צעיר איראני מציג: לבקר את חמינאי ולהישאר חי
בתום נאום של המנהיג העליון באוניברסיטה בטהרן, קיבל מחמוד וחידניה, סטודנט מצטיין למתמטיקה, את רשות הדיבור - וללא היסוס פתח בנאום בן 20 דקות שבו מתח ביקורת נוקבת על השלטונות ועל דיכוי חופש הביטוי. התגובה המפתיעה: "מעולם לא אמרנו שאסור לבקר אותנו"
האירוע החריג התרחש בעת מפגש של חמינאי עם סטודנטים באוניברסיטת שריף בטהרן, על רקע התחדשות מחאת האופוזיציה השבוע בבירה. המפגש נפתח בנאום של חמינאי, שאמר לסטודנטים כי "הפשע הגדול ביותר" הוא להטיל ספק בתוצאות הבחירות לנשיאות - שכזכור,
הביאו לקרע פנימי עמוק באיראן ולמהומות דמים, בעקבות ניצחונו של הנשיא המכהן מחמוד אחמדינג'אד וטענות המחנה הרפורמיסטי לזיופים.
לאחר הנאום הרים הסטודנט מחמוד וחידניה את ידו וביקש את רשות הדיבור, ללא תיאום מוקדם עם מארגני המפגש. חמינאי איפשר לו לדבר - והוא לקח את ההזדמנות בשתי ידיים. במשך כ-20 דקות עמד מאחורי מאחורי הדוכן ומתח ביקורת על המנהיג ועל הדיכוי האכזרי של הפגנות מתנגדי האופוזיציה לאחר הבחירות, שבמהלכו נהרגו לפחות 69 בני אדם ואלפים נעצרו.
"אני לא יודע מדוע במדינה הזאת אסור למתוח שום סוג של ביקורת עליך", הטיח במנהיג הסטודנט הצעיר, שאיזן את דבריו הקשים בטון דיבור רגוע ומתון. "קראתי עיתונים בחמש השנים האחרונות ולא ראיתי שום ביקורת עליך, אפילו לא על ידי מועצת המומחים, שמתפקידה לבקר ולפקח על המנהיג". לפי דיווח התקשורת הרשמית באיראן, חמינאי הגיב לסטודנט באומרו כי "אנחנו מקבלים ביקורת. מעולם לא אמרנו שאסור לבקר אותנו. יש הרבה ביקורת שאני מקבל".
"תגובה אבהית לצעיר הביקורתי"
וחידניה, בשנות ה-20 לחייו, גם מתח ביקורת חריפה על התנהלותה של רשות השידור האיראנית וטען כי היא מציגה תמונה מסולפת של האירועים באיראן ובעולם, ואינה מאפשרת לאישים בעלי תפישות עולם שונות לבטא את עמדתם. מאחר שהמנהיג העליון הוא הממנה את מנהל רשות השידור, ציין וחידניה, הרי שהוא האחראי לכיסוי המוטה של הרשות - אלא אם כן איבד שליטה על הרשות.
טהרן, השבוע. המחאה לא מתה (צילום: AP)
בעקבות האירוע, זכה הסטודנט לתמיכה מיידית ויוצאת דופן ממתנגדי השלטון, בגין הצעד הנחשב כחסר תקדים במדינה שבה העלבת המנהיג נחשבת לפשע שדינו מאסר. אולי הדבר המפתיע ביותר בכל הסיפור הוא שעד עתה לא ננקטו נגדו כל צעדים. להיפך - ההנהגה הדתית באיראן בחרה להציג את התקרית כסימן לסובלנות, עד כדי כך שיש מי שחשב בתחילה כי מדובר במחזה מבוים על ידי הממשלה. אך כעת, גם באופוזיציה משוכנעים שהדברים היו אותנטיים.
בכלי התקשורת הרשמיים באיראן שיבחו את המנהיג על כך שאיפשר לסטודנט למתוח ביקורת, והעיתון השמרני "כיהאן" כתב בכותרתו הראשית: "תגובתו האבהית של המנהיג לצעיר הביקורתי". אפילו באתר האינטרנט של חמינאי הוזכרה התקרית. עם זאת, באתרי האופוזיציה הרפורמיסטית דווח כי כמה מהנוכחים במפגש, שנערך ב-28 באוקטובר, סיפרו שנראה היה שחמינאי נבהל מהשאלות של הסטודנט ועזב את המפגש מוקדם מן הצפוי.
חריפות דבריו של וחידניה, סטודנט מצטיין שזכה לפני כשנתיים במדליית זהב באולימפיאדת המתמטיקה הבינלאומית, מדגימה כיצד הזעזוע שעבר על איראן לאחר הבחירות עירער את מה שנחשב עד כה לטאבו - ביקורת על המנהיג חמינאי. גם במהלך ההפגנות לאחר הבחירות וגם השבוע, קראו הסטודנטים ברחובות קריאות "מוות לחמינאי", "מוות לדיקטטור" ו"חמינאי רוצח".
חמינאי הוא בעל הסמכות העליונה באיראן, הן מבחינה דתית והן מבחינה פוליטית, ומילתו נחשבת למילה האחרונה בכל ניהול ענייני המדינה. שורה של סופרים, בלוגרים ואקדמאים איראנים נשלחו השנה לכלא בגין ביקורת שמתחו עליו. אולם עד כה, כאמור, וחידניה נשאר חופשי. גם נשיא אוניברסיטת שריף הגן עליו ואמר כי דבריו נאמרו במסגרת החוק.