלא של אג"חים המיועדים לפירעון בין 2012-2016 שמיועדים להיפרע לפי ההסדר עד 2020. לדבריו גם הרבית הבסיסית לא השתנתה והיא עשויה להכפיל את עצמה עד 10.5% בהצמדה שלה.
הבעיה, לדבריו, באסיפת בעלי המניות - שההחלטה נופלת על שכמם של 4%-5% מבעלי המניות שאינם בעלי עניין בחברה, ועל כך יש להם בעיה עם הרשות לניירות ערך.
היועץ המשפטי של הרשות, עו"ד שוני אלבק, אמר כי ההכרעה איננה תלויה רק בקולותיהם של 4%-5% מבעלי המניות, מאחר ש-28% מהמניות נמצאות בידי בציבור, בעיקר המשקיעים המוסדיים. לדבריו, יש מוסדיים שמגלגלים מיליארדי דולרים, והם יכולים להטות את הכף.