שתף קטע נבחר
 

הטבות והעלאות שכר: אפשר שוב לפנטז?

שנה למשבר הכלכלי העולמי: האם עובדי ההיי-טק ושוק ההון, שנפגעו הכי הרבה, יכולים לפנטז שוב על העלאות שכר ותלושים למסעדות? עדיין לא, אבל לפחות למפוטרי הענפים האלה יש סיכוי למצוא שוב עבודה

הדיווחים בכלי התקשורת מספרים על התאוששות שוק ההון וחברות ההיי-טק. שמועות טובות הן דבר מבורך, אלא שכנראה השמחה מוקדמת מדי. המשבר במשק, שששלח לביתם מאות אלפי עובדים חרוצים וחתך עמוקות בשכר ובתנאים של אלה שהצליחו לחמוק מההרס, אולי מאחורינו, אבל השיקום ייקח עוד זמן רב.

 

קופות הגמל של פריזמה התרסקו, מיטב-גאון מוזגו, צעד שלבטח גם מיזג תפקידים והותיר אנשים מחוץ למעגל העבודה, וגם בהראל הסבירו שעוד לא הגיע הזמן לכתבה מהסוג הזה. "ההתאוששות מינימלית", טען סמנכ"ל בית השקעות מצליח, "להרבה אנשים אין עבודה, ובכל מקרה ייקח זמן עד שדברים ישתפרו, לא משנים מדיניות תוך חודש".

 

משה ברמק, סמנכ"ל תפעול ומשאבי אנוש באקסלנס נשואה היה בין הבודדים שהסכימו להתראיין בשמם, אולי כי אצלו לא נרשמו זעזועים חדים. "לא עשינו שום תהליך צמצום או הורדה בשכר מאז 2003", אומר ברמק. "עברנו תהליכי התייעלות, אבל לא בקשר לעובדים. זה שיחק לטובתנו".

 

לדבריו, מינואר התחילו להגיע טלפונים מלקוחות, ובזכות העובדה שאנשים איישו את העמדות היה מי שירים את השפופרת. "היה לנו כוח אדם לענות גם כשחזרו הטלפונים השמחים", הוא אומר.

 

מה עם התנאים של העובדים, נשארו כשהיו?

 

"לפני כחודש עשינו גיבוש לחברה באילת, יש ימי כיף, בחגים הם מקבלים 800 שקל בתווי קנייה, יש פעילויות ספורט. בנוסף, יש לעובדים ביטוח רפואי פרטי ובסוף שנה יש בונוסים".

 

לא נגעתם בשכר?

 

"אנחנו לא, אבל ידוע לי כי בחלק מבתי ההשקעות הייתה הורדת שכר רוחבית של כעשרה אחוז. אני לא יודע אם עידכנו את זה בחזרה."

 

למרות שהמצב אצלו סביר, ברמק מודה שבחוץ דברים לא הולכים חלק. "יש תנועה של עובדים בשוק, אבל קשה למצוא עבודה, כי פריזמה התפרקה ולא כל העובדים מצאו עבודה בבתי השקעות אחרים", הוא אומר, "גאון התמזג עם מיטב ואנשים השתחררו, יש תהליכי התייעלות. זה צימצם את ההיצע בשוק, היקף הנכסים ירד כתוצאה מהירידות בבורסה. נכון שיש עליות והוחזרו חלק מההפסדים בקופות הגמל של העמיתים, אבל צריך לשים לב לרווחיות ולהתאים את ההוצאות. אנחנו בחרנו לא לעשות זאת מול העובדים".

 

מי נפגע יותר מכולם בשוק ההון?

 

"אנשי מכירות ואנשי חיתום כמו מנהלי הנפקות. פחות חברות מונפקות כי זו תקופת יובש. מי שעוסק בזה עכשיו צריך להילחם חזק כדי לקבל עבודה". לדבריו, התפקידים הכי נחשקים בתחום – כשהמשק במצב תקין – הם מנהלי השקעות, מנהלי תיקים וכן אנשי מכירות וחיתום.

 

זהירים ומפוכחים

לדברי רויטל הנדלר, מנכ"ל אתר AllJobs, בשלושת החודשים האחרונים הדרישה לעובדים בענף הפיננסים עמדה על 2,380 משרות בחודש בממוצע. "מדובר בירידה של 27% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אז עמדה הדרישה על 3,246 משרות בממוצע בחודש", אומרת הנדלר.

 

לטענתה, דווקא בשלושת החודשים האחרונים (אוגוסט-אוקטובר) נראים סימני ירידה בביקוש לעובדים בתחומי שוק ההון. "חודשי הקיץ והחגים השפיעו כמידי שנה על כלל הביקושים במשק וכך גם בתחום הזה", היא אומרת. "הביקוש לדילרים, מנהלי השקעות, יועצים ואנליסטים חווה ירידה. באוגוסט היתה דרישה ל-33 מנהלי השקעות, ובספטמבר ואוקטובר רצו כבר רק 23".

 

המצב בהיי-טק לא יותר טוב. ארז בנוביץ', מנכ"ל חברת השמה וניהול פרויקטים בענף ההייטק, חושף, כי מתחילת המשבר פוטרו כ-7,000 עובדים בתעשיית ההיי-טק הישראלית. "אנו עדים לירידות שנעות בין 20%-15% בשכר המוצע לעובדים", אומר בנוביץ'. "נרשמה פגיעה גם בתנאים הנלווים, כגון חופשות על-פי חוק בלבד, בונוסים שנתיים, קרנות השתלמות. עובדים שנשארו בארגונים חוו אף הם טלטלה: שבוע עבודה מקוצר בן ארבעה ימים, קיצוצי שכר גורפים בשיעור ממוצע של כ-5%, צמצום באירועי רווחה, חדרי כושר וארוחות. חלק מהארגונים קיצצו גם בהשתלמויות מקצועיות".

 

נשמע עגום.

 

"השוק התייצב אבל ימשיך לדשדש עד סוף 2009 ואף לתוך 2010. אומנם גם כיום לא מעט חברות מגייסות עובדים, אבל חלק מהמפוטרים מתקשים למצוא עבודה חדשה, כמו רבים מהסטודנטים המסיימים לימודים בתחום. מסוף הרבעון השני מורגשת עליה הדרגתית בביקוש לעובדים בעיקר בדרג זוטר ובדרגי ביניים. בתפקידים הבכירים עדיין לא חל שינוי משמעותי".

 

בניגוד לתחזיתו הקודרת של בנוביץ', יש מי שרואים תחילתה של פריחה הייטקיסטית. לדברי הנדלר, החודש אנחנו עדים לעליה קלה של אחוז אחד בלבד בביקוש לעובדים. "אנחנו עדיין נמצאים בפער של 20% מנתוני הביקוש הכלליים לעובדים כפי שהיו בתקופה המקבילה ב-2008 אך יש אווירה של התחדשות באוויר. באוקטובר היו ביקושים ל 7,591 משרות בענף ההיי-טק. זוהי ירידה של 7% מהתקופה המקבילה אשתקד, אך עלייה יפה לאחר שני חודשי ירידות".

 

מתפשרים - רק לתקופה

חברת ההיי-טק אפליקיור היא חברה צעירה שסבלה מהמשבר ומלקקת כעת את פצעיה. "היינו בקשיים אך כעת התחלנו לחתום עסקאות עם משקיעים זרים", אומר אבריאל בן דור, דובר אלפיקיור, הנסחרת בבורסה בת"א ומפתחת ומשווקת פתרונות תוכנה להגנה על אתרי אינטרנט מפני התקפות האקרים". גם אנחנו נאלצנו לעשות שינויים במודלים העסקיים בגלל המשבר, אבל קיבלנו החלטה אסטרטגית לעשות כל מאמץ וגם הצלחנו לשמור על העובדים בחברה".

 

מה עשיתם?

 

"הנהלת החברה לקחה על עצמה את החלק המשמעותי של הורדת השכר של עד 60%. מדובר בהחלטה שהיה צריך להגן עליה במאמצים רבים מול המשקיעים והדירקטוריון, אבל אנחנו מאמינים כי כפי שהעובדים מחויבים לחברה, גם החברה מחויבת לעובדים, בפרט בתקופות קשות של משבר".

 

הידוק החגורה עדין הכרחי, מתברר, אולם כנראה שאפשר לשחרר שם איזה כפתור. אורנה דרימן, סמנכ"ל השמה בחברת פיקארו, המתמחה במקצועות ההיי-טק, אומרת שיש סיבה למסיבונת. "הרבעון הראשון של 2009 היה הכי קשה שאני זוכרת מזה שבע שנים", היא אומרת, "לא היו דרישות לעובדים, חברות לא רצו לגייס. לפתע, ברבעון השני, התחילו ניצנים של התאוששות".

 

אנחנו יוצאים מהמיתון?

 

"כמות ההשמות הייתה פי שלושה ברבעון השני ובחודש יולי פי שלושה מבחודש יוני. נכנסנו לאוגוסט וכבר יש התאוששות מפתיעה. גם חברות רדומות שחודשים לא גייסו פתאום פונות בבקשה למועמדים".

 

דרימן מספרת כי ברבעון הראשון נאלצה להתעלם מקורות חיים של אנשים טובים באמת, ששלחו את הניירת פעם אחר פעם – לשווא. "זה היה כאב לב", היא אומרת. "עכשיו המצב הוא כזה, שמועמדים מוצאים עבודה תוך שבוע-שבועיים, ומועמדים טובים מקבלים יותר מהצעה אחת".

 

יש סיכוי שיקבלו את אותם בונוסים מנופחים והטבות שקיבלו בעבר?

 

"המון אנשים נפלטו החוצה, ולכן במשך תקופה מסוימת הסכימו להתפשר בתנאי השכר ובתנאים אחרים ואפילו עשו דאון גרייד של קורות חיים, כדי להתקבל לעבודה. נוצרה ירידה של כמעט 20% בשכר במהלך הרבעון הראשון של 2009 לעומת 2008. בסוף הרבעון השני ותחילת השלישי מתחילה התעוררות, אבל הבוסים לא יעלו כל כך מהר את השכר. מישהו שסגר אצלנו ירד מ-28 אלף שקל פלוס רכב ל-21 אלף שקל פלוס רכב, למשל. מצד שני, ברגע שמחצית מהאנשים הטובים שנפלטו החוצה ימצאו עבודה, מי שסגר על שכר נמוך יחפש בחוץ שכר יותר גבוה".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
חוזרים להרוויח?
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים