שרת הקליטה: מחול שדים גזעני על פושעים עולים
בעקבות הקריאות לפשפש בעברם של עולים, אחרי פענוח רצח אושרנקו, אמרה השרה סופה לנדבר: "מי שרצח את ראש הממשלה רבין לא היה עולה חדש, אז צריך לעשות בדיקה גנטית לכל מי שנולד כאן?" יו"ר "נתיב" לשעבר: אם יש בעיה, שישנו את חוק השבות
שרת הקליטה, סופה לנדבר, תקפה בצהריים (יום ג') את הפרסומים על כך שלא בודקים את עברם הפלילי של עולים חדשים, בעקבות פענוח רצח בני משפחת אושרנקו מראשון לציון. "מחול השדים סביב העלייה מחבר המדינות כתוצאה מפענוח רצח אושרנקו אינו אלא גזענות אשר אין לה מקום בחברה הישראלית של שנות האלפיים. מישהו כאן איבד את הצפון ואת המצפון".
לפני כשנה ביקשה רוסיה להסגיר לידיה את החשוד ברצח המחריד, דמיאן קרליק, בחשד שביצע שוב עם אקדח דמה. בסופו של דבר הוא לא הוסגר, כיוון שלא הועבר לרשויות בישראל כל מידע שמצביע על מסוכנותו.
דמיאן קרליק מובא לדיון בהארכת מעצרו (צילום: עופר עמרם)
לנדבר אמרה כי היא רואה בחומרה ניסיונות של גורמים שונים בפוליטיקה ובתקשורת להסיט את הדיון בנושא לכיוון הכתמה של ציבור העולים. בשיחה עם ynet, אמרה: "אנחנו צריכים לעצור מהר ומיד, לנשום עמוק לפני שזורקים את כל הכותרות, כי איבדנו פרופורציות. לצערנו בכל מדינה יש פשע ואלימות".
היא זועמת שהדביקו סטיגמה לעלייה שלמה בגלל רוצח אחד. "מי שרצח את ראש הממשלה רבין לא היה עולה חדש, אז מה יגידו? שצריך לעשות בדיקה גנטית לכל ילד שנולד, כי הוא נולד כאן? אין ספק שמדובר ברוצח מתועב, אך אין מקום להדבקת סטיגמה למיליון אזרחים ישראלים שעלו לארץ. אנחנו במשרד הקליטה נלחמים על זה שהאנשים האלו יגיעו, ואסור לשכוח שהמדינה היתה במקום אחר ללא העלייה. אסור לשכוח איזו תרומה העלייה הביאה לכלכלה ולרפואה".
לדבריה, "במהלך שני העשורים האחרונים שינו ללא הכר ולטובה את פני החברה והמדינה ותרמו תרומה כבירה לכך, שמדינת ישראל תעבור ממועדון מדינות מתפתחות לחוג מדינות מפותחות". לנדבר, שעלתה בעצמה מסן פטרסבורג לפני כ-30 שנים, גאה במוצאה: "בחיים שלי לא נתתי ולא אתן להשפיל את העלייה הזו. אני זוכרת את המדינה לפני 30 שנה ואני רואה איזו תרומה הבאנו לכאן. אני ישראלית שנולדה ברוסיה ואי אפשר להשפיל אותי על זה שהרוצח המתועב נולד ברוסיה גם כן", אמרה ל-ynet.
לדברי השרה, "כל הדיבורים על הצורך כביכול 'להחמיר את הבדיקות של העולים הפוטנציאלים' ו'לשים מחסום בפני עלייתם של הרוצחים' ואף לשנות את חוק השבות, אינם אלא ביטויים אומללים וגזעניים, השמים קו משווה בין מוצאו של ציבור שלם לבין נטייתו העבריינית כביכול. ניסיונות אלה עלולים להסיט את החברה שלנו למחוזות, שאיש מאיתנו אינו היה רוצה אפילו להביט בכיוונם.
"אני דוחה בשאט נפש את הביטויים הגזעניים האלה וקוראת לחברה שלנו להתעשת ולעשות הכל על מנת לגרום לעליית העולים ולקלוט אותם בחיבוק ובחום, ולא לפסול אותם בנימוקים כוזבים ומסולפים. נדמה לי שמישהו כאן אבד הן את הצפון, והן את המצפון". היא בירכה את המשטרה על הפענוח המהיר של הרצח.
"בעלייה המונית תמיד יכולים להסתנן נוכלים"
צבי מגן, ראש הארגון הממשלתי "נתיב" עד 2007 ושגריר לשעבר ברוסיה ובאוקראינה, דווקא ממליץ לבחון שוב את חוק השבות. "הבעיה המרכזית היא הזכאות לעלייה. יש כאלה שהגיעו כבני משפחה של זכאים, וזה מה שנקבע בחוק השבות, שהוא לא פשוט מבחינה מוסרית. זה נושא מאוד רגיש".
לדבריו, "מי שמדבר בנושאים האלה, לכל אחד יש אג'נדה, לכן אף אחד מהצדדים לא מנהל שיח רציני. כל התייחסות לחוק השבות אמורה להיות בעבודה פרלמנטרית. אפשר לבקר את החוק, אך לא את גופי הביצוע".
מגן מסביר ששליחי "נתיב" הבודקים את המועמדים לעלייה מתמקדים בזכאות לפי חוק השבות.
"כמעט ואין אפשרות לבדוק מה ההיסטוריה של כל בן אדם. יחד עם זאת, אנשי נתיב עשו מעט מאוד טעויות עם אנשים שניסו לזייף מסמכים. היו מקרים בודדים של נוכלים. אם יש אנשים שנראים חשודים, שליחי נתיב פונים למשטרה המקומית".
הוא ביקש להזכיר כי אסור לשכוח שמי שמעניק את האזרחות בסופו של דבר זה משרד הפנים במדינת ישראל, שלא יכול להרשות לעצמו להיות קשוח מדי. "עלייה זה לא בחסד. בעלייה המונית תמיד יכולים להסתנן נוכלים, אך זה אחוז נמוך ולא מאפיין. אי אפשר לסגור ולאטום גבולות כי גם יש תחרות בין ישראל לבין מדינות נוספות שקולטות הגירה, כמו ארצות-הברית. אותם גלים שהגיעו אלינו הגיעו גם אליהם".