אקוניס: אפשר לעצור את הזינוק במחירי הנדל"ן
בדיון שמקיימת ועדת הכלכלה אמר יו"ר הוועדה כי יש להסיר חסמים ביורוקרטיים כדי לשנות את המצב בשוק הנדל"ן. "היום, כאשר נחוצות 105 משכורות לרכישת דירה ממוצעת בישראל ברור שהבעיה מחריפה". ח"כ אפללו: "הנפגעים העיקריים מהעלייה במחירי הדיור הם השכבות החלשות"
"המחירים המאמירים, ריבוי המסים המוטלים על הקונים והקבלנים, ביורוקרטיה סבוכה בוועדות התכנון והבנייה, ומלאי דירות קטן ברחבי הארץ ובפרט באזורי הביקוש, גורמים לכך שבשנים האחרונות רכישת דירה הופכת קשה, בעיקר לזוגות צעירים המנסים להתחיל את חייהם", כך אמר לפני שעה קלה ח"כ אופיר אקוניס, יו"ר ועדת הכלכלה בדיון שמקיימת הוועדה בשעה זו על העלייה במחירי הנדל"ן בארץ.
אקוניס ציין כי לפני הישיבה לאחרונה קיים סבב פגישות עם גורמים מקצועיים בענף הבנייה כדי להבין את הסיבות לעלייה במחירי הדיור ולמצוא פתרונות. "בנושא זה אין להרים ידיים ולומר כי 'השוק יעשה את שלו' וכי 'אין להתערב שכן מדובר בשוק חופשי'", הדגיש.
הוא ציין כי הרכישה המשמעותית ביותר של אדם בחייו הפרטיים היא עסקת רכישת דירת המגורים שלו. "היום, כאשר נחוצות בממוצע 105 משכורות לרכישת דירה ממוצעת בישראל, כאשר מחירה הממוצע של דירה על פי נתוני הלמ"ס הוא 849 אלף שקל, ברור שהבעיה מחריפה והולכת".
בנסיבות אלה מציין אקוניס כי יש להסיר חסמים ביורוקרטים כדי לשנות את המצב בשוק הנדל"ן. עם שינויים אלה הוא מונה האצה באישורי תוכניות פינוי-בינוי במרכזי הערים באזורי הביקוש לשם ניצול יעיל יותר של הקרקע, חידוש מתן מענקי מקום ביישובי פריפריה כפי שהיה נהוג עד לשנת 2003 והענקת הטבות מס לרוכשי דירות קטנות באזורי פריפריה.
אקוניס ציין כי יש לייעל את ההליך הביורוקרטי בוועדות התכנון והבנייה לשם קיצור תקופת הבנייה, תוך שמירה על דיון ציבורי בהליכי האישור והגנת הסביבה, וכן לבחון את שינוי באגרת הבניה ברשויות המקומיות וביטול עיוותי מס בתחום הבנייה למגורים. אקוניס הציע להביא להגדלה ניכרת של היצע הדיור הציבורי שהלך ודעך בשנים האחרונות.
הוא ציין כי ועדת כלכלה שאישרה, לאחר דיונים מעמיקים, את הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל תמשיך לעקוב אחר יישומה למען הגדלת היצע הקרקעות לבנייה למגורים ולהוזלה במחירי הקרקעות. "ועדת הכלכלה בראשותי העמידה בראש סדר העדיפויות מדיניות של הסרת חסמים בתחומים נרחבים כדי לייעל את הפעילות הכלכלית לטובת הצרכן, בין אם הוא נוסע בכביש 6, ברכבת הקלה בירושלים ובין אם הוא מבקש לקנות דירה ואנו נמשיך ונפעל בדרך זו", אמר.
"אין מספיק דירות להשכרה"
במהלך הדיון אמר ח"כ אלי אפללו (קדימה): "באמצע מרכזי ערים יש אדמות שלא בונים עליהן ושאי אפשר לקנות אותן. כל האלמנטים האלה יחד לא נותנים אפשרות לבן אדם או לזוג צעיר לבנות או לקנות דירה. בנסיבות אלה לא מעט זוגות צעירים מחליטים לשכור דירה, אבל גם אז הם נתקלים בחומה מאחר שבשוק אין מספיק דירות להשכרה. כל דירה נהפכה לשתי דירות והבעלים של הדירות האלה מנסים להשכיר אותן במחירים לא הגיוניים. למהלך הזה יש ההשלכה המיידית על שוק הנדל"ן", אמר אפללו.
הוא ציין כי הנפגעים העיקריים מהעלייה במחירי הדיור הם השכבות החלשות שלא יכולות לקנות דירה וזוגות צעירים שמתחילים את דרכם בחיים.