שטייניץ: הציבור לא רוצה מס בצורת אך צריך אותו
בדיון על המשבר במשק המים בוועדת הכספים אמר שר האוצר: "אין פה מקום לשיקולי פופולריות. לדעתי לא נכון להקפיא את מס הבצורת...". לדבריו, בלי העלאת תעריפי המים לא תתקדם ההתפלה. "ואנחנו עלולים להיקלע למצבה של קפריסין שבה אספקת המים ניתנת לסירוגין יום כן ויום לא"
שר האוצר יובל שטייניץ אמר הבוקר (ד') כי בסוגיית מס הבצורת, "אין מקום לשיקולי פופולריות. לדעתי לא נכון להקפיא את המס, וכפי שאמר פעם דוד בן גוריון לא מעניין מה הציבור רוצה אלא מה הציבור צריך". השר אמר זאת בהופעתו בוועדת הכספים, בדיון בנושא המשבר במשק המים.
השר הוסיף ואמר: "מס הבצורת אכן כואב ובעיקר ישפיע על בעלי גינות ובריכות אבל אנחנו במצב חירום גם עם כל מאמצי החיסכון כבר הביאו עד עכשיו לצמצום ניכר בצריכת המים".
שטייניץ אמר גם כי אם העלאת תעריפי המים המתוכננת לראשית 2010 לא תתממש, "כל המכרזים שפרסמנו להתפלת מים גם הם לא יתממשו, ואנחנו עלולים להיקלע למצבה של קפריסין שבה אספקת המים ניתנת לסירוגין יום כן ויום לא".
הוא התייחס להצעת החוק שהוגשה מטעם הוועדה, הכוללת מספר מרכיבים, ואמר: "אני לא מתלהב מהחוק אבל יש מקום להידברות ולתיקונים". הוא הסביר שהממשלה מוכנה להידבר עם הוועדה ולתקן מה שניתן כמו ביטול הדרישה מהנכים להציג מסמכים רפואיים לקבלת מכסת מים גבוהה יותר, אבל סבור שאין מקום לדבר על הקפאה של החוק בחודשי החורף - שפי שמציעה הוועדה.
אקוניס: גם מס בצורת וגם התייקרו - לא נסכים
גם בוועדת הכלכלה עסקו במשבר המים. יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) אמר כי שוחח ארוכות עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו בנושא ולדבריו, "גם נתניהו סבור שהמתווה הקיים איננו נכון ויש לפעול לשנותו". אקוניס התכוון לכך שתעריפי המים שעלולים לעלות בצורה משמעותית בינואר הקרוב מתנגשים עם מס הבצורת, ולדבריו הוא התנגד שתהיה העלאה בתעריפים כל עוד גובים את מס הבצורת.
"לא ניתן להטיל על אזרחי ישראל בבת אחת היטל בצורת, ובנוסף להעלות גם את תעריפי המים", הוסיף אקוניס. הוא הודיע שהוועדה תשקול לקדם הצעות חוק שכבר הונחו על שולחן הכנסת, ותפעל גם להחזיר את הפיקוח על רשות המים לידיה.
מנהל הרשות, פרופ' אורי שני, אמר כי בחורף הקרוב לא צפויה צריכה עודפת של מים, ולכן "אם יש מתפרעים, לא יהיה נורא אם הם גם ישלמו על כך קנס". לגבי הרפורמה בתעריפים, אמר: "עבדנו על הרפורמה במשך שלוש שנים. יכול להיות שיהיו עוד שינויים, אבל יש צורך אדיר ברפורמה כדי לשמור שתאגידי המים לא יתמוטטו, זאת משום שנוצר פער בין מחירי המים לעלויות ההפקה".
נציג האוצר, עמית לנג, אמר כי הרפורמה חשובה בגלל הגירעון העצום שנגרם עקב שחיקת המחירים בכ-20 אחוז, וגם משום שהכסף שהגיע לרשויות לא הושקע בתשתיות הנכונות. לדבריו דו"ח מבקר המדינה תומך בעמדה זהו שבאה לידי ביטוי ברפורמה.
מנכ"ל מקורות עידו רוזוליו אמר כי כדי להביא מים ממתקני ההתפלה החדשים לברזים דרושים מיליוני שקלים, "אחרת נגיע למצב שמתקני ההתפלה יעמדו לאורך החופים אך ללא אפשרות להעביר את המים לאזרחים".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי אמר בסיכום: "במידה שהיטל הבצורת ישנה את התנהגות הצרכנים ויביא לחיסכון במים, לא נצטרך אותו ונוכל להקפיא את המס".