בעל יכול להתיר נדר שנדרה אשתו בשעת כעס?
שאלה:
האם בעל יכול להתיר נדר שאשתו נדרה בשעת כעס ואינה יכולה לעמוד בו?
תשובה:
יואב שלום.
בתורה נאמר כי בעל מפר נדרי אשתו: "וְאִם בֵּית אִישָׁהּ נָדָרָה אוֹ אָסְרָה אִסָּר עַל נַפְשָׁהּ בִּשְׁבֻעָה: וְשָׁמַע אִישָׁהּ וְהֶחֱרִשׁ לָהּ לֹא הֵנִיא אֹתָהּ וְקָמוּ כָּל נְדָרֶיהָ וְכָל אִסָּר אֲשֶׁר אָסְרָה עַל נַפְשָׁהּ יָקוּם: וְאִם הָפֵר יָפֵר אֹתָם אִישָׁהּ בְּיוֹם שָׁמְעוֹ כָּל מוֹצָא שְׂפָתֶיהָ לִנְדָרֶיהָ וּלְאִסַּר נַפְשָׁהּ לֹא יָקוּם אִישָׁהּ הֲפֵרָם וַה' יִסְלַח לָהּ" (במדבר פרק ל יא - יג).
כמה דברים עולים מפסוקים אלה: א. הבעל מפר נדרי אשתו. ב. רק ביום שמעו. ג. רק באיסורים המוגדרים כ"עינוי נפש" או בדברים שבינו לבינה, מכיוון שכוונת התורה היא לשמור על שלום הבית ועל יחסים תקינים בין בני הזוג.
לפי זה, מכיוון שהבעל שמע ולא הפר ביום שמעו, לכאורה אינו יכול להפר שוב את הנדר.
אך לא כך הדין. העובדה שהבעל לא הפר נבעה כנראה מהעובדה, שלא ידע שהוא יכול להפר, ואם כן דומה הדבר למקרה שבו לא שמע הבעל את נדר אשתו אלא לאחר זמן. במקרה כזה יכול הבעל להפר את הנדר אף לאחר ימים אחדים.
ואכן, כך נפסק בשולחן ערוך וזו לשונו: "אין האב מפר נדרי בתו, ולא הבעל נדרי אשתו, אלא ביום שמעם. ...ואם שתק מפני שאינו יודע שיש ביד הבעל להפר, או אפילו יודע אלא שנדרה נדר שסבור שאינו יכול להפר, כגון שסבור שאינו עינוי נפש, יכול להפר אפילו לאחר כמה ימים " (שולחן ערוך יורה דעה סימן רלד, כא).
כמובן, שאפשרות היתר הנדר על ידי הבעל, תלוייה גם כן בנושא הנדר, ואם הוא מוגדר כעינוי נפש, או בדברים שבין בני הזוג.
מהם נדרי "עינוי נפש"?
בהלכה מובאים מספר דוגמאות: רחיצה וקישוט, אכילה, ביקור אצל אנשים ועוד. (שולחן ערוך יורה דעה סימן רלד) מסתבר, שהנדר המדובר בשאלה כלול בנושא זה, ולכן, הבעל יכול להפר.
מכל מקום, כדאי להתייעץ עם מורה הוראה כדי לוודא פרט זה.
במידה שהנדר אינו כלול באלו שהבעל יכול להפר, יש אפשרות להתירו על ידי חכם או שלשה אנשים, וכדאי לשאול גם על כך רב מורה הוראה. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)
מומלצים