מביג בירד ועד אובמה
4,186 פרקים, 3,000 נוצות, 140 מדינות שותפות, 122 פרסי אמי, 12 פרסי גראמי וכתובת אחת שעשתה היסטוריה. לרגל 40 שנה להיווסדו, כל הרגעים החשובים בתולדות "רחוב סומסום"
מביג בירד ועד אלמו, מהפיליפינים ועד ירושלים, כמעט ולא קיים ילד בעולם, נכון ל-40 השנים האחרונות, שלא גדל על "רחוב סומסום", תוכנית הילדים הוותיקה בהיסטוריה. איפה אתם הייתם כשג'יי לנו ראיין את קרמיט ומתי נולדה הבובה קאמי, מהמיוחדות שבתולדות הרחוב? זה הזמן להיזכר.
1968: כאן הכל התחיל
ב-68' הוקמה חברת CTW, "סדנת הטלוויזיה לילדים", שהסבה את שמה ל"Sesame Workshop" רק לפני תשע שנים.
בין מייסדי החברה היתה ג'ואן גנץ קוני, הנחשבת למייסדת "רחוב סומסום" המיתולוגית.
1969: עולים לאוויר
שנה בלבד לאחר הקמת החברה, הושלמה העסקה בין CTW ל"חבובות" של ג'ים הנסון, ושיתוף הפעולה יצא לדרך בתוכנית הבכורה של "רחוב סומסום", ששודרה לראשונה ב-10 בנובמבר באותה שנה. האורח הראשון בתוכנית היה ג'יימס ארל ג'ונס, מי ש-25 שנים אחרי דובב את קולו של מופאסה, האריה האב ב"מלך האריות".
1970: הרחוב עולה
שנה בלבד אחרי שעלתה לאוויר, "רחוב סומסום" כובשת את קהל הילדים בארצות הברית ונחשבת ללהיט טלוויזיוני והצלחה מסחררת. ביג בירד, ציפור הענק - מהכוכבים הבולטים של "רחוב סומסום" בעל 3,000 הנוצות - מופיע על שער מגזין "Time". הצלחת בובת הענק מביאה באותה שנה ללידתו של סנאפלאפגוס הממותה, שהגיע לרחוב כדי ללמד את הילדים קצת יותר על סובלנות וקבלת האחר. כבר באותה שנה זכתה התוכנית בפרס ה"גרמאי" הראשון שלה (מתוך 12 במהלך השנים), בקטגוריית "ההקלטה הטובה ביותר לילדים".
1972: על ערפדים ומספרים
במסגרת התכנים החינוכיים שהובאו בתוכנית, חיפשו היוצרים דרך מעניינת במיוחד ללימודי החשבון. התשובה היתה מר סופר, אחת הדמויות השנויות במחלוקת, סוג של ערפד המתגורר בטירה אפלה ומגיע לסיפוק חסר היגיון מהקראתם של מספרים שונים.
מר סופר. מפחיד בקריאת המספרים (courtesy of Sesame Workshop)
עד היום, אימה לבטח אוחזת ברבים מהצופים הצעירים כשהם נתקלים בדמות המכשף הסגלגל, שגילו - אם תשאלו את היוצרים - הוא כשני מיליון שנה. במקביל, השמועה על ההצלחה בארצות הברית עשתה לה כנפיים ומדינות רבות החלו בשידור התוכניות האמריקניות בדיבוב לשפות מקומיות. עד 1974, 41 מדינות שידרו את התוכנית ובתוך ארצות הברית ניתן היה לצפות בה ב-250 ערוצים שונים.
1978: הנשיא מאוהב
אם עדיין "רחוב סומסום" היתה זקוקה להכרה ממסדית, הרי שזו הגיעה בדיוק עשור לאחר הגיית הרעיון המקורי לתוכנית. הנשיא קרטר אירח במסגרת "קבלת הפנים לילדים לרגל החגים" את ביג בירד. זה קרה קצת לפני חג המולד 1978 וקצת לפני שהוא תיווך בהסכם השלום בין ישראל למצרים.
1981: משחקים בתורות
13 שנים אחרי שעלתה לראשונה, הפקת התוכנית ביצעה "מתיחת פנים" לתכנים שהוצגו בה. בנוסף להומור האופייני ולגיחות רבות שעשו באותה תקופה בובות התוכנית לתוכניות אחרות (בין היתר קרמיט הצפרדע הגיש את ה-"Tonight Show") הוחלט כי מעתה יילמדו בתוכנית הרגלים חברתיים, בנוסף לתכנים הלימודיים.
כוכבי הרחוב. לפעמים מגיע הזמן למתיחת פנים
וכך, החל משנה זו התווספו לעקרונות החינוכיים של "רחוב סומסום" גם "לימודי הרמת יד בכיתה" ו"משחק על פי תורות" בשעות ההפסקה.
1983: על הפרסים ועל המוות
דרמה ברחוב. השחקן וויל לי, שגילם את דמותו של מר הופר (דמות מציאותית, לא בובה) ב"סומסום", הלך לעולמו. צוות הכותבים של התוכנית נאלץ להתמודד, לראשונה בתולדותיה, עם סוגיית המוות.
בהחלטה מושכלת קובעת ההפקה כי הם לא יתעלמו מהיעלמותו של האיש מהסט. בפרק מיוחד, זהיר ועדין נפרדו הילדים, המבוגרים והבובות מהופר. הפרק זכה בפרס האמי.
1991: אהבה לטינית
אחרי שילובן המוצלח של כמה בובות חדשות, ביניהן אלמו ו"TV Monster" ברחוב, כוכבת חדשה מגיעה לרחוב: רוזיטה, הבובה הלטינית הראשונה. שנה מאוחר יותר הצטרפה גם זואי, אחת הבובות הצעירות בתולדות התוכנית - בת שלוש בלבד.
1994: כוכבים ונוצות
יחסי שלטון-בובות הולכים ומתהדקים עם ביקור ראשון בהיסטוריה של אשת נשיא ארצות הברית על סט התוכנית. הילרי קלינטון מתארחת ב"רחוב סומסום". וגם: ביג בירד זוכה לכוכב בשדרת הכוכבים של הוליווד.
2000: שם טוב
אחרי 32 שנות פעילות, משנה חברת CTV המפיקה את התוכנית את שמה ל"Sesame Workshop". באותה תקופה, יותר מ-120 מדינות ברחבי העולם, כולל ישראל, כבר שידרו את "רחוב סומסום".
2002: קלינטון מציג את מחלת האיידס
היסטוריה ברחוב. במסגרת החלטת "Sesame Workshop" להגדיל את שימת הדגש בתוכנית על ערכי קבלת השונה, כל מדינה ששידרה את התוכנית חויבה בהכנסת בובה חריגה, מעט שונה מהאחרות אל סט הצילומים.
בארצות הברית היתה זו בובה אפרו-אמריקנית, בישראל - כמה שנים לאחר מכן - בובה על כסא גלגלים, ובדרום אפריקה נולדה הבובה קאמי, נשאית HIV. את קבלת הבובה אל החברה ליווה נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון. באותה שנה שודר הפרק ה-4,000 של "רחוב סומסום" בארצות הברית.
2007: פודקאסט סטריט
כמו כל העולם, גם הרחוב הוותיק מתחדש, מתעדכן ומיישר קו עם הטכנולוגיה החדשנית, וכך נולד ה"פודקאסט" הראשון של "רחוב סומסום". השידור מהרחוב, כמו כמעט כל דבר בו נגעו יוצרי התוכנית, הפך להצלחה מסחררת וכבש את המקום הראשון במצעד ההורדות של iTunes. אמרנו הצלחה? רק שנה לאחר מכן, חגגו היוצרים את פסל האמי ה-120 שלהם (וממש לא האחרון).
2009: לחיי 40 השנים הבאות
במסגרת חגיגות ה-40 ל"רחוב סומסום", הוכרז בניו-יורק רחוב סומסום האמיתי, בסמוך לברודווי במרכז מנהטן. נשיא ארצות הברית ברק אובמה שלח את ברכתו ואת אשתו מישל אל סט הצילומים לתוכנית החגיגית והמיוחדת. בראיון ל-ynet אמר קרול ספיני (76), שעומד מאחורי קולותיהם של אוסקר דייר הזבל וביג בירד, שאחת משאיפותיו הגדולות מכל היא להישאר על הסט הצילומים גם בחגיגות היובל.