שתף קטע נבחר

 

אמ"ן: חמאס ניסה רקטה שמגיעה לת"א ונתב"ג

ראש אמ"ן ילדין אמר בדיון ועדת חו"ב כי למרות שהיה זה הקיץ השקט זה עשרות שנים, חמאס ממשיך להתעצם ולהבריח נשק לרצועה. במסגרת זאת, בוצע ניסוי ברקטה לטווח 60 ק"מ. לדבריו, נשק איראני ממשיך לזרום לאזור, בין היתר דרך טורקיה

חמאס ביצע ניסוי מוצלח בשיגור רקטה לטווח של 60 ק"מ מרצועת עזה - כך אמר הבוקר (יום ג') ראש אמ"ן, האלוף עמוס ידלין, בדיון ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. לדבריו, ככל הנראה מדובר ברקטה מתוצרת איראן, שהאדם שהפעיל אותה עבר אימון בסוריה או באיראן. "יש רצון של איראן, שכל מה שיש לחיזבאללה גם יגיע לחמאס", אמר. נקודה מעניינת נוספת שעלתה בדבריו, היא היותה של טורקיה תחנה בנתיב ההברחה של נשק מאיראן לחיזבאללה בלבנון.

 

במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ירו חוליות ברצועת עזה טילים שהגיעו גם לבאר-שבע, ליבנה ולפאתי רחובות - עד לטווח של כ-40-45 ק"מ מהרצועה. טווח של 60 ק"מ מצפון הרצועה "מכסה" גם את נמל התעופה בן גוריון, חלקים מתל-אביב ואת הערים בית שמש, ראשון-לציון ומודיעין.


שיגור רקטה מצפון הרצועה, ינואר 2009 (צילום: AFP)

 

"חמאס", קבע ראש אמ"ן, "לא רוצה כרגע בעימות מול ישראל, כי הוא שם דגשים על ביסוס שלטונו האזרחי ברצועה. מצד שני, הוא משקיע המון זמן בבניית הכוח שלו. הברחות הנשק נמשכות, מכל הסוגים". לדבריו, אנשי החמאס עושים מאמצים להשיג טילים לטווחים ארוכים, ובמסגרת זאת הושגה הרקטה המדוברת. נציג אחר של אמ"ן הוסיף בדיון כי כיום, "מספר הרקטות של חמאס שווה למה שהיה ערב 'עופרת יצוקה', ואף יותר".

 

"למרות שבחודש ספטמבר עפו 19 רקטות, הן נורו על ידי גופים סוררים שלא שייכים לחמאס", הוסיף. "חמאס פועל בהחלט כדי למנוע את הירי הזה. הוא מבין שטיל כזה בודד כזה יכול להביא לאסקלציה של המצב, שהוא לא מעוניין בה כרגע".

 

ראש אמ"ן סקר בדיון את ההתפתחות המודיעינית בזירה המזרח-תיכונית. הוא הדגיש כי הקיץ החולף היה השקט ביותר בישראל מבחינה ביטחונית זה כמה עשרות שנים. לדבריו, כמה דברים תרמו לכך: ההרתעה הישראלית, הציפיות ממדיניות ממשל אובמה בארה"ב לגבי המזרח התיכון, ההתמקדות של האויב בבניין הכוח, וגם עימותים פנימיים בקרב חלק מהאויבים, ש"נוגסים באנרגיות שלהם".

 

למרות כל זאת, הוסיף האלוף ילדין, "מתחת לפני השטח נמשך תהליך בניית הכוח וההתעצמות הצבאית של אויבינו, בהובלת איראן, שמממנת, מעבירה, מאמנת ומדריכה". כנקודת אור הוא ציין כי יש שיפור בעשייה המצרית נגד ההברחות - גם של כספים: "הם עושים פעילות רחבה מאוד למנוע הברחה בציר פילדלפי".

 

"סוריה מעוניינת בשלום - אבל משמשת אסם של אמל"ח"

ראש אמ"ן התייחס בדיון גם לפעילות חיזבאללה בלבנון. לדבריו, "הארגון ממשיך להתחמש וצובר אמצעי לחימה באמצעות איראן, שמעבירה את הנשק דרך סוריה, ובדרכים אחרות - דרך טורקיה, גם דרך היבשה - לחיזבאללה". לדברי ידלין, הארגון צובר נשק גם מדרום לליטאני, ונשק זה מוחזק בבתי אזרחים - בניגוד להחלטת האו"ם 1701.

 


הוועדה מכונסת, היום בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

על סוריה אמר כי "היא הפכה לאסם של אמל"ח של השותפים בציר הרדיקלי: חמאס, חיזבאללה והם עצמם, וזה בסיוע כספי של איראן... סוריה פועלת בשני מסלולים: פעם אחת עם הפנים למערב, ומצד שני, בדלת האחורית, היא הפכה לבית החרושת המרכזי לייצר אמל"ח והעברת האמל"ח". למרות זאת, הוסיף ידלין לגבי סוריה, כי "הם מעוניינים לחתירה להסכם עם ישראל, אך בתנאיהם שלהם".

 

במוקד תהליך ההתחמשות באזור, לדבריו, עומדת איראן: "הם מזרימים אמל"ח לסוריה, לחיזבאללה, לסודן, לעיראק, לעזה, לכל אותם מקומות שיש שם עימותים צבאיים". בנושא הגרעין, התייחס ידלין למתקן העשרת האורניום שהתגלה בעיר קום: "זה לא מתקן העשרה לצרכים אזרחיים, זה מתקן להעשרת אורניום, שבו תהיה כמות מסוימת של צנטריפוגות מתקדמות שבאמצעותן תהליך העשרת האורנים יקוצר".

 

האסטרגיה האיראנית בנושא הגרעין, לדבריו, היא "לא להגיע הכי מהר לאפשרות ליצור פצצה, אלא להתקדם 'לרוחב', להעשיר אורניום בכמויות המותרות על פי הדין הבנלאומי". הוא הסביר כי האיראנים מבינים שאם יפעלו כך, עם הרבה מאוד מתקני העשרה, תהיה להם האפשרות, ברגע שיחליטו, "לבצע את הקפיצה לכיוון הפצצה". הפעילות ה"רוחבית", לדבריו, תקצר עבורם זמן הביצוע.

 

עוד ציין עוד כי "מדינות ערב חוששות מהתחזקות איראן וההתנהלות בנושא הגרעין... ובתגובה לכך מאיצות תוכנית לפיתוח גרעין אזרחי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתם בטווח? בדקו במפה - טווח של 60 ק"מ מצפון הרצועה
האלוף ידלין (משמאל) עם יו"ר הוועדה צחי הנגבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים