נורות חסכוניות: זה כדאי?
נורת ליבון "מייצרת" חום וצורכת הרבה חשמל, ולעומתה נורה חסכונית צורכת 80 אחוז פחות חשמל. מה היתרון חוץ מהחיסכון בכיס? אם כולם יצרכו פחות חשמל, חברת החשמל תייצר פחות חשמל ותפלוט פחות גזי חממה לאוויר. כמה פחות? מיליון נורות יחסכו 106 אלף טון CO2
בעידן בו מרבים לדבר על הצורך בחיסכון בחשמל כדי להפחית את פליטות גזי החממה, מופנה עיקר תשומת הלב לצרכני החשמל הביתיים הגדולים - המזגן, מכונת הכביסה והמייבש; התאורה לא נתפסת כזוללת חשמל משמעותית, אך היא אחראית לכ-10 עד 15 אחוז מצריכת החשמל הביתית - ובהתאמה עשירית עד 15 אחוז מחשבון החשמל.
כמה אנחנו משלמים על התאורה?
התעריף לשימוש ביתי, בתוקף מ- 11.6.09, ומעודכן ביולי כתוצאה מעליית המע"מ (16.5%) הוא 51.41 אגורות לקוט"ש, כולל מע"מ. מכאן ששעת תאורה של נורת ליבון שהספקה 100 וואט תעלה 5.14 אגורות. תכפילו במספר הנורות בבית ובממוצע שעות הפעילות שלהן (ליום או חודש), ותקבלו את המחיר אותו אתם משלמים עבור התאורה.
| ||||||||
|
שימוש בתאורה חסכונית, כשמו כן הוא - חוסך בחשמל. נורה חסכונית צורכת כ-80 אחוז פחות חשמל. שעת תאורה של נורה חסכונית בתפוקת אור מקבילה (20 וואט) תעלה 1.02 אגורות. מכאן שאלף שעות שימוש בנורת ליבון יעלו כ-50 ש"ח לעומת כעשרה ש"ח בנורה חסכונית.
איך ניתן לחסוך חשמל (וכסף) בסעיף התאורה?
הנורה החסכונית אמנם יקרה יותר מנורת ליבון - כ-25 ש"ח לעומת 4 ש"ח - אך משך פעולתה גדול פי שמונה כמעט ממשך פעולתה של נורת ליבון. להיבט זה חשיבות רבה שכן עלויות האנרגיה למשך חיי הנורה הוא המרכיב המשמעותי ביותר מכלל ההוצאות עליה. נורת ליבון אמנם זולה אך הפעלתה יקרה יותר. נורה חסכונית יקרה יותר, אך עלות הפעלתה זולה יותר והיא נמשכת על פני זמן ארוך הרבה יותר.
על פי נתוני חברת החשמל, החיסכון הצפוי מהחלפת נורת ליבון אחת של 100 וואט בנורה חסכונית של 20 וואט הוא 80 וואט שעה לשעת שימוש. מדובר על 144 קוט"ש לשנה (עבור 1,800 שעות הדלקה).
למה לשים לב כשרוכשים נורה חסכונית?
- לתפוקת האור של הנורה: נורת ליבון של 100 וואט שקולה לנורה חסכונית של 20 וואט. על כל האריזות מופיעה הנוסחה המשווה בין הספק הנורה החסכונית להספק המקביל של נורת ליבון.
- למשך הפעולה של הנורה: אורך החיים שלה לעומת אורך החיים הממוצע של נורת ליבון (כאלף שעות).
- לצבע האור: יש להתאים בין צבע האור לייעוד של החדר או להעדפות האישיות של המשתמש. לחדר מגורים עדיף אור "צהוב" או "חם" - הדומה לאור של נורת ליבון. למרתף, מסדרון או תאורת חוץ מומלץ אור "לבן חם" או "לבן קר".
ומה היתרון לסביבה?
חיסכון בחשמל בבית מתבטא בהפחתה בצריכת החשמל גם במישור הארצי - אם כולם חוסכים. הפחתת הצריכה הכללית מאפשרת לחברת החשמל להפחית מצידה את היקף ייצור החשמל בכל רגע נתון, משום שאין לה צרוך ברזרבות גדולות. מאחר שהפקת חשמל כרוכה בפליטות גזי חממה (בעיקר פחמן דו-חמצני), הפחתת היקף ייצור החשמל מפחית את הפליטות, שלדעת מדענים מאיצות את תהליך התחממות כדור הארץ.
כמה פחמן דו-חמצני נחסך אם חוסכים בחשמל. ניקח לדוגמה שימוש בנורה חסכונית אחת הפועלת בממוצע חמש שעות ביום, 365 ימים בשנה - כלומר 1,800 שעות. אם מדובר בנורה של 100 וואט (0.1 קילוואט) היא צורכת במשך 1,800 שעות 180 קילוואט/שעה (קוט"ש).
מקדם הפליטה הסגולית של פחמן דו חמצני (CO2) ממערכת ייצור החשמל (ע"פ הדוח הסביבתי השנתי של חברת החשמל לשנת 2008) הוא 741 גרם לכל קווט"ש מיוצר. נורה 100 ואט "מייצרת" 74 גרם CO2. אם כך, 1,800 שעות עבודה בשנה ייצרו 133.2 ק"ג CO2.
מיליון נורות ליבון ייצרו 133,200 טון CO2 לעומת מיליון נורות חסכוניות 20 ואט, שייצרו 26,640 טון CO2. החלפה של מיליון נורות ליבון בנורות חסכוניות לפי נתונים אלו תחסוך 106,560 טון גזי חממה בשנה.
- הכתבה מתפרסמת במסגרת פרויקט "עד 80% פחות" - לאיסוף מיליון נורות ליבון והחלפתן בנורות חסכוניות. יוזמת הפרויקט היא יבואנית הנורות החסכוניות "סמיקום לקסיס", והוא מתקיים בשיתוף פעולה עם המועצה לישראל יפה, עיריית תל אביב, חברת החשמל ו-ynet.