ספורטאים: כך תימנעו מבעיות בברכיים
ספורטאים חובבים ומקצועיים במגוון עצות: כיצד תשמרו מבעיות ברכיים במהלך האימונים? מה הקשר בין עישון לברך, ולמה חשוב לקחת את זה בקלות במהלך הסופ"ש?
- בצעו פעילות ספורטיבית באופן מתון ומאוזן. הפעילות צריכה להתאים לגילכם, למבנה גופכם ולעומסים האפשריים שאתם יכולים להפעיל עליו. לשם כך רצוי להיוועץ עם רופא אורתופד. אם הברכיים כואבות לכם, זהו אולי איתות להתהוות בעיה בתפקודן. מבחינתכם זה אומר לשנות את סוג הפעילות הספורטיבית ואת דרגת המאמץ.
- הכינו את גופכם לפני פעילות גופנית. בצעו חימום לפניה ומתיחות אחריה. בקרב הרופאים המומחים לספורט מוכרת תופעת ”ספורטאי סוף השבוע”. מדובר בעיקר בבני 40 פלוס שבמהלך השבוע לא עושים שום פעילות ובסוף השבוע הם ”מחפים” על כך בעודף פעילות, בלי שהקפידו על חימום ועל מתיחות. עוד על הנושא קראו ב"מתאמנים רק בסופ"ש? כך לא תגיעו למיון במוצ"ש"
- החלטתם להגביר את הפעילות הגופנית שלכם? עשו זאת באופן מדורג.
- שמרו על משקל גוף תקין. משקל עודף הוא גורם מרכזי לבעיות ברכיים. במקרים של עודף משקל רצוי לא לבצע ענפי ספורט שונים כמו שחייה או אופניים וריצה.
- היזהרו מפעילויות ספורטיביות המאמצות את הברכיים (למשל, כדור עף וכדורסל). ניתורים חוזרים ונשנים גורמים לעומס על הברך עם פוטנציאל של נזק לגיד. במקרה כזה אתם עלולים לסבול מכאבי ברכיים המחמירים בעת פעילות ולעתים גם מנפיחות, הגבלה בתנועה וכאבי קרסול שעלולים לגרום לכאבי גב. גם ספינינג עלול להיות בעייתי. כשהוא נעשה באופן נמרץ ותכוף מדי, הוא עלול לגרום לעומס יתר על מפרקי הברך ושחיקת הסחוסים.
- נעלו נעל נוחה שלא מעוותת את צורת ההליכה.
- הימנעו מעישון, שגורם לשינויים ניווניים במפרקים.
ייעוץ מקצועי: ד”ר דוד מורגנשטרן, המנהל הרפואי של המרכז לרפואת ספורט, המרכז הרפואי מאיר; ד”ר רון ארבל, מנהל השירות לרפואת ספורט, המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)
מומלצים