המשבר בדיסקונט: האוצר היה בסוד העניינים
ל-ynet נודע כי לשר האוצר יובל שטייניץ נמסר מראש על כוונת בעלי השליטה בבנק להחליף את היו"ר ולמנות במקומו את יוסי בכר. לפי מקורות באוצר, מהבקשה השתמע שמדובר בהתפטרות מרצון של זהר. כאשר התברר שמדובר בהדחה, ביקש השר חוות דעת משפטית, שקבעה כי האוצר חייב לתמוך בהחלפת היו"ר רק אם נעשתה באופן תקין
- ברוורמן קורא לרפורמה בהפרטות הבנקים
- רוב הדירקטורים בדיסקונט תומכים בזהר
- אחיו של שלמה זהר: "אי אפשר לפטר בלי הסבר"
לפי אחד המקורות האוצר התבקש באותה הודעה לתמוך במינוי של בכר מכוח הסכם ההפרטה של הבנק בין הממשלה למתיו ברונפמן והתמיכה הובטחה. המדינה עדיין מחזיקה בידיה 25% ממניות הבנק ובכוונת האוצר למכור אותן רק ב-2010.
לדברי המקור, מהבקשה השתמע כי מדובר בהתפטרות מרצון של זהר, ולכך היתה התייחסות השר שטייניץ כשנשאל ביום א' האחרון על ידי ynet אם יתערב נגד החלפתו של זהר. שטייניץ אמר אז כי דיסקונט הוא בנק פרטי, והאוצר מנוע מלהתערב במהלך כזה, אף זאת מכוח הסכם ההפרטה.
עם זאת, מציינים המקורות, כשהתברר כי בעלי השליטה החליטו להדיח את זהר לפני סיום חוזהו, ביקש השר חוות דעת משפטית לגבי העמדה שהאוצר חייב לנקוט מול כוונת ההדחה.
בחוות הדעת שהונחה על שולחן השר ביום א' בלילה, מספר שעות לאחר השיחה עם ynet, נאמר כי האוצר חייב לתמוך בהחלפת היו"ר רק אם היא נעשתה באופן תקין. בנסיבות של הדחה, האוצר לא חייב לתת את תמיכתו האוטומטית להדחה והעניין נתון לשיקול דעת נציגי האוצר בדירקטוריון הבנק. זאת, לאחר שיבקשו ויקבלו את הנימוקים להחלפה, עד כמה היא לטובת הבנק ואם אין במהלך פגיעה בהליכי הממשל התאגידי התקין. לפי ההסברים שיקבלו תיקבע עמדתם.
בנסיבות אלו מסבירים המקורות באוצר השדר בעצם לא שינה את עמדתו לאחר השיחה עם ynet, כשנודע היום שהוא יתנגד להדחה. "מה שהשתנה אלו הן הנסיבות כפי שעולות מחוות הדעת המשפטית", מציין המקור באוצר, ולעניין זה מהלכי האוצר יהיו מתואמים עם בנק ישראל והבדיקה שעורך המפקח על הבנקים אחר השתלשלות הארועים בדיסקונט שהובילו להדחה, ועד כמה הם נעשו משיקולים ראויים ובהתאם לכללי הממשל התאגידי התקין.
באור זה יש לראות גם את תגובת הנגיד פישר להדחה משלשום, לפיה מדובר ב"אירוע שטרם קרה". כלומר, אירוע שלא ייקרה אם יתברר שזהר החליט לפנות את מקומו מרצון ובהסכמה.