שתף קטע נבחר

קידוח מים מסכן את הנחל האיתן האחרון בגליל

באזור נחל כזיב - הנחל האיתן האחרון בגליל המערבי - נערכת רשות המים לבצע קידוחי חירום בגלל הבצורת. בחברה להגנת הטבע חוששים שהקידוחים יפגעו בנחל והוא יתייבש, כמו שקרה לנחל בצת. רשות המים: הקידוחים לא יפגעו בנחל כזיב; אולי יסייעו דווקא לשקם את נחל בצת

נחל כזיב הוא היחידי כיום בגליל המערבי שבו ניתן עדיין לראות מים זורמים כל השנה, והוא נחשב לאחד הנחלים היפים והעשירים בארץ. אך מומחים טוענים כי קידוחי מי שתייה של רשות המים שמתוכננים בקרבתו עלולים לגרום לו נזק קשה, ואולי אף לייבשו.

 

אחד הקידוחים מכונה "אבן מנחם 2", הנמצא כ-2 ק"מ צפונית מזרחית לעין זיו - המעיין הגדול ביותר של נחל כזיב. לא רחוק משם מתוכנן קידוח נוסף, "גורן 1" שמו. רשות המים מקדמת את הפעלת הקידוחים הללו כחלק מההיערכות שלה לבצורת. בשטח, עבודות ההכנה כבר כמעט הושלמו ובקרוב יחלו לשאוב את המים ולהזרימם למערכת.

 

בחברה להגנת הטבע טוענים כי למרות המחסור השורר במשק המים, הקרבה של הקידוחים - ובמיוחד "אבן מנחם 2" למקורות הנחל - עלולה לגרום לו פגיעה אנושה, כהגדרתם. 

 

שאיבת היתר "הרגה" את נחל בצת

החשש שלהם מבוסס על מצבו של נחל אחר באזור - נחל בצת. משנות ה-40 ועד לסוף שנות ה-90 שפע נחל בצת בממוצע כ-1.1 מיליון מ"ק מים; היום קשה להאמין שפעם היה זה נחל איתן. מי שינסה למצוא באפיקו מים זורמים, גם בימים אלה של גשמים מרובים, יוכל לחזות לכל היותר בזרם דק הנמשך מרחק של כמה מאות מטרים בלבד. אפיק הנחל עצמו יבש, עצי הדולב המפוארים שבקרבתו כבר מגלים סימני התייבשות וגם המים המועטים שמוזרמים בחלק מאפיקו - מקורם בצינור פלסטיק שחברת "מקורות" הציבה במקום.

 

נחל בצת התייבש בגלל שאיבת יתר שבוצעה במסגרת קידוחי שומרה. קידוחים אלה בוצעו לפני כעשור בסמוך לנביעת מעיינות כרכרה - מקור החיים של הנחל. בשל שאיבת היתר מהאקוויפר, נגזלו מן הנחל מקורות המים שלו ואפיקו התייבש.  


פעם שפע; היום יבש. אפיק נחל בצת (צילום באדיבות החברה להגנת הטבע)

 

בחברה להגנת הטבע אומרים כי החשש שגורלו של נחל כזיב יהיה כגורל נחל בצת מבוסס גם על דו"ח שהוכן בשנת 2001 ברשות המים (אז נציבות המים). הדו"ח חובר על-ידי אורי כפרי ואבנר קסלר, לבקשת אגף התכנון ובחן את המרחבים שבהם זורמים הנחלים בצת, כזיב וגעתון. בדו"ח מצביעים הכותבים על סכנת פגיעה בשפיעת המעיינות כתוצאה מהגברת השאיבה, ומציינים כי שאיבה בהיקפים של 5 מיליון מ"ק בשנה תגרום בתרחיש החמור יותר לירידה בשפיעת המעיינות בנחל כזיב, בצת וגעתון.

 

"אין לנו יותר נחלים שאפשר להעמידם במבחן"

"אין לאף אחד וודאות לגבי מה שיקרה בפועל, אך כדי להבטיח שלא תיגרם פגיעה לנחל חייבים לנקוט בעיקרון הזהירות המונעת", אומר יוחנן דרום, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע במחוז צפון. הוא מזכיר כי כשהחלו פעולות השאיבה במעלה נחל בצת היו חוות דעת שונות שטענו כי הנחל עצמו לא ייפגע. "למרות חוות הדעת האופטימיות, אפשר לראות שזמן לא רב לאחר מכן הנחל נפגע מאוד והתייבש".


תחת איום. נחל כזיב (צילום באדיבות החברה להגנת הטבע)

 

בימים האחרונים פנו אנשי החברה במכתבים לראש רשות המים, פרופ' אורי שני, לשר להגנת הסביבה גלעד ארדן ולשר התשתיות עוזי לנדאו, כדי שיתערבו בסוגיה ויעצרו את הקידוחים. "אנו סבורים שיש לעצור את המשך ההרס של מעט הנחלים החיים שנותרו. אין לנו יותר נחלים שאפשר להעמידם במבחן. עלינו לשוב ולהזכיר כי שאיבת-יתר אינה הפתרון למשבר המים אלא הגורם המרכזי שלו, והיא תפיל חללים נוספים מנחלי הארץ", כתבו.

 

רשות המים: נחל כזיב לא ייפגע

ברשות המים אומרים כי הקידוחים לא יפגעו בנחל ורק ישפרו את אמינות אספקת המים בגליל. ההידרו-גאולוג ד"ר ישראל גב, ממונה תכנון משאבי מים ברשות המים, הסביר: "מטרת קידוח 'אבן מנחם 2' וקידוחי 'גורן' היא לשפר את כושר התפעול של אספקת המים באזור הגליל המערבי ללא השפעה שלילית על שפיעת מים במעיינות כאלו או אחרים. המים שיופקו מהקידוחים, באים על חשבון עודפי מים באקוויפר שהולכים לאיבוד בבסיס הניקוז של האקוויפר - במערב".

 

עוד אמר גב: "המים המופקים מהקידוח נקדחים מאקוויפר תחתון, שבינו לבין המעיינות המזינים את נחל כזיב או נחל בצת אין ולא כלום. הקידוחים ישפרו את אמינות אספקת המים באזור, ויאפשרו הקטנה של ההפקה בקידוחי שומרה, שהם דווקא כן משפיעים על מערכת בצת, ובכך יגדילו את השפיעות במעיין לאורך השנים".

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

ברשות הטבע והגנים אמרו כי קידוחי הבצורת שעליהם התבקשו לחוות דעה מאוד בעייתיים מבחינת הנזק לטבע. "בהתייעצויות עם מומחים ובתאום עם הנהלת הרשות והמליאה, התקיימו דיונים עם רשות המים על הקדוחים והוסכם על ביצוע של חלקם. כל הקדוחים קיבלו תנאים מגבילים חסרי תקדים מבחינת רשות המים, והתניות תפעול הקשורות למצב הגשמים ולמצב ההידרולוגי.

 

"רשות הטבע והגנים רשאית לסגור הפקה מהקידוחים כאשר יש השפעה חריגה על המעיינות. גם קידוח 'אבן מנחם 2' אושר בתנאים מגבילים, למרות שאין חשש להתיבשות של עין זיו; במידה ונתבדא הקדוח ייסגר". ברשות אמרו כי החלטותיהם מתקבלות מתוך אחריות לטבע אך כוללות מגוון רחב של שיקולים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין שופע. נחל כזיב
באדיבות החברה להגנת הטבע
קידוח "אבן מנחם 2". יפגע בנחל?
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים