שתף קטע נבחר

 

נאמן על פיצול הסמכויות: "להעלות את רמת החוק"

שר המשפטים הציג את תוכניתו בנוגע לחלוקת סמכויות היועץ המשפטי לממשלה, לפיה יפוצל התפקיד בין היועץ לתובע הכללי. הוא רמז שנתניהו תומך, ותקף את המתנגדים: "האלימות משתוללת, וליועץ המשפטי אין פנאי"

שר המשפטים, יעקב נאמן, הציג אחר הצהריים (יום ב') לראשונה בתדרוך לעיתונאים את תוכניתו בנוגע לחלוקת סמכויות היועץ המשפטי לממשלה. לפי התוכנית, יפוצל התפקיד בין היועץ המשפטי לממשלה לבין התובע הכללי. חוות הדעת שיוגשו לממשלה על-ידי היועץ יחייבו אותה, אלא אם כן בג"ץ פסק אחרת. נאמן תקף את המתנגדים לתוכניתו, ורמז כי ראש הממשלה נתניהו תומך בה.

 

"אני עובד בתיאום מלא עם ראש הממשלה", אמר נאמן במסיבת העיתונאים. הוא הוסיף כי "אני בטוח שהציבור במדינת

ישראל יידע שהמטרה היא להעלות את רמת החוק במדינה".

 

במהלך התדרוך תקף השר נאמן בחריפות את הטוענים כי חלוקת הסמכויות תפגע בשלטון החוק, ואמר כי מדובר בשדרוג מעמדם של התובע הכללי והיועץ המשפטי לממשלה. הוא הציג את הבעיה המרכזית שקיימת כיום לדעתו: "כל מה שקורה היום במדינה כגון רציחות, מעשי אונס ופריצות לבתים, הפך לנורמה נוראית, ואין מי שממונה לאכוף את החוק הפלילי".

 

נאמן אמר כי צריך אדם שיהיה מתאים לאכוף את החוק הפלילי לישראל, ושיתעסק רק בנושא זה. "היועץ המשפטי לממשלה לא בנוי לטפל בנושא הזה", הסביר. "הוא אחראי על הרבה מאוד דברים, מנהל את מערכת הפרקליטות האזרחית, ומייעץ לממשלה, ואין היום אדם שממונה על נושא זה. אני מציע שדרוג של מי שעוסק באכיפת החוק". נאמן אמר כי "דרוש רמטכ"ל למלחמה בפשע".

 

איך ייראה התפקיד החדש?

לפי תוכניתו של נאמן, היועץ המשפטי לממשלה ייצג את הממשלה ואת המדינה בבג"ץ, ויעמוד בראש הפרקליטות האזרחית והמנהלית. בנוסף, חוות הדעת של היועץ בנושאי משפט יחייבו את הממשלה כל עוד לא פסק בית המשפט העליון אחרת.

 

התובע הכללי הראשי יעמוד בראש מערכת אכיפת הוראות החוק הפלילי. את התובע תמנה ועדה ציבורית מקצועית בלתי תלויה. בראש הוועדה יעמוד נשיא בדימוס או שופט בדימוס של בית המשפט העליון, וזהותו תיקבע על-ידי נשיא בית המשפט העליון.

 

בנוסף יכהנו בוועדה שני חברים נוספים: האחד שר משפטים לשעבר שאיננו פעיל בתחום הפוליטי לפחות חמש שנים, ושימונה על-ידי שר המשפטים המכהן, והשני יועץ משפטי לשעבר, פרקליט מדינה לשעבר או סנגור ציבורי ארצי לשעבר, שימונה על-ידי נשיא בית המשפט העליון בהתייעצות עם שר המשפטים.

 

תקופת כהונת הוועדה תהיה שש שנים, וחברי הוועדה הם שיקבעו את המועמדים. תקופת כהונתו של התובע הכללי תהיה תקופת כהונה אחת של שש שנים, ותפקע כאשר הוא יגיע לגיל 70.

 

נאמן הדגיש בדבריו כי מי שימנה את התובע הכללי הינה ועדה ציבורית בלתי תלויה וכי התובע הכללי יהיה אדם בלתי תלוי לחלוטין בממשלה. הוא ציין כי אם הצעתו תתקבל, ישראל תהיה בין המדינות שבהן אוכפת את החוק רשות בלתי תלויה.

 

המסלול לפיצול: מפרידמן לנאמן

את היוזמה לפצל את סמכויות היועץ העלה שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, לפני יותר משנה. על פי הצעת החוק שיזם פרידמן, סמכויותיו של היועץ המשפטי יצומצמו מאוד, וחלקן יועברו לתפקיד חדש - התובע הכללי, שאליו יעברו כל סמכויות המשפט הפלילי. היועץ המשפטי לממשלה ייעץ לממשלה בנושאים שונים שאינם קשורים לתחום הפלילי, וחוות דעתו לא תחייב. את הממשלה.

 כאשר זו תבקש לפעול בניגוד לחוות דעתו של היועץ, היא תוכל לקחת עורך דין אחר מהתחום הציבורי או הפרטי. הצעתו של פרידמן גררה התנגדות מיידית וחריפה מצד היועץ הנוכחי, מני מזוז, שטען כי היא "תרסק את שלטון החוק".

 

עם כניסתו לתפקיד, ניסה נאמן לגבש פשרה בעניין, ואף הביע תמיכה עקרונית במהלך, בטענה שבמצב הנוכחי, "מזוז קורס תחת העומס". כב לפני כחודש הודיע כי בכוונתו להגיש הצעה בעניין לממשלה. גם על פי המודל שהציג לראש הממשלה נתניהו, כמו לפי זה של פרידמן, חוות דעתו של היועץ לא תחייב עוד את הממשלה - אך לאחר מכן חזר בו מכך, במסגרת עמדה שהציג לוועדה לאיתור היועץ החדש. בימים האחרונים הציע נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, הצעת פשרה משלו, לפיה סמכויות היועץ יישארו על כנן, אך כהונתו תקוצר משש לארבע שנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאמן. "תיאום עם נתניהו"
צילום: דודי ועקנין
יוזם ההצעה המקורית, השר לשעבר פרידמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים