שתף קטע נבחר

 

פרס קרא לאסד מברזיל: בוא נדבר עכשיו

נשיא המדינה פתח ביקור ממלכתי ראשון זה עשרות שנים בשתי המדינות הגדולות בדרום אמריקה, ברזיל וארגנטינה. בסנאט הוא דיבר באופן חריג בעברית, התייחס למצב במזרח התיכון, והציע "מאה שנים של ידידות" בנאום על אהבה, קרנבל וכדורגל

הצעת ידידות לארץ הסמבה, הכדורגל - והסוציאליזם. בסימן זה עמד הערב (יום ג') נאומו של נשיא המדינה שמעון פרס בפני הסנאט בברזיליה. בנאום ארוך ומליצי, נגע פרס במגוון היבטים של יחסי שתי המדינות, והתייחס גם למצב במזרח התיכון, לשכנותיה של ישראל ולאופן שבו ברזיל יכולה להשתלב בקידום השלום. בסיום זכה לתשואות רמות.

 

פרס קרא לנשיא סוריה בשאר אל-אסד לפתוח ב"משא ומתן ישיר ומיידי, ללא מתווכים, ללא תנאים וללא דחיות". כן הבהיר שישראל מכירה בזכותו של העם הפלסטיני למדינה עצמאית,

 וקרא גם לנשיא הפלסטיני אבו מאזן להמשיך לאלתר את המו"מ על הסדר קבע, בחוזרו על העמדה שהשמיע אמש גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בדבר הנכונות הישראלית ל"ויתורים כואבים". לדבריו, ניתן להגיע לשלום בתוך שנה-שנתיים.

  

הנשיא פתח את דבריו בשלל מחמאות ליופיה של ברזיל, לאופיים של תושביה, למוזיקת הסמבה והבוסה-נובה ולמדיניות הסוציאליסטית של הנשיא לולה, ש"מגשים את חלומו לבנות מדינה שבה הכלכלה כפופה לחברה הנאבקת בעוני, בבורות, בחולי, בקיפוח ובצרות-מוחין".


פרס ונשיא הסנאט הברזילאי, ז'וזה סרניי (צילום: AFP)

    

"באתי לראות וללמוד כיצד ארץ ענקית מתעוררת ועולה על מסלול המראה לטיסה לגובה", אמר פרס. "באתי לבדוק אם אני יכול להניח בצד את 'מאה שנות בדידות' של גבריאל גרסיה מרקס, ולהקשיב לנרטיב חדש של 'מאה שנות ידידות' של לולה. בעיני, זו מנהיגות מעוררת השראה, בברזיל ומחוצה לה". בקריצה ספורטיבית, הוסיף פרס מחמאה לכדורגל הברזילאי, אותה בחר לומר בשפה הפורטוגזית: "אנחנו שואפים שקבוצה ישראלית תגיע לתיקו מול קבוצה ברזילאית".

 

"זקוקים לקול שלכם נגד איראן"

"אני מודה שחסר לנו קרנבל כמו בריו", הוסיף, "אבל אזכיר שבישראל חי ונושם קיבוץ ברזילאי. שמו ברור חיל, הוא הוקם על ידי עולים מברזיל והוא אחד המופלאים שבקרבנו. בברור חיל ממשיכים את מסורת הקרנבל הברזילאי. כמובן, לא בגודל של סלבדור, אבל אני מבטיח לכם, באותו הקצב. אתם מוזמנים לישראל, לארץ הקודש. בואו לחזות בקיבוץ הברזילאי שלנו. אני בטוח שלא תתאכזבו - לא מהסוציאליזם ולא מהקרנבל".

 

הנשיא עומד בראש משלחת הכוללת גם את שר התיירות, 40 מנכ"לים של החברות המובילות במשק וראשי התעשיות הביטחוניות. מטרת הביקור היא לחזק את מעמדה של ישראל ביבשת, בין היתר אל מול "החדירה האיראנית", שבמסגרתה יבקר בברזיל נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד ימים ספורים לאחר ביקור פרס.

 

פרס קרא למחוקקים הברזילאים להשמיע את קולם נגד הטרור שבתמיכה בו האשים את טהרן. "אנחנו זקוקים לקול נגד הטרור, נגד ההרס, קול הקורא לדו-קיום ושלום", אמר פרס. "אני יודע שברזיל מתנגדת לטרור, ולקולכם הברור והחיובי יש הד רם ברחבי העולם כולו". נשיא המדינה אמר כי "ממשלת איראן מחמשת ומאמנת ארגוני טרור כמו חמאס וחיזבאללה", והוסיף כי "לא ניתן להתעלם מהעובדה שהממשלה הזו מפתחת נשק גרעיני ובה בעת קוראת להשמדת ישראל".

 

שגריר איראן בברזיל, מוחסן שטרזאדה, לא הגיב ישירות על הערותיו של פרס, אך התייחס בזהירות לביקור הנשיא. "איננו מתנגדים לכך, איננו מאוכזבים", אמר לכתבים. "זכותה של ממשלת ברזיל לנהל את יחסיה עם מדינות אחרות".

 

זהו ביקור ראשון של נשיא ישראלי זה 40 שנה בברזיל, ולמעלה מ-20 שנה בארגנטינה (אם כי לפני שלושה חודשים ביקר בשתיהן שר החוץ ליברמן). 

 

היום כבר הספיק פרס להיפגש עם שר ההגנה הברזיליאי, נלסון ז'ובים. בחלק מהפגישה נכחו נציגי אלביט, רפא"ל והתעשייה האווירית.

"באנו לראות מקרוב כיצד ניתן להרחיב את שיתוף הפעולה בין התעשיות הביטחוניות של ישראל וברזיל. אנחנו רוצים לשתף פעולה בכל תחום. אנחנו מפתחים מערכות חדשות, זה עידן חדש של מלחמה בטרור", אמר פרס. השר הברזילאי הבטיח "לקדם הסכם סודיות בין ישראל לברזיל בתחום הביטחון והמדע".

 

בדרך חזרה ארצה בעוד שבוע, "יביא" עמו פרס עולים חדשים: כ-30 יהודים מברזיל וארגנטינה יצטרפו אל הנשיא, ויעלו לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זכה לתשואות רמות
צילום: AFP
פרס מתקבל עם נחיתתו בברזיל, היום
צילום: משה מילנר, לע"מ
צילום: AP
אסד. מו"מ או התנגדות?
צילום: AP
מומלצים