שביתת הקלדניות: הקרב על הוותק
היועץ של מנהל בתי המשפט טוען כי בהצעה המשופרת שקיבלו הקלדניות נכללה הפיכתן לעובדות מדינה קבועות. בהסתדרות מודים כי ההצעה היתה טובה, אך טוענים שהמחלוקת נוגעת לשאלה האם יהפכו הקלדניות לעובדות מדינה חדשות או שיקבלו רטרואקטיבית ותק של 15 שנה, מאז שהועלתה הדרישה לראשונה
המשא ומתן בין משרד האוצר, ההסתדרות, משרד המשפטים ונציגי קלדניות בתי המשפט נקלע אמש למבוי סתום, והבוקר (ה') הכריזו הקלדניות על שביתה ללא הגבלת זמן. במרכז המחלוקת עומדת הסוגייה האם יהפכו הקלדניות לעובדות מדינה חדשות, או שיקבלו רטרואקטיבית ותק של 15 שנה - מאז שהועלתה הדרישה לראשונה.
עו"ד ברק לייזר, היועץ של מנהל בתי המשפט, משה גל, אמר ל-ynet: "אתמול בלילה התקיים משא ומתן אינטנסיבי, עד חצות, עם נציגי משרד האוצר,
נציבות המדינה, ההסתדרות ונציגי הקלדניות. משרד האוצר והנציבות שינו באופן מהותי את עמדתם, והביאו לשולחן הצעה הוגנת, שמגלמת שיפור משמעותי בשכרן של הקלדניות, עד למעלה מ-25%, ומשווה את שכרן לשכר מזכירי בית המשפט, כולל כל התנאים - דרגות, פרמיות ותקני רכב".
לדברי לייזר, "במסגרת ההצעה החדשה אף הציעו לקלדניות להפוך לעובדות מדינה קבועות. ההצעה היתה הוגנת. עדיין יש פערים, אך לא כאלו שמצדיקים שביתה. הביאו לשולחן את ההצעה האופטימלית, והם בחרו שלא לקחת אותה, וחבל".
בהסתדרות מודים כי ההצעה החדשה היתה אכן הצעה טובה, ומביעים תקווה שניתן יהיה להמשיך את המו"מ על בסיס הצעה זו עד להשגת הסכם. עם זאת, טוענים בהסתדרות שבשאלה העקרונית לגבי הפיכתן של הקלדניות לעובדות מדינה נותרו עדיין פערים משמעותיים, שקשורים לשאלת הוותק.
סוגיית הוותק היא משמעותית בשירות המדינה, וקבלה רטרואקטיבית של ותק של 15 שנה עשויה להיות גבוהה משמעותית מתוספת שכר של 25% שאותה מציע
האוצר.
הקלדניות, ששכרן נמוך למדי, מנהלות זה זמן רב מאבק בדרישה לשיפור תנאי עבודתן. בין השאר, דורשות הקלדניות קביעות, כמקובל בשירות הציבורי, והעלאת שכר. המו"מ בין הקלדניות לאוצר נמשך כבר שנתיים, ואף כמעט הגיע לכדי הסכם. לפני חודשיים פתחו הקלדניות בשביתה במחאה על פיצוץ ההבנות שהתגבשו עם האוצר ונציבות שירות המדינה, אך לאחר יממה הסכימו לחזור לעבודה ללא הסכם, בעקבות סיכום עם הנציבות כי יושג הסכם עד סוף אוקטובר.
בשבוע שעבר החלו הקלדניות שוב בעיצומים, שכללו הפסקות עבודה יזומות במהלך יום העבודה, ואף קיימו שביתה מלאה במשך יום אחד. כעת, כאמור, הכריזו הקלדניות על שביתה ללא הגבלת זמן.